3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Így védheti meg otthona biztonságát

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.03.24. szerda
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Mindannyiunk rémálma, hogy egyszer arra érünk haza, hogy otthonunkba betörtek. Mégis talán kevésbé vagyunk elővigyázatosak, mert azt gondoljuk, hogy velünk ez nem történhet meg. Hogy valóban ne történhessen meg, érdemes pár biztonsági lépést megtenni otthonunk és értékeink védelme érdekében.

     
     

    Tartsa be a következő biztonsági lépéseket!

    1. A védelem tervezése

    A lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók, ajtók, ablakok erőszakos kinyitásával követik el. Ezért mindenképpen alaposan ellenőrizze a lakás, lakóház nyílászáróit egészen a második emeletig, attól magasabban pedig elsősorban a bejárati ajtóét.

    2. A környezet vizsgálata

    Elsősorban azt kell megvizsgálni, van-e olyan tárgy az ablakok közelében, ami jó létra lehet egy betörő számára. Villámhárító vezetékére, esőcsatornára, házhoz közel álló fára és hasonló dolgokra kell gondolni. Ha van ilyen, tegye meg a szükséges ellenlépéseket.

    A fa koronája visszavágható, az esőcsatorna, egyéb vezeték szakszerűen távolabb helyezhető.

    Fontos a bejárati ajtó és a nyílászárók környezetében a növényzet olyan módon történő alakítása, hogy ne takarják el azokat, ezáltal a betörőt sem.

    A láthatóság érdekében hasonlóképpen fontos a jó világítás, lehetőség szerint alkalmazzon mozgásérzékelő lámpákat!

    3. A bejárat és a nyílászárók védelme

    A bejárat a betörés szempontjából a lakás legkritikusabb pontja. A lakótelepi lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, de még a családi házaknál is az ajtó felfeszítés a legelterjedtebb módszer. Sokszor rossz minőségű mind az ajtó, mind a zár, ami megkönnyíti a betörő dolgát. A minimális biztonság megteremtése érdekében fontos megismerni a biztosítók elvárásait, és azoknak megfelelő ajtók, zárak szakszerű beszerelése és alkalmazása.

    Az ablakokra jó megoldás lehet védőfólia alkalmazása, jó szolgálatot tehet a redőny és legbiztonságosabb a védőrács.

    4. Elektronikai védelem, riasztók alkalmazása

    Míg a hívatlan látogató azon szorgoskodik, hogy bejusson lakásunkba, fontos, hogy a külvilág tudomására hozzuk, valaki jogtalanul be akar hatolni az otthonunkba. Felszerelhetünk helyi szirénákat, zajkeltőket, ebben az esetben hívjuk fel a szomszédok figyelmét a hang- illetve fényjelzés jelentésére.

    Másik megoldás az úgynevezett távriasztás. Ennek lényege, attól a pillanattól, hogy a betörő dolgozni kezd, az otthonunktól távolabb egy erre szakosodott központ észleli a behatolást, és azonnal riaszt, értesíti a tulajdonost, a helyszínre küldi az embereit, illetve a rendőrséget.

    5. Az otthon tárolt értékek biztonsága

    Ha nem muszáj, ne tároljon otthon nagy mennyiségű készpénzt, nagy értékű, nem mindennap használatos ékszereket, kötvényeket, stb. Bízza ezt bankra! Ha mégis, alkalmazzon az értékek őrzésére széfet. És ami ehhez kapcsolódóan szintén nagyon fontos, ismerje az értékeit, készítsen róluk értékleltárt, fényképet!

    6. Néhány alapvető magatartás szabály

    A lakást, a kaput, azokat a nyílászárókat, amelyekre nincs rálátása, de könnyen behatolhatnak rajta (teraszajtó, függő folyosóra nyíló ablak, ajtó) akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak!

    Lakótársaival gondoskodjanak a helyiségek megfelelő zárásáról (lépcsőházak, közös tárolók, pincék)!

    Végzettségét, címeit, családi állapotát ne tüntesse fel a névtábláján, elég a vezetéknév!

    Idegeneket ne engedjenek be a lakásba! Ha idegenek érkeznek váratlanul, értesítse szomszédait, hozzátartozóit, kérjen segítséget a Rendőrségtől a 112-es segélyhívó számon

    Ha hosszabb távollétre készül, feltétlenül értesítse azokat a személyeket, akikben megbízhat, és távollétéről lehetőleg ne tájékoztassa a nagyvilágot az interneten keresztül! Kössön biztosítást, hogy ezzel is védje az értékeit.


    Közösségi funkciók