3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Egyedülálló gyűjtemény, páratlan szolgáltatások

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.04.04. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2013-04-04 16:45
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A gyöngyösi Szent Korona Ház épületének felújítása a végéhez közeledik, a tervek szerint nyáron nyílik meg a mintegy 300 millió forintos beruházással megújuló létesítmény.

   

  A Gyöngyös-Felsővárosi Római Katolikus Egyházközség csaknem 234 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv forrásaiból a mintegy 300 millió forint összköltségű beruházás megvalósítására.

   

  Szent Korona Ház - felújítás közben

   
  29 kép
  Dátum: 2013-04-04 14:00:00
   

   

  A tavaly áprilisban kezdődött fejlesztés révén új kiállítótérbe térhetnek vissza az egyházi kincstár páratlan gyűjteményének darabjai. Új kiállítóterekkel is gazdagodik a Szent Korona Ház, és helyet kap benne egy ötvös- és egy textilrestaurátor-műhely is. Előbbi az országban egyedüli lesz, mint Juhász Ferenc plébános-kanonok elmondta, már most óriási érdeklődés mutatkozik a leendő műhely szolgáltatásai iránt.

  Az Almásy család koronaőr ágának kúriájában több helyiséget már csaknem teljes egészében felújítottak, ám a kiállító termek és a műhelyek berendezése még várat magára.

  Juhász Ferenc plébános-kanonok, a beruházást végző Gyöngyös-Felsővárosi Római Katolikus Egyházközség vezetője elmondta: a Szent Korona Ház kincstár és múzeum épülete korábban polgári otthonként funkcionált. Éppen ezért gondoskodni kellett arról is, hogy a ház alkalmas legyen a szakrális emlékek és értékek befogadására.

  A felújítás során az épületben több, eddig nem ismert freskó került elő, melyeknek csak egy részét tudták restaurálni, mert a teljes feltárás túl költséges lett volna, ezért a falfestményeket dokumentálták és visszafedték. Sikerült azonban megmenteni azt az eredeti fa padlóburkolatot, melynek minden eleme más típusú fából készült.

  Juhász Ferenc hozzátette: szeretné, ha a kincstár tulajdonában lévő könyveket ? melyek között a legrégebbi a 14. századból való ? szintén helyben tudnák feldolgozni és kutatni.

  Ha az egyházi kincstár teljes egészében elkészül, nem csak a Gyöngyös turisztikai és műemléki értéke gyarapszik, hanem négy új munkahelyet is teremt a városban.

  A 43 középkori és reneszánsz liturgikus ötvösművet is őrző gyűjtemény művészettörténeti értéke miatt igen jelentős, ebben a formájában az ország második legnagyobb ötvöstárgy-gyűjteménye. A fejlesztés célja, hogy korszerű körülmények között mutassák be a felbecsülhetetlen értékű kincseket. A beruházástól azt is várják, hogy az eddigi 8-9 ezerről negyvenezerre nő a kincstár látogatóinak száma.


  Közösségi funkciók