3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Flower Power: Pitypangból készített kerékpárabroncsot mutatott be a Vredestein

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.09.04. hétfő
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A világon elsőként gyermekláncfűből nyert természetes gumiból készített kerékpárabroncsot az Apollo Vredestein.

     
     

    A prototípust a napokban megrendezett kerékpáros seregszemlén, az Eurobike-on mutatták be, a németországi Friedrichshafenben. A Vredestein Fortezza Flower Power névre hallgató kerékpárabroncs az Európai Unió által támogatott DRIVE4EU kutatási program keretében, a hollandiai Wageningen Egyetem és Kutatóközponttal közösen készült el.

    A mindenki által ismert gyermekláncfű egy Kazahsztánban őshonos fajtája, az úgynevezett gumipitypang (Taraxacum kok-saghyz vagy TKS) gyökeréből nyert természetes gumiból a világon most először állítottak elő kerékpárabroncsot. Ezért is nevezték el Flower Power-nek, visszautalásként a hippiemozgalom szimbólumára, a békére, a szerelemre, a világ megváltoztatásának szándékára. A Fortezza pedig nem más, mint a Vredestein kerékpárabroncs márkája.

    Az Apollo Vredestein és a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont közösen fejlesztették ki a speciális gumit, hogy az alkalmas legyen a gyártásra, illetve különböző összetételeket tesztelhessenek. A prototípushoz Hollandiában termesztett pitypangot használtak fel, kísérletezve azzal, hogy hogyan tudják belőle a legjobb minőségű gumit kisajtolni, ami a folyamat minden állomásánál egyre erősebbé és tartósabbá vált. Az így megalkotott különleges összetétel lett a Fortezza Flower Power prototípus alapanyaga, ami ráadásul jobb tapadást biztosít a hagyományos abroncsoknál, hiszen sokkal magasabb koncentrátumban található meg benne a természetes gyanta. Jelenleg a tömeggyártás elindításának lehetőségét vizsgálják.

    A DRIVE4EU nevet kapta a kezdeményezés, amelyet a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont vezet, és amelyben az Apollo Vredestein is részt vesz. A projekt elsősorban a Kazahsztánban őshonos pitypang felhasználási lehetőségeire koncentrál. Ennek két fő oka van: egyrészt szeretnének megoldást találni a természetes gumi világméretű hiányára, illetve az Európai Unió is igyekszik csökkenteni gumiimport függőségét.

    A világújdonságnak számító, pitypangból készült kerékpárabroncs mellett az Apollo Vredestein három teljesen új típusú országúti abroncsot is bemutatott az Eurobike kiállításon, amellyel a sportosabb vonal iránti elkötelezettségét erősíti. A Fortezza Duralite versenycélokra szánt könnyűgumija nagyobb sebességet garantál a megfelelő tapadás és kényelem megtartásával. Ezzel szemben a Fortezza Tubeless Ready megalkotásakor legfőbb szempont a kopás és defektálló jellemzők voltak, amelyet egy speciális folyadék segítségével valósítottak meg. A harmadik új abroncstípus, a Fortezza Senso Tri, a triatlonversenyzőkre koncentrál. A szélsőséges külső tényezők okozta légnyomásveszteséget egy beépített butil csővel gátolják, amelynek a latexhez képet sokkal jobb a levegőáteresztő képessége.


    Közösségi funkciók