3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Árpád-kori temető feltárása kezdődött a Püspöki városrészben

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.09.28. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Újabb fejezetekkel egészítheti ki Gyöngyös történetét annak a régészeti feltárásnak az eredménye, amely a napokan kezdődött a Püspöki úton található Olajbanfőtt Szent János-templom mögötti területen, illetve a templomfalon belül. Az önkormányzat által támogatott ásatást vezető régész szerint az már bizonyos, hogy a Gyöngyöst említő első írásos emlékeknél régebbi temetőt tártak fel.

     
     

    Gyöngyös első írásos említése egy 1261-re keltezett dokumentumban lelhető fel, ezen kívül azonban nagyon keveset tudunk a város keletkezéséről – magyarázza Hiesz György polgármester, miért tartotta fontosnak az önkormányzat, hogy támogassa az egri Dobó István Vármúzeum régészeti feltárását.

    A most indult munkák előzménye 2013-ra tehető, amikor a környéken végzett csatornázás földmunkái közben megtalálták az első sírokat. Az egri Dobó István Vármúzeum tervei között azóta szerepelt a terület feltárása, ami most az önkormányzat 500 ezer forintos támogatásával valósulhatott meg. Az Olajbanfőtt Szent János-templom mellett egy hete kezdődött, és várhatóan október elejéig tartó feltárás során már eddig is tucatnyinál több sír került elő, és tárgyi leletekre is bukkantak a régészek, köztük egy S-végű hajkarikára és egy gyöngyre, ami alapján Tóth Zoltán, a feltárást vezető régész az Árpád-korra teszi a temető keletkezését. A templom kerítőfalán belül a kora újkorból származó csontvázakra bukkantak, a két lelőhelyről származó adatok alapján feltételezhető, hogy Gyöngyös és az érintett városrész az eddig ismertnél korábban is lakott hely volt ‒ mondta Tóth Zoltán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. A 2013-ban talált csontvázak szénizotópos kormeghatározási vizsgálatai alapján a kerítőfalon túl található legfelső temetkezési réteg a 990 és 1040 közötti időszakra tehető. Ez alatt azonban még további 2-3 rétegre számítanak, melyek legalább 30 évvel régebbiek lehetnek ‒ mondta.

    A feltárás október 6-ig tart, és már most is nagy kíváncsiság övezi, a katolikus templom körül egymást váltják az érdeklődők és az iskolai csoportok, a diákok és tanáraik igyekeznek kihasználni a ritka pillanatot, hiszen egy ilyen ásatás ritkán figyelhető meg ennyire közvetlenül.

    Hiesz György polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ha szükséges lesz, az önkormányzat jövőre is támogatja majd a munkálatok folytatását, hiszen a város története számára felbecsülhetetlen értékű a feltárással megszerzett tudás Gyöngyös benépesüléséről, első lakóiról. A város ipari parkjában is jelentős feltárási munkák zajlanak, ott ugyanis kelta temetőre és településre bukkantak a szakemberek.


    Közösségi funkciók