3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Öt földrész táncosai találkoznak Gyöngyösön

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.07.23. hétfő
 
Utoljára módosítva: 2018-07-23 11:08
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Augusztus 6. és 12. között rendezik meg Gyöngyösön a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivált, ahol Tahiti, az Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország, India, Kirgizisztán, Szerbia és Egyiptom mellett a házigazda Vidróczki Néptáncegyüttes és a szintén gyöngyösi Borostyán Néptáncegyüttes táncosai mutatkoznak be a nyitó és záró felvonuláson, és az esti előadásokon.

     
     

    A rendezvény idén új helyszínre költözik, a szabadtéri színpadot a város Fő terén állítják fel, a több száz néző befogadására alkalmas lelátóval együtt. A helyszínmódosítás célja, hogy Gyöngyös legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényét a város legnagyobb rendezvényterén szervezzék meg, felpezsdítve ezzel a Fő tér kulturális életét és a szabadtéri vendéglátásra alkalmas terét. Jövőre ezt az elképzelést szeretnék még több szabadtéri színházi előadással és koncerttel tovább bővíteni, hogy a városlakók és a Mátrában pihenők minél több információt kapjanak Gyöngyösről és a világról. Ez egy hosszú munka eredménye és mindenképpen közös érdek, melyhez partnerséget remélnek a szervezők.

    Augusztus második hetében valódi fesztiválhangulat kerekedik a város szívében, ahol egész nap népzene, kirakodó vásár, hagyományőrző programok, délután és este pedig a táncosok szórakoztatják az érdeklődőket.

    A szervezők az idén a korábbiaknál is színesebb programokkal várják a közönséget. Augusztus 6-án 20 órakor Pál István Szalonna és Bandája a Kárpát-medence legszebb zenéivel és a Vidróczki Néptánciskola növendékeinek közreműködésével nyitja meg a fesztivált. A hagyományoknak megfelelően augusztus 7-én a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál táncosai a 20 órakor kezdődő gálaműsor előtt a belváros utcáin vonulnak végig 18 órától, hogy ízelítőt adjanak produkciójukból.

    A fesztivál legújabb programja az a gasztro show lesz, amely lehetőséget ad arra, hogy az ínyencek megismerjék öt égtáj és a fellépő országok gasztronómiáját augusztus 8-án 17 és 19 óra között. India és Spanyolország jellegzetes étekei közül háromfélét Magos Zoltán mesterszakács a Fesztiválsátorban készít el, amit meg is lehet majd kóstolni.

    Idén először a fesztiválszervező alapítvány kiadásában megjelenik a Gyöngy Fesztivál Ízei című receptfüzet, amely az elmúlt évek külföldi fellépőcsoportjainak jellegzetes ételreceptjeit tartalmazza.

    Szintén országosan egyedülálló eseménynek ígérkezik a tavaly első alkalommal bemutatott Menyekező ruhák című divatbemutató folytatása Leánytól az asszonnyá válásig címmel a Folkpédia szervezésében. Az összeállított bemutató során 12 tájegység leány, menyasszony, menyecske és asszony viseleteit láthatják. A viseleteket augusztus 9-én 18 órakor mutatják be a Fesztiválsátorban.

    Idén sem marad el a tavaly nagy sikert aratott Folk Jam, ahol a vendégcsoportok zenészei spontán, rögtönzött módon örömzenélnek augusztus 10-én 17 órától.

    A fesztivált ebben az évben is a mátraaljai pávakörök találkozója, valamint a tánccsoportok záró felvonulása és egy fergeteges gála zárja augusztus 11-én, másnap pedig a nemzetközi népzenei koncerttel, a Népzenei Bábellel búcsúzik a fesztivál a közönségtől.

    A fesztivál idén családi programokkal egészül ki, minden délután 3 és 4 óra között Gyöngyös belvárosában tértáncokat rendeznek, és a minden nap 24 óráig tartó program során egyebek között táncházzal, rock and roll koncerttel, táncos-zenés előadásokkal várják az érdeklődőket. Ez utóbbi közül kiemelkedik az Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán színpadra állított A Tenkes kapitánya című táncjáték, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes mutat be augusztus 12-én 20 órától.

    A folklór fesztivál állandó programja immár 12 éve a Mátrai Dudás Találkozó. Augusztus 11-én az ország legjobb dudásai szólaltatják meg a fúvós hangszereket.

    Fesztivál a fesztiválban: idén a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivállal egy időben rendezik meg a városban a X. Gyöngyösi Nemzetközi Gitárfesztivál és Mesterkurzust. A növendékek és mestereik gitárjátékát augusztus 7-9. között 14 órától hallgathatják meg az érdeklődők.

    A fesztiválról bővebb információ a www.gyongyfesztival.hu oldalon és a rendezvény Facebook oldalán található.

    A Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztiválra már megvásárolhatók a jegyek a Mátra Művelődési Központ jegypénztárában és a Tourinform Irodában, illetve a rendezvény idején a helyszínen is. Habár bérletet idén már nem lehet vásárolni a Gyöngyre, a korábbiakhoz hasonlóan lehetőség lesz előzetes jegyváltásra a teljes fesztiválra.

    Jegyárak (szabadtéri színpad - Fő tér):

    Felnőtt gálajegy: 2.400.-

    Diák, nyugdíjas gálajegy: 1.800.-

    Felnőtt folklórműsor: 1.600.-

    Diák, nyugdíjas folklórműsor: 1.400.-

    Pál István Szalonna és bandája koncert: 1.800.-

    A Tenkes Kapitánya táncjáték: 2.400


    Közösségi funkciók