3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A magyar kultúrát ünnepelték

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.01.19. péntek
 
Utoljára módosítva: 2018-01-19 12:07
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Átadták a „Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntetéseket a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett városi ünnepségen. A díjat idén Fehér Miklós és Adamik Miklós fotóművész, valamint Gyurosovits-Petheő Csilla, a Gyöngyösi Játékszín vezetője vehette át Hiesz György polgármestertől a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központban.

     
     

    Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát, s ezen a napon 1989 óta a magyar kultúra napját ünnepeljük – idézte fel az ünnep eredetét Hiesz György polgármester, aki ünnepi beszédében számba vette azokat az alkotókat és műhelyeket, amelyek Gyöngyös kulturális életének meghatározó szereplői. A lista hosszú volt, s - ahogy a polgármester is jelezte - nem teljes, hiszen a városban számos kulturális egyesület és intézmény működik, amelyek országosan is elismert művészeket neveltek. A városvezető kitért a Mátra Művelődési Központ küszöbön álló felújítására is, az intézmény energetikai korszerűsítésére ugyanis 230 millió forintos európai uniós támogatást nyert el a város.

    Magyar kultúra napja

     
    70 kép
    Dátum: 2018-01-19 11:55:00
     

    A magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen találtak gazdára a „Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntetések, amelyből minden évben kettőt ítélhet oda a képviselő-testület, s a díj megosztva is adományozható. Idén élt is ezzel a lehetőséggel a grémium, amely úgy találta méltónak, ha alkotói pályájuk összefonódása miatt Fehér Miklós és Adamik Miklós fotóművész együttesen kapja meg az elismerést. Fehér Miklós 1931-ben született Egerszalókon. Heves Megye egyik legismertebb természet-és reklámfotográfusa, művésztanára. Betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, kitüntetését felesége vette át. Adamik Miklós Lajosmizsén született 1930-ban, a fényképezéshez szükséges tudást eleinte autodidakta módon sajátította el, majd 1960-as megismerkedésük után Fehér Miklóstól is sokat tanult, akihez később szoros barátság fűzte.

    A „Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntetést vehette át a csütörtöki rendezvényen Gyurosovits-Petheő Csilla, a Gyöngyösi Játékszín vezetője is, aki huszonhárom évvel ezelőtt a Stúdió, vagy amit akartok Színtársulat mellett a Gyöngyösi Játékszínben fordult az amatőr színjátszás felé. A Gyöngyösi Játékszín vezetését 2011-ben, Jankovits Jenő halála után vette át az alapító végakarata szerint.

    A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen a Gyöngyösi Játékszín tagjai legutóbbi előadásukból, a Soóky Margit regénye alapján színpadra állított Katyi című zenés játékból adtak elő részleteket, majd Farkas István a Vachott Sándor Városi Könyvtár igazgatója mondott pohárköszöntőt, melyben egyebek mellett az önkormányzat kultúra iránti elkötelezettségét méltatta. Az ünnepség a Magyar Állami Népi Együttes Tánckánon című előadásával zárult.


    Közösségi funkciók