3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Zsebtolvajokra, trükkös csalókra figyelmeztet a rendőrség

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.12.10. csütörtök
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Az év végéhez közeledve, az ünnepekre való készülődés izgalmában, sokan elővigyázatlanná válnak. A tolvajok és csalók pedig előszeretettel használják ki a figyelmetlenségünket.

   
   

  Néhány óvintézkedés betartásával, azonban elkerülhető és nagymértékben csökkenthető az áldozattá válás kockázata.

  A rendőrség a zseblopások megelőzése érdekében azt javasolja, hogy:

  - A pénzt, bankkártyát, iratokat olyan helyen tárolják, ahová a tolvaj nem tud észrevétlenül hozzáférni, például kabát belső zsebében, vagy ha ez kézitáska, azt tartsák mindig zárva, tömegben lehetőség szerint szorítsák a karjuk alá, érintetlenségét többször ellenőrizzék.

  - Soha ne tegyenek pénztárcát, kézitáskát, autóstáskát a bevásárlókocsiba, a kosár vagy a bevásárló táska tetejére!

  - Csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyi feltétlenül szükséges!

  - Még jobban figyeljenek, ha tömegben tartózkodnak, utaznak! Legyenek gyanakvóak, ha oldalba lökik, vagy látszólag véletlenül bepiszkítják a ruhájukat, lábukra lépnek!

  - Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegyék le a pénztárcát vagy kézitáskát a pultra!

  - Az áru próbálásakor se hagyják csomagjaikat, télikabátjukat őrizetlenül!

  - Mindig csak annyi csomagot vigyenek magukkal, amennyire képesek odafigyelni!

  - A PIN-kódot ne írják rá a bankkártyára és ne tárolják a kártyával együtt! Ha a kódot nem tudják megjegyezni, olyan helyre írják fel, ami a kártyával együtt nem tűnhet el! Amennyiben "megszabadították" a bankkártyájától, azonnal tiltassa le!

  - A kártyára érdemes a pénzintézettel korlátozást tetetni, amellyel limitálni lehet legalább a napi felhasználást, így a jogosulatlan „használó” is legfeljebb csak a korlátozásig tud visszaélni.

  Ha tetten érik a zsebtolvajt, hangosan kérjék az emberek segítségét, és azonnal hívják a Rendőrséget az ingyenes hívható 112-es segélyhívó számon!

  A karácsonyi ajándékok beszerzése közben ne feledkezzenek meg a gépkocsi, illetve a gépkocsiban felhalmozott ajándékok, értékek védelméről sem!

  A gépkocsit minden esetben zárják be, és lehetőleg ne hagyjanak benne pénzt, táskát, iratokat, egyéb értéket! Ügyeljenek erre a karácsonyi, egyházi rendezvények idején is a templom környéki parkolókban, vagy a temetőknél.

  Ha mégis szükséges a csomagokat a gépkocsiban hagyni, tegyék ezt úgy, hogy ne látszódjon kívülről, mi minden található az autóban! Használják a csomagtartót!

  Az ünnepek előtt a trükkös csalók is karácsonyra készülnek. Számítani lehet arra, hogy az emberek jóhiszeműségét, segítőkészségét kihasználva igyekeznek pénzt szerezni.

  Kérjük, beszéljék meg idős hozzátartozóikkal, ne engedjék be a lakásba a váratlanul jelentkező idegeneket bármire hivatkozzanak is, bármilyen jó üzletet kínálnak, bármilyen termékkel házalnak, vagy éppen rosszullétet színlelnek, segítséget kérnek, régi ismeretségre hivatkoznak! Legyen kéznél olyan személynek a telefonszáma (szomszéd, rokon, hozzátartozó), akit azonnal tudnak értesíteni!

  Amennyiben telefonon hivatkoznak unokára, egyéb hozzátartozóra, aki bajba került és pénzre van szüksége, a pénzért pedig rövid időn belül jelentkezik valaki:

  Ne mondják el a telefonban, mennyi pénzük van otthon!

  Ellenőrizzék vissza a telefonáló által elmondottakat, hívják fel az unokát, egyéb hozzátartozót és a Rendőrséget! Ne feledjék, ha tényleg baj van, a Rendőrség tud segítséget nyújtani!

  Ne engedjék be a pénzért jelentkező idegent se a lakásba se az udvarra!

  Ha hasonló hívást kapnak, kérjük azonnal értesítsék a Rendőrséget, akkor is, ha kellően elővigyázatosak voltak és az elkövető(k)nek nem sikerült megvalósítani a bűncselekményt!

  Minden korosztályt egyaránt veszélyeztetnek a telefonos csalók. Találomra hívnak mindenkit, és arról értesítik a potenciális sértetteket, hogy nyertek egy bizonyos összeget, vagy autót, vagy valami jelentősebb dolgot. Hasonlóképpen történik az online csalás, amikor e-mail-ben kapnak értesítést valamilyen nyereményről. Ahhoz azonban, hogy a nyereményüket megkapják, utasításokat közölnek a „nyertessel”, amit végre kell hajtaniuk. Az utasítások végrehajtásával az áldozatok vadidegenek telefon kártyáit töltik fel, vagy utalnak pénzt a számlájukra; vagy „ál honlapra” irányítják a gyanútlan felhasználót, ahol megadja a számlája vagy bankkártyája adatait, felhasználó nevét, pin kódját, vagy az „ál honlap” segítségével egyszerűen ellopják ezeket az adatokat, amelyekkel különböző visszaéléseket követnek el.

  Javasoljuk, ha hasonló hívást kapnak, ellenőrizzék vissza! Érdeklődjenek annak a telefonszámán, vagy üzletében, irodájában, akinek a nevében a csalók telefonáltak!

  Telefonon semmilyen adatukat ne adják meg az ismeretlen telefonálónak, hiszen bárki, bármilyen hivatalos személynek, vagy cég képviselőjének kiadhatja magát!

  Nyeremény hírét hozó e-mail érkezése esetén is legyenek óvatosak!

  E-mail-ben se közöljék senkivel sem a számlaszámukat, sem a PIN kódot és ne utaljanak pénzt az ismeretlen által megadott számlára, vagy telefonszámra! Sem a pénzintézetek sem más szolgáltatók nem szokták ezt kérni!

  Interneten történő vásárláshoz, szállásfoglaláshoz, rendeléshez, javasoljuk virtuális bankkártya használatát, amelyen csak annyi pénzt tartsanak, amennyivel éppen fizetnek is. Így ha ellopták is az adatait, nem tudnak vele visszaélni.

  Ha mégis bűncselekmény történne a sérelmükre, kérjük azonnal értesítsék a Rendőrséget az ingyenes segélyhívó számán: 112


  Közösségi funkciók