3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Megújult a kereszt

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.07.01. péntek
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Megújult a Gyöngyösről kivezető Karácsondi út mentén található 19. század elején emelt, korábban településhatárt jelző út menti kereszt.

   
   

  A Szentháromság-szobor helyreállítására azért volt szükség, mert az elmúlt években igen rossz állapotba került, szinte a felismerhetetlenségig eltorzult. Szakemberek szerint ennek nem csak a szobor kora lehetett az oka, hanem az is, hogy farkasmályi kőből faragták, ami köztudottan nem időtálló. Éppen ezért a helyreállítás speciális eszközöket igényelt. A munkával egy helyi művészt, Málik Bélát bízták meg, akinek már volt tapasztalata e téren, hiszen több hasonló Szentháromság-szobor felújításán is túl van.

  Mint megtudtuk, Málik Béla a felújítás során kipótolta a hiányzó részeket, majd visszafaragta és lefestette a szobrot, ami végül visszanyerte népies feszület formáját. Ennek megfelelően a műalkotás immár meglehetősen harsány kék-fehér színekben pompázik, valamint a feszület kiegészül a szobor talapzatán lévő Szűz Mária alakjával.

  A helyreállítás a Gyöngyös-Alsóvárosi Ferences Plébánia megrendelésére készült el az önkormányzat anyagi támogatása mellett. Az útmenti kereszt eredeti arculatának felkutatásában építészként Németi László, az önkormányzat városüzemeltetési igazgatója, a Városszépítő és -védő Egyesület tagja segített. A munkát koordinálta és a kezdeményezést anyagilag is támogatta id. Farkas Imre, az egyháztanács felújítási és gazdasági bizottságának tagja.

  A keresztet Kárpáti Kázmér ferences plébános áldotta meg, aki beszédében utalt arra, hogy a Karácsondi úti kőkereszt magában hordozza azoknak az embereknek az emlékezetét is, aki évtizedekkel ezelőtt vállukon a kapával a határba munkába igyekeztek.


  Közösségi funkciók