3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Gyalog sincs messze - kincsvadászat és mátrai túra

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.04.25. szombat
 
Utoljára módosítva: 2020-04-25 16:47
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A koronavírus miatti korlátozó intézkedések mind arra sarkallnak, hogy inkább maradjunk otthon, a jó idő és a hosszú ideje tartó bezártság miatt sokan a szabadba vágynak.

     
     

    Habár a hétvégén ismét zárva vannak a mátrai parkolók, a gyöngyöseiknek mégsem kell nélkülözniük a természetet, ha friss levegőre vágynak. Ugyanis számos olyan, Gyöngyöshöz közel eső szabad terület van, ami autó nélkül, egy kényelmes sétával is megközelíthető.

    Adunk néhány ötletet, hová induljanak el egyedül, vagy a szűk családdal, ha egy-két órára kimozdulnának otthonról.

    De ne feledjék, jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben, így az arra kijelölt tűzrakhelyeken is tilos tüzet rakni! A szemetet pedig ne a természet lágy ölén dobják el, vigyék inkább haza!

    A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesülettel közösen összeállított túrajavaslataink azonban nem csak az erdőbe kalauzolnak el. Kezdjék a sétát gyöngyösi kincsvadászattal!

    Baltányi történelem: Kincskereső virtuális kalandjáték Gyöngyösön

    A kincs Bottyán János generális ezüst baltája, melyet a rutinosabbak akár 30 perc alatt megtalálhatnak. A nyomozás közben lépésről-lépésre közelebb kerülünk a kincshez, és közben képzeletben életre keltjük a régmúltat Gyöngyös történelmi helyszínein.  

    A játékhoz a Miratia alkalmazás letöltése szükséges, mely ingyenesen elérhető Andorid és iOS telefonon is. Keressük ki a Baltányi történelem című játékot, majd kövessük az utasításokat. Kalandra fel!

    Sárga szőlő útvonal: Gyöngyös-Mátrafüred

    5 km, kb. 1,5 óra, legmagasabb pontja: 380 m, szintemelkedés: kb. 120 m, döntően földút

    A gyönyörű panorámát nyújtó út a Nádfedelessel szemben indul (Nyúlmály), majd a Sár-hegy aljában halad, érinti a farkasmályi pincesort, és a pipis-hegyi kisvasúti megállótól elkanyarodik a repülőtér felé, ezután Mátrafüred alsó buszmegállójánál ér véget a túra.

    Sár-hegyi tanösvény: Gyöngyös-Mátrafüred

    8,5 km, kb. 2,5 óra, legmagasabb pontja 490 m

    A tanösvény bemutatja a Sár-hegy természetvédelmi részén élő gyep-, erdő- és mocsári növényeit, valamint állattársulásait. Az út a Cseplye-tető, Sár-hegy és a Szent Anna-tó-Pipis-hegyi repülőtér érintésével érkezik Mátrafüred alsóra.

    A sárga szőlő és a sár-hegyi tanösvénytúra szabadon kombinálható, így egy kellemes, 13 kilométeres körtúrát tehetünk.

    Bábakő:

    A Mátrafüredre vezető 24-es út gyöngyössolymosi elágazójától kb. 200 m-re lévő ligetes helyen húzódik meg a Bábakő. A területen egykor utóvulkáni működés zajlott, melynek egyik fontos bizonyítéka ez a geológiai ritkaság.

    A babonás néphit szerint a terület onnan kapta a nevét, hogy hajdanán itt égették el a boszorkányokat. Egy másik feltételezés szerint az öreg Mátra szelleme kergette a vasorrú bábát, akit nem tudott utolérni, így mérgében utána dobta ezt a nagy követ.

    További lehetőségképpen nem csak gyalog, hanem kerékpárral is ajánljuk a Gyöngyösi-tó és a Toka-patak környékét.


    Közösségi funkciók