3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Tájékoztató az afrikai sertéspestisről

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.05.02. szerda
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki egy, a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznóban 2018. április 21-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági kamara közleményében.

     

    Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket, a járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. A fertőzés minden valószínűség szerint ukrajnai eredetű, hiszen a betegség Ukrajna a magyar határtól távolabbi területein már évek óta, míg Kárpátalján 2016 vége óta jelen van, és Heves megye ezen részén nagyszámú ukrajnai vendégmunkás dolgozik.

    Az ASP a házi sertés és a vaddisznó vírusos betegsége, lázas tünetekkel járó vérzéses fertőzés, amely nagy kártétellel jár, akár a teljes fertőzött állomány pusztulását is okozhatja. Egyrészt a fertőzött vaddisznóállományok érintkezésével terjed, másrészt felelőtlen emberi magatartással, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus. A vaddisznóállományokban a természetes terjedés évi 20-50 km.

    A betegség emberre nem veszélyes, a sertéshús és húskészítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatók!

    Ki kell hangsúlyoznunk: Az, hogy sikerül-e megakadályozni a betegség átterjedését a házisertés állományra nagyban függ az állattartók, a vadászok, a fogyasztók és az állategészségügy területén dolgozók egyidejű jogszabálykövető magatartásától, odafigyelésétől és együttműködésétől!

    Eddigi intézkedések

    Az afrikai sertéspestis első hazai megállapítását követően a Heves Megyei Kormányhivatal az afrikai sertéspestis elleni védekezésről szóló 98/2003. (VIII. 22.) FVM rendelet 15. § (2) bekezdése alapján az országos főállatorvos utasítására – figyelemmel az Országos Járványvédelmi Központ véleményére – ideiglenesen kijelölte az afrikai sertéspestissel fertőzött területet és azon belül egy különösen ellenőrzött területet.

    A most kijelölt fertőzött terület összesen 47 vadászatra jogosult területére terjed ki. Az intézkedések – a vaddisznóállományon túl – az ezen a területen tartott összes házisertés állományra is vonatkoznak.

    A fertőzött területen – a 98/2003. (VIII. 22.) FVM rendelet 15. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően – számos intézkedés került elrendelésre a betegség helyhez kötése, illetve a házisertés állományok védelme érdekében. Ezen előírások magukban foglalják az alábbiakat:

    - hatósági megfigyelés elrendelése a fertőzött területen található valamennyi sertésállományra;

    - valamennyi sertésállományban az állatok korcsoportonkénti összeírása;

    - rendelkezés arra vonatkozóan, hogy a telepeken a sertéseket szállásukon kell tartani;

    - rendelkezés arra vonatkozóan, hogy a gazdaságba nem léphet be, vagy azt nem hagyhatja el sertés, kivéve, ha a járványügyi helyzetre tekintettel a járási hivatal azt engedélyezi;

    - megfelelő járványvédelmi (biológiai biztonsági) intézkedések elrendelése (pl. fertőtlenítés a telepek ki- és bejáratánál, vaddisznókkal, a kilőtt vagy elhullva talált vaddisznók bármilyen testrészével vagy bármilyen más fertőzési veszélyt jelentő eszközzel, anyaggal való érintkezés megakadályozása);

    - a területről származó sertések, azok spermája, embriója vagy petesejtje másik uniós tagországba vagy harmadik országba való szállítására vonatkozó tilalom;

    - sertések a fertőzött területről hazai rendeltetési hely esetén is csak a Járási Hivatal előzetes engedélyével és hatósági állatorvosi igazolással szállíthatóak ki. A Járási Hivatal előzetes engedélyét csak akkor adja meg, ha az állatokat legalább 30 napja a telepen tartották, oda a fertőzött területről az elmúlt 30 nap alatt nem érkezett sertés, valamint a klinikai és laboratóriumi vizsgálat eredménye is kedvező eredményű volt;

    -a fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem szállítható ki. A negatív virológiai (PCR) eredmény megérkezését követően azonban a Járási Hivatal – a vadászatra jogosult kérésére – engedélyezi a fertőzött területen belül történő felhasználást;

    - társasvadászatok ideiglenes teljes tiltása;

    - a sertéstartók kötelesek bejelenteni a saját célra történő vágást is a Járási Hivatalnak legalább 48 órával a vágást megelőzően.

    Az előbbieken túl az 1/2018. számú országos főállatorvosi határozatban elrendelt, és a magas kockázatú területre vonatkozó intézkedések is bevezetésre kerülnek. Ezen intézkedések magukban foglalják az alábbiakat:

    - az elhullott vaddisznók szervezett keresése a vadászatra jogosultak területén;

    - az elhullott vaddisznók bejelentése írásban, az észleléstől számított 24 órán belül;

    - az elhullott vaddisznókból történő mintavétel végrehajtására állatorvosok (vagy más szakértelemmel rendelkező személyek) aktív közreműködésre kötelezése;

    - az elhullott vaddisznók testének ártalmatlanítása elföldeléssel és a terület fertőtlenítése;

    - minden elhullott vaddisznó laboratóriumi vizsgálata;

    - a megszokottól eltérő viselkedést mutató vagy senyvesnek látszó vaddisznók diagnosztikai célú kilövése és vizsgálata;

    - minden kilőtt vaddisznó virológiai vizsgálata és az esetlegesen nem negatív eredményt adó egyedek testének ártalmatlanítása;

    - a sertéstartóknak az észleléstől számított 24 órán belül jelenteniük kell az ASP gyanúját valamint a sertésük elhullást vagy betegségét, abban az esetben is, ha az ASP-re nem gyanakodnak;

    - az elhullott vagy beteg sertésekből történő mintavétel végrehajtására állatorvosok aktív közreműködésre kötelezése, illetve az ilyen egyedekből vett minták laboratóriumi vizsgálata;

    - kültéren tartott sertésállományok esetében a sertéstartás helyét kettős kerítéssel kell körülvenni a vadállománnyal való érintkezés megakadályozása érdekében, vagy olyan más módszert kell alkalmazni, ami kizárja a házi sertések és vaddisznók érintkezését;

    - az afrikai sertéspestis megelőzése érdekében a fertőzött területen elhullott házisertések testének állami költségre történő ártalmatlanítása.

    A fertőzött területen, az afrikai sertéspestis eset közelében, kijelölésre került egy különösen ellenőrzött terület is, mely a 701750, 703050, 705450, 701850 kódszámú vadgazdálkodási egységek teljes, valamint a 701350 kódszámú vadgazdálkodási egység egy részének területe. A különösen ellenőrzött területen az alábbi intézkedések kerülnek bevezetésre a fertőzött területre vonatkozó előírásokon túl:

    - a terület határán kétsoros villanypásztor kerül felállításra;

    - a villanypásztor felállításáig az afrikai sertéspestis eset közelében végrehajtott fenntartó etetéssel a vaddisznók helyben tartása;

    - vaddisznóra vonatkozóan ideiglenesen teljes vadászati tilalom;

    - a vaddisznótól eltérő állatfajok esetében egyéni vadászatot csak a Járványvédelmi Vadászképzést eredményesen elvégző vadász folytathat;

    - a vaddisznó állomány gyérítése;

    - vadbefogó-csapdák telepítése;

    - a terület határán egyértelmű jelzés a turisták részére, hogy afrikai sertéspestis betegség különösen ellenőrzött területre kívánnak belépni.

    A fenti intézkedések – a járványügyi helyzetnek megfelelően – visszavonásukig, illetve módosításukig maradnak érvényben!

    A betegséggel kapcsolatosan további információkat talál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján talál.


    Közösségi funkciók