3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A ferencesek tornya lehetne a város első kilátója

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2012.11.16. péntek
 
Utoljára módosítva: 2012-11-16 12:01
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A nyáron sikeresen lezárult turisztikai attrakció-fejlesztés után most újabb pályázatot nyújtottak be a gyöngyösi ferencesek. A hétszáz éves kolostorban egy interaktív látogatóközpont kialakítását tervezik.

     

    A projekt keretében a gyöngyösi ferencesek szeretnék megnyitni Gyöngyös első kilátóját a húsz méter magas középkori toronyban, amely a Barátok kilátója nevet kapná.

    Kárpáti Kázmér ferences plébános elmondta: a névadás nem véletlen. Egyrészt utal arra, hogy Gyöngyösön a ferenceseket sajátos módon barátoknak nevezik évszázadok óta. Másrészt a kilátó szimbóluma lehetne az újonnan kötött barátságoknak vagy a megerősített régi baráti kapcsolatoknak.

    A toronyban megnyitnák azt a sokáig fallal lezárt barokk lépcsőt, amely a XX. század végéig a híressé vált elfalazott könyvek menedékhelye volt. A torony tetejében pedig ismét elfoglalhatná méltó helyét az a Szent Mihály-harang, amely az 1904-es tűzvész óta még soha nem szólalt meg.

    A kolostor nyugati szárnyába egy interaktív, akadálymentesített látogatóközpontot álmodtak a szerzetesek. Itt érintőképernyőn mutatnák be az aktuális információkat, a ferencesek történetét, látható lenne a toronyban elhelyezett webkamera élőképe. Szintén az érintőképernyő segítségével szeretné elérni, hogy a látogatók megszólaltathassák a ránk maradt kotta alapján a Gyöngyösi Gradualet.

    A felújításnak fontos része lenne a kolostor külső falának rendbetétele is.

    A ferencesek a tervek elkészítésekor gondoltak arra is, hogy a megújuló létesítményt gazdaságosan fenn is tudják tartani. Éppen ezért földhő-szondák beépítésével csökkentenék a fűtési költségeket.

    A Barátok templomában a templomhajó barokk boltozata 25 méter hosszan 2-3 centiméteres résen megrepedt. Az igényelt több mint 466 millió forintos pályázati támogatás elnyerésével ezt is ki tudnák javítani.

    A pályázathoz szükséges öt százalékos önerőt a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány biztosítja.

    A ferencesek eddigi munkájukat és terveiket is bemutatták Horváth László Heves megyei kormánymegbízottnakk, akit arra kértek, járjon közben annak érdekében, hogy támogatást nyerjen az elképzelésük.


    Közösségi funkciók