3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A könyvtár igazgatóját és táncosokat díjaztak

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.01.22. péntek
 
Utoljára módosítva: 2021-01-22 12:58
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A képviselő-testület által alapított Gyöngyös Város Kultúrájáért díjat minden évben a magyar kultúra napja alkalmából vehetik át azok, akik munkájukkal gazdagították a város kulturális életét. Idén Farkas István, a Vachott Sándor Városi Könyvtár igazgatója, valamint a Black Jam! Sportegyüttes kapta meg a rangos városi elismerést.

     
     

    A koronavírus-járvány miatt egyelőre elhalasztja a városi kitüntetések átadását Gyöngyös önkormányzata. A hagyományos ünnepélyes díjátadásokat a rendkívüli helyzetet követően rendezik majd meg.

    Miután a járvány miatt bevezetett óvintézkedések nem teszik lehetővé, hogy a díjazottak személyesen vegyék át a jutalmat, az alábbiakban adjuk közre a kitüntetettek rövid méltatását.

    Farkas István

    Könyvtáros, kulturális menedzser, a Vachott Sándor Városi Könyvtár Kiállítóhely és Muzeális Gyűjtemény igazgatója Gyomán született. Tanulmányait Békésen, Jászberényben és Budapesten, az ELTE-n végezte. Pályájának kezdetén a nagyfügedi községi könyvtárat és művelődési házat vezette, ahol pezsgő kulturális életet teremtett, összefogta a község fiataljait, és éveken át foglalkozott olvasóvá nevelésükkel.

    A gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárba 1984-ben került. Egy ideig a felnőtt olvasószolgálatban, majd a könyvtár zenei és helyismereti részlegében tájékoztató könyvtárosként tevékenykedett. Majd 1986-ban aktívan részt vett a zenei részleg kialakításában. Évtizedeken át volt a két külön gyűjtemény referens munkatársa. Tájékoztatta a Gyöngyös és környékének története iránt érdeklődőket. A gyűjtőkörnek megfelelően részt vett a kiadványok beszerzésében, az ő feladata volt a közhasznú információs szolgáltatás bevezetése és működtetése. Helytörténeti könyvtárosként baráti és munkakapcsolatot ápolt dr. Fülöp Lajossal, dr. Hugai Pállal, Molnár József helytörténésszel, dr. Misóczki Lajossal, Nagy Lászlóval, valamint sokakkal, akik információikkal, adományaikkal gazdagították a város helytörténeti gyűjteményét. A könyvtár 1989-től minden évben helytörténeti vetélkedőt rendezett a város általános és középiskolás tanulóinak, melynek aktív résztvevője volt.

    A könyvtár és a közgyűjtemény intézményhelyettesi pozícióját 2013-tól töltötte be. A könyvtár intézményi érdekeiért mindig is kiállt, törekedett arra, hogy a bibliotéka önállóan dolgozhasson. A városi könyvtár 2017 augusztusától vált ismét önállóvá, igazgatójának Farkas Istvánt választották meg. Vezetése óta jelentős modernizálás történt a központi könyvtár és a déli városrész fiókkönyvtárának életében, a könyvtár fontos szakmai és regionális fórumok helyszíne is lett.

    Közreműködésével és irányításával valósultak és valósulnak meg az olyan várostörténeti programok és előadás-sorozatok, mint például a Gyöngyös, dédapáink városa, Helyi Históriák, vagy a XIX. századi piac jelenléte a könyvtári környezetben, a Fő téren. Segítséget, illetve lehetőséget ad a könyvtár kiállítóterében a helyi alkotók, képzőművészek, gyűjtők bemutatkozására.

    A könyvtárban helyet foglaló mindkét muzeális anyag, a Herman Lipót Gyűjtemény és a Huszár Lajos Éremtár gazdagodik, fejlődik, megújul irányítása, vezetése alatt. Katalógusok, szórólapok, éremtári füzetek készültek, melyeknek Farkas István a felelős kiadója.

    Farkas István elkötelezett Gyöngyös város helytörténete, múltja iránt. Úgy véli, az örökséget ápolja azzal is, ha támogatja olyan dokumentumok megjelenését, amelyek városunk múltját mutatják be, ezért a helyi szerzők, alkotók tevékenysége mellé áll, és segíti a készülőben lévő, és a már elkészült kéziratok megjelenését. A könyvtár saját kiadványaként az utóbbi évben kilenc kötet jelent meg. Érdemei közé tartozik, hogy 2016-ban létrehozta az Olvasókért könyvtárpártoló alapítványt. Vezetésével a szakmai munka mellett a könyvtár társadalmi kapcsolatai is példamutatóak.

