3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Művészeti hetek, avagy azok a hatvanas évek

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.04.23. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2015-04-23 16:26
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Retró-kiállítással és Jókai Anna gondolataival és színdarabjával nyílt meg a Gyöngyösi Művészeti Hetek rendezvénysorozata.

 
 

A hatvanas évek relikviáiból - a gyöngyösiek segítségével - összeállított tárlattal kezdődött a Gyöngyösi Művészeti Hetek rendezvénysorozata, a kiállítást Jókai Anna irónő nyitotta meg.

- Szép emlékeink vannak a hatvanas évekről, hiszen akkor voltunk fiatalok. Ezeket az emlékeinket nem lehet, nem szabad azonosítani a diktatúrával. Akkor is voltak, és ma is vannak gazemberek és tisztességes emberek - fogalmazott Jókai Anna. Hozzátette azt is: az elmúlt évtizedekben „nem lettünk sokkal jobbak”, amit ötven éve írt, az sok esetben ma is igaz - talán kissé árnyaltabban helyenként.

Úgy vélte, a politikai diktatúrát a pénz diktatúrája váltotta, s az is legalább olyan veszélyes.

- Élni kell, barátaim! - foglalta össze jó tanácsként az írónő, a kiállítás kapcsán hangsúlyozva azt is: fontos, hogy az emlékeket megőrizzük, s különösen fontos, hogy ne csak a kézzel fogható, tárgyi emlékeket, de az érzéseket, hangulatokat is. Hogy mennyire szerettünk, hogy milyen elszántak voltunk, milyen bátrak...

- Hiszek a szeretetben, és nem hiszek a szolgalelkűségben - mondta Jókai Anna, hozzá téve azt is: életünk végén tárgyi dolgainkat nem vihetjük magunkkal az öröklétbe, de furcsa módon mindazt magunkkal visszük, amit másoknak szétosztottunk. Ezért az ember dolga a világban, hogy nyomot hagyjon mások lelkében. „Olyan nyomot, ami nem maszat” - fűzte hozzá.

A folytatásban is az írónő volt a nap főszereplője, előbb író-olvasó találkozó keretében, majd immár a színpadról - ha csak „áttételesen” is: A fejük felől a tetőt című darabját mutatta be ugyanis Ivancsics Ilona társulata.

A művészeti hetek programjai kapcsán a Gyöngyök igazgatója, B. Pintér Mária Geothe gondolatát kölcsönvéve úgy fogalmazott: feladatuknak tekintik, hogy ne csak azt adják az embereknek, amit azok szeretnének, hanem azt, amit szeretniük kellene.

Egyúttal a nemrégiben elhunyt Záborszky József emlékének és tiszteletére ajánlotta a 2015-ös gyöngyösi művészeti hetek programsorozatát.

Művészeti hetek megnyitó

 
40 kép
Dátum: 2015-04-23 16:24:00
 


Közösségi funkciók