3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Szoboravatás

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.05.30. szerda
 
Utoljára módosítva: 2018-05-30 09:50
 
    Szerző: Szőlősi Szabina
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Ünnepélyesen is átadták a nagyközönségnek azt az öt mellszobrot, amely az elmúlt hetekben került ki a város köztereire. Kodály Zoltán, Vachott Sándor, Hermann Lipót, Benczúr Gyula és Iványi Grünwald Béla szobrai több év után találtak új helyre.

     
     

    Korábban az Orczy-kertet ékesítette Kodály Zoltán, Vachott Sándor, Hermann Lipót, Benczúr Gyula és Iványi Grünwald Béla mellszobra, ám a kastély és a kert tíz évvel ezelőtti átalakítása során eltávolították őket, s azóta egy raktárban vártak jobb sorsukra. A város képviselő-testülete tavaly októberben döntött úgy, hogy a szobrokat közterületen helyezi el, s hamarosan meg is találták a szobrok méltó helyét - idézte fel az ünnepélyes átadó alkalmával Hiesz György polgármester, aki saját önkormányzati keretéből fedezte a szobrok felújításának és újbóli kihelyezésének költségét.

    - Gyöngyösön nem példa nélküli, hogy köztéri szobraink egyik helyről a másikra vándorolnak - erről egy kiváló kötet is született. A költözés persze nem jelent minden esetben rosszat, hiszen a városalapító Károly Róbert és Szent István szobra is kellemesebb látványt nyújt a Szent Bertalan-templom oldalában, intim környezetben, ahová a Hanisz Imre térről került. Ráadásul a szobrok kihelyezésével azok környezete is megszépült, így remélem, hogy mindenki örömére szolgál majd az öt műalkotás.

    A szobrok ünnepéles átadási ünnepségére a Pátzay János Katolikus Zeneiskola mellett elhelyezett Kodály Zoltán-szobornál került sor a zeneiskola tanárai és növendékei közreműködése mellett. Kodály Zoltán sok időt töltött a Mátrában és Gyöngyösön, de nem ő az egyetlen, akit szoros szálak fűztek a térséghez. Az író, költő Vachott Sándor Gyöngyös szülötte, szobra a Hanisz Imre téren a róla elnevezett utcában található szülőháza felé néz, míg a festő, grafikusművész Hermann Lipót szobra a könyvtár udvarában talált új helyre, ott, ahol hagyatékának legnagyobb részét őrzik és gondozzák. Hazánk két nagy hatású festőjének szobra is új helyet kapott: Iványi Grünwald Béla mellszobra a nyolcvanasi piac mellett, míg a Benczúr Gyulát ábrázoló alkotás a Harrer Ferenc úton látható.


    Közösségi funkciók