    Magánéletét harmonikus családi környezet jellemzi. Városi kitüntetett pedagógus felesége biztosítja számára a kiegyensúlyozott hátteret, felnőtt gyermekei már egy-egy unokával ajándékozták meg.

    BlackJam! Sportegyesület - Hiphop Tánciskola

    A BlackJam! Sportegyesület - Hiphop Tánciskola a hiphoptáncstílus oktatására szerveződött 2000-ben, a Mátra Művelődési Központban (MMK), Rosenberg Norbert vezetésével. Öt év után asszisztense, Tóth Krisztina, a Zoltán Erika Tánciskola első táncosa és tanára vette át a vezetést, az iskola átalakult. A kitartás meghozta gyümölcsét, és már az első megméretésen, 2005-ben egy országos táncversenyen két csapatuk is aranyérmet szerzett.

    A kezdeti lelkesedés nem lohadt, mára a tánciskola öt helyszínen - Gyöngyös, Atkár, Hatvan, Petőfibánya, Gyöngyöstarján -, közel 200 táncossal működik. Életkor, valamint amatőr és verseny csapatok szerint felosztva dolgoznak, így minden gyermek a saját tudásszintjének, korosztályának megfelelő képzést kap, ebből adódóan a sikerélmény sem marad el, mindenki megtalálja ebben a táncban, a mozgásban az örömét, az önkifejezését. Egyesületté 2015-ben alakultak a közösség. Időközben a város több helyszínére is átköltöztek a művelődési házból, de 2020 júniusától ismét az MMK ad otthont a csoportnak.

    A vezető, Tóth Krisztina a kezdetektől fontosnak tartja a hiphoptánc népszerűsítését, de eközben a gyerekek egészséges életmódra nevelését, a csapatmunka, a csapatszellem kialakítását, a kitartás, a küzdeni akarás, a célok elérésére való törekvést, a közösség erősítését, egymás segítését is. Mindez a táncosok iskolai tanulmányait és magánéletét is pozitívan befolyásolja. Ebben segít az is, hogy neves vendég tanárokat is hívnak az órákra, a továbbképzés, megújulás folyamatos. 2010-ben Gyöngyösön a tánciskola szervezte az első flashmobot a Fő térre, ahol közös tánccal hívták fel a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, ebben a mozgás, a tánc szerepére. Ezen a rendezvényen 250 gyermek táncolt. A rendezvényt azóta kétévente megszervezik.

    A táncosok mindig egységes, saját tervezésű, csinos fellépő ruhákban jelennek meg.

    Fejlődésükről, előmenetelükről, technikai tudásukról a művelődési házban az évente kétszer megrendezett gálájuk alkalmával adnak számot a szülőknek, barátoknak, érdeklődőknek. Emellett fellépést vállalnak a Gyöngyösön és vonzáskörzetében zajló rendezvényeken.

    További terveik között szerepel a tánciskola kibővítése, a még több versenyen való megméretés, sikerélmények szerzése, a pozitív életszemlélet átadása.

    A gyerekek nagyon lelkesek, még a pandémia miatt kialakult helyzet sem szegte kedvüket, online folytatják az edzéseket.

    Nagyon fontosnak tartják az állandó megmérettetést is. Ezért az eltelt idő alatt nagyon sok versenyen vettek már részt, ahol rendre az első helyen, vagy az élmezőnyben végeztek.

    Fontosabb elismeréseik a teljesség igénye nélkül:

    - 2014-ben az iskola is leforgatta az akkor divatos Happy videoklipet Happy Gyöngyös címmel, ami bekerült a TOP 5 klip közé.

    - 2010-ben a Red Pearls nevű csapat egy versenyen életműdíjat kapott, mint az odáig a legtöbbet együtt versenyző csapat. Azóta se kapott ilyen díjat senki hiphop kategóriában.

    - 2015-ben Tóth Krisztina vezető megkapta az év táncosa díját, 2016-ban az ECDS Országos Táncversenyen Év koreográfusa díjat kapott.

    - 2017-ben az egyesület Egerben megkapta csapat kategóriában a Heves Megye Legjobb Sportegyesülete kitüntetést.

    - 2019-ben az egyesület 11 versenyen vett részt, ahol 42 dobogós helyet szereztek, 9 kvalifikált csapattal. A csapatok kijutottak két Európa-bajnokságra, és egy világbajnokságra, ahol szintén dobogósok lettek. Az MLTSZ Eb-n a The Fusion és a Dance N Beats -en 3. helyezést értek el, és így ők lettek a kategória legjobb magyar csapata.

    - 2019-ben Prima díjra jelölték az egyesületet.

    Versenyen való indulásukkal és az elért teljesítménnyel az egyesület az országban egyedülálló.


    Közösségi funkciók