3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Kilenc ország táncol a GYÖNGY Folklórfesztiválon

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.08.05. szerda
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Augusztus 11-én kezdődik a XV. GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztivál, Gyöngyös legnagyobb, legnépszerűbb és egyetlen nemzetközi rendezvénye. Öt napon át kilenc ország táncosai mutatkoznak be a városban, és természetesen idén is fellép a két gyöngyösi együttes, a Vidróczki és a Borostyán.

     
     

    Gyöngyösön több mint fél évszázados hagyománya van a néptáncnak, hiszen a Vidróczki Néptáncegyüttes 1962 óta működik, és gyönyörködteti műsorával a város közönségét. A GYÖNGY Fesztivál elődjének számító Észak-Magyarországi Néptáncfesztivált 1969-ben rendezték meg először, amely 1994-ben öltött nemzetközi színezetet. A fesztivál sikere azóta is töretlen, a nyitó- és záró gála minden évben zsúfolásig tömött nézőtér előtt zajlik, a rendezvény pedig évről évre egyre több szakmai elismerést vív ki. Az eredményeket látva a fesztivált 2002-ben tagjai közé fogadta a folklórfesztiválokat tömörítő nemzetközi szervezet, a CIOFF. A fesztivál immár két alkalommal is kiérdemelte a Kiválóan Minősült Fesztivál címet, 2015-ben pedig marketingmunkájáért megkapta a Magyar Marketing Szövetség gyémántdíját.

    A 2015-ös GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztiválon kilenc külföldi tánccsoport mutatkozik be, így a nézők megismerkedhetnek Bulgária, Görögország, Kolumbia, Lengyelország, Lettország, Paraguay, Szardínia, Szerbia és Tanzánia táncaival és táncosaival. A fesztivál keretében immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Mátrai Dudástalálkozót, amelyet a rendezvény egykori állandó résztvevője, Pál Pista bácsi emlékének ajánlanak a szervezők. A gálák és folklórestek idén is a Vak Bottyán János Katolikus Szakközépiskola udvarán felállított szabadtéri színpadon zajlanak, de a város számos pontján rendeznek eseményeket a fesztivál öt napja alatt. Augusztus 7-én, pénteken kiállítás-megnyitóval veszi kezdetét a rendezvény, a 2014-es fesztivál fotói mellett viseletek és az elmúlt húsz év relikviái lesznek láthatók a Mátra Művelődési Központban. Idén sem maradnak el a minden évben nagy sikert arató tértáncok, amelyeket négy különböző helyszínen rendeznek meg, és már a nyitónapon, augusztus 11-én is láthatók lesznek. Aznap 18 órakor a nyitó felvonulással veszi kezdetét a rendezvény, amely a 20 órakor kezdődő nyitógálával folytatódik. A szabadtéri színpadon minden este más-más nemzet képviselői mutatkoznak be, szombaton és vasárnap pedig egész nap zajlanak az események. Az érdeklődőket népművészeti kirakodóvásár és játszóház várja, vasárnap pedig valamennyi nemzet képviselőinek jelenlétében folkmisét tartanak a Szent Bertalan-templomban. Ezt követően a táncosokat kísérő zenekarok a Népzenei Bábel keretében önálló műsorral mutatkoznak be. A vasárnapi programok között több gyerekelőadás is helyet kapott, az egy héten át zajló rendezvény pedig a hagyományos záró felvonulással és gálával ér véget. A fesztivál szervezői a meghívott országok kultúrájának minél nagyobb szeletével szeretnék megismertetni a közönséget, ezért a vállalkozó kedvű amatőr szakácsok, cukrászok részére idén is meghirdetik a Gyöngy Fesztivál Ízei elnevezésű kísérőrendezvényt, amelynek során a jelentkezők a meghívott országok tradicionális étkeit készíthetik el. A verseny eredményhirdetésére a Dudás Találkozó napján 15 órakor kerül sor.


    Közösségi funkciók