3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Kilenc ország táncosai Gyöngyösön

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.08.01. hétfő
 
 
    Szerző: Pifkó Tamás
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Augusztus 8-ától egy héten át kilenc ország táncosai és zenészei pezsdítik fel Gyöngyös életét. A GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztivál minden eddiginél színesebb programkínálattal várja a város lakóit és az idelátogatókat. A folklórestek, tértáncok és táncházak mellett idén is lesz dudástalálkozó, Népzenei Bábel, a zárónapon pedig gyermekelőadásokkal és kézműves vásárral várják a családokat.

     
     

    Augusztus beköszöntével sokan már a nyarat búcsúztatják, pedig az év egyik legjobban várt nyári rendezvénye még csak most kezdődik. Gyöngyösön tizenhatodik alkalommal rendezik meg augusztus 8-a és 14-e között a GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztivált. A rendezvény gyökerei a hatvanas évekig nyúlnak vissza, ezen a néven pedig 1994 óta rendezik meg a fesztivált a városban. Kezdetben kétévente sereglettek a városba a legkülönbözőbb országok táncosai, 2008 óta pedig évente tölthetünk egy hetet a nemzetközi folklór bűvöletében. A nemzetközileg is elismert fesztiválra idén Argentínából, Csehországból, Montenegróból, Olaszországból, Oroszországból, Spanyolországból, Tajvanról és Törökországból érkeznek csoportok, hogy bemutassák nemzetük tánckincsét. Természetesen a két helyi csoport, a Vidróczki és a Borostyán Néptáncegyüttes is bemutatkozik.

    A megszokott, magas művészi színvonalra számíthatunk ebben az évben is, a fesztivál azonban minden eddiginél színesebbnek ígérkezik. Már az augusztus 8-i megnyitó is tartogat meglepetéseket, ugyanis a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központban nem csak a Pintér Árpád tavaly készített fesztiválfotóiból összeállított kiállítás nyílik meg, hanem egy nemzetközi ékszerkiállítást valamint Aszalós Éva és Aszalós Hajnalka szecessziós tojás- és porcelánfestészeti alkotásait és olajfestményeit is megtekinthetik az érdeklődők.

    A Vak Bottyán János Katolikus Szakközépiskola udvarán felállított nagyszínpadon augusztus 9-én, este nyolc órakor kezdődnek a programok a valamennyi fellépő csoportot felvonultató nyitógálával, amit hat órától a nyitófelvonulás előz meg. Egészen a 14-i, vasárnap esti zárógáláig minden este nyolc órától három ország táncosai mutatkoznak be a folklóresteken, napközben pedig a tértáncokon láthatja őket a közönség a Barátok terén, a Szent Bertalan utcában, a Fő téren és a Belváros téren. Szerdán, csütörtökön és pénteken a nézők akár el is sajátíthatják egy-egy nemzet néptáncát a folklóresteket megelőző táncházak alkalmával, amelyeknek mindhárom napon a Mátra Művelődési Központ ad helyet 18 órától.

    Állandó kísérőrendezvénye a GYÖNGY Fesztiválnak a Mátrai Dudástalálkozó, amelyet tizedik alkalommal rendeznek meg – idén a Barátok terén felállított sátorban. Az augusztus 13 -án, délután egy és este hét óra között zajló ír és skót dudaszóval fűszerezett programban Agócs Gergely is színpadra lép, akit a közönség a Fölszállott a Páva zsűrijéből is ismerhet, de láthatjuk a furulyán, dudán, szopránszaxofonon, tárogatón is bravúrosan játszó Szokolay Dongó Balázst is.

    A fesztivál programja az utolsó két napban sűrűsödik be igazán, 13-án és 14-én, szombaton és vasárnap a Barátok terén délelőtt tíz és este hét óra között népművészeti kirakodóvásár, gyermekjátékok, arcfestés, kézműveskedés - magyar és külföldi segédlettel - várják majd a családokat. Vasárnap délelőtt tíz órától a meghívott országok zenekarai mutatkoznak meg a Népzenei Bábelben, délután pedig a Babszem Jankó Gyermekszínház, a Kuttyomfitty Társulat és a Tekergő Bábszínház szórakoztatja a gyerekeket.

    Egy biztos: tartalmas egy hét vár ránk, rengeteg látnivalóval, kiváló táncosokkal és zenészekkel, no meg hamisítatlan fesztiválhangulattal. A jegyárakról és a további programokról a fesztivál hivatalos oldalán, a www.gyongyfesztival.hu címen, valamint a Mátra Művelődési Központ Facebook-oldalán tájékozódhatnak.


    Közösségi funkciók