3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Mátra Manók Gyalogkakukk Túrája

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.04.29. hétfő
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Már tizedik éve szervezzük óvodásainknak ezt a programot, ez volt a 16. Gyalogkakukk Túránk.

     

    Óvodánk „Jó gyakorlata” játékos óvodás „teljesítmény túra”, a kisgyerekek mozgásfejlődését kívánja elősegíteni, az egyéni fejlettség figyelembe vételével. Célunk a gyerekek állóképességének javítása, a gyerekek mozgásra bírása erdei levegőn, természetes tereptárgyak között. Programunk speciálisan egyesíti az EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉST és a FENNTARTHATÓSÁGRA NEVELÉST, ennek részeként a természeti környezet megszerettetését, megismertetését.

    Már tizedik éve szervezzük óvodásainknak ezt a programot, ez volt a 16. Gyalogkakukk Túránk.

    Ez az esemény a MOB támogatásával, s az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének részvételével zajlott.

    Az állomásokon, az útvonalakon, a gyerekek felügyeletében az óvoda dolgozóin kívül - együttműködési megállapodásunknak megfelelően - a KÉKES TURISTA EGYESÜLET tagjai segítettek.

    A Mátra Manók tavaszi Gyalogkakukk Túráját a nagy természetünnep, a Föld napja tiszteletére rendeztük. Tavasszal már túráznak a kicsik is, ezért minden kis manó erdőjáró lett, aki aznap óvodába jött Gyöngyösön. a GYVO Jeruzsálem Úti Tagóvodájába. Az eddigi indulásokhoz képest az volt a változás, hogy már induláskor feltehették a kis manók feliratos sapkáikat, melyeket a Magyar Olimpiai Bizottság pályázatán nyert összegből kaptak a Kékes Turista Egyesülettől. A gyerekek három útvonal közül választhattak erőnlétüktől függően:

    Rövid túra: Mátraháza, parkoló - S. négyzeten S. háromszög elágazás, S háromszög jelzésen

    vissza Mátraházára Táv: 2,3 km, Szint: 75 m

    Közepes Túra: Mátraháza, parkoló – S négyzeten Bükkfa-kút – majd erdőgazdasági úton átkötés a S keresztre,

    majd S háromszögön vissza Mátraházára. Táv: 4,1 km, Szint: 90 m

    Hosszú túra: Mátraháza , parkoló – S négyzeten egészen a S kör elágazásáig, majd azon

    haladva a S keresztig, balra rátérve fel a S háromszögig, arra térve egyenesen fel

    Mátraházára. Táv: 6,2 km, Szint: 210 m

    Az útvonalakon 3 állomás várta a gyerekeket, ahol nem csak pecsételtek, hanem mozgásos, vagy játékos elméleti feladatot oldottak meg. Utóbbihoz szükség volt a természeti környezetről eddig szerzett ismereteik alkalmazására. A NYÚL CSALÁD RÉPÁT SZEREZ – versenyjáték a kicsiknek sorverseny, a nagyobbaknak váltóverseny volt. A Kincskereső állomáson a környezetbe illő, vagy nem illő tárgyakat kellett észrevenni, megjegyezni, s az erdésznek jelenteni. Az utolsó állomáson mulatságos állatokat ábrázoló képek várták a gyerekeket. A feladat az volt, hogy varázsolják le róluk – pl. énekkel, mondókával, ráfújással - az oda nem illő, másik állatról valahogy oda keveredett testrészt. A jó feladatmegoldásokért, kérdésekre adott helyes válaszért elismerést, ajándékba plüss kis nyuszikat, csemegének sárgarépa hasábokat kaptak a gyerekek.

    A messziről feltűnő piros sapkák miatt, s eleve a létszám miatt is látványos csapatokban tapostuk az ösvényeket, a túrán összesen :

    162 résztvevő volt

    128 óvodás

    34 felnőtt (19 fő óvodai dolgozó, 12 fő Kékes TE turista, mint kísérő, 3 fő erdészeti dolgozó)

    Az állomások feladatain kívül volt alkalom a Bükkfa-kút forrás vizének megkóstolására, a hosszú távosoknak természetesen a Farkas-kútéra is, találtunk pár tavaszi virágot, főként odvas keltikét, s a Szajla-forrásnál néhány nyíló gólyahírt. Kismadarakat zavartunk fel, akik előttünk röppentek, fejünk fölött egerészölyv kőrözött.

    A túra hirtelen berobbant, szinte nyárias melegben zajlott. A hosszúra nyúlt tél után mindnyájunknak nagyon jól esett végre huzamosabb időt a természetben tartózkodni, melengetni magunkat a napsütésben, csivitelő madarak koncertjét hallgatva.

    Délután, a szülők érkezésekor a gyerekek boldogan mutatták lepecsételt menetlevelüket, s az ajándékokat, különösen a nyuszikat. Kissé csapzottan, de élményekkel telve, mesélve, csivitelve, kipirult arccal indultak haza.

    Reméljük, ősszel újra ilyen tökéletes túraidőben, a természetről szerzett ismereteinket alkalmazva és gyarapítva, együtt koptathatjuk a távokat az ösvényeken.

    Tóthné Kelemen Mária


    Közösségi funkciók