3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Téli kirándulástippek a Mátrában

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.01.16. szombat
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   
  Fotó: Gyöngyösi TV

  Hol máshol lehetne a legjobban élvezni a tél örömeit, mint a Mátrában. Ha csendre, nyugalomra, friss levegőre és a természetre vágyik, induljon útnak gyalog, tegyen egy kellemes túrát a Mátrában. Ugyanis számos olyan, Gyöngyöshöz közel eső szabad terület van, ami autó nélkül, egy kényelmes sétával is megközelíthető.

   
   

  Adunk néhány ötletet, hová induljanak el egyedül, vagy a szűk családdal, ha egy-két órára kimozdulnának otthonról.

  Sárga szőlő útvonal: Gyöngyös-Mátrafüred
  5 km, kb: 1,5 óra, legmagasabb pontja: 380 m, szintemelkedés: kb: 120m, döntően földút

  A gyönyörű panorámát nyújtó út a campus nádfedeles épületével szemben lévő úton indul (Nyúlmály), a Sárhegy aljában halad, érinti a farkasmályi pincesort, majd a pipis-hegyi kisvasúti megállótól elkanyarodik a repülőtér felé, ezután Mátrafüred alsó buszmegállójánál ér véget a túra.

  Mátrafüredi körtúra - kilátótól kilátóig

  Útvonal: Mátrafüred - Muzsla kilátó - Rákóczi forrás - Sástó -Kozmáry kilátó - Mátrafüred

  6 km, kb. 1,5-2 óra, szintemelkedés: 205 m

  Mátrafüredről a sárga sáv jelzésen indulunk északi irányba. A faluból kiérve meredek kaptató után érjük el a Muzsla kilátót, ahonnan pazar panoráma nyílik Mátrafüredre. Innen továbbhaladunk a sárga sáv jelzésen a frissítő vizű Rákóczi-forrásig, ahol a bal felé induló sárga + jelzést követjük. Sástón érdemes a tavat körbesétálni, a kilátót semmiképp ne hagyjuk ki. Sástóról a sárga háromszög jelzésen térjünk vissza Mátrafüredre, ahol érintjük a szintén gyönyörű panorámát nyújtó Kozmáry-kilátót.

  Sástó körtúra

  Fotó: Gyöngyösi TV

  Útvonal: Sástó - Farkas kút - Tölgyfa lapos - Ilona kút - Haluskás - Körtvélyes - Sástó

  8 km, szintemelkedés: 284 m

  Sástóról a sárga + jelzésen induljunk el Farkas-kúhoz, mely párhuzamosan halad a béka tanösvénnyel, mely interaktív állomásaival családok számára is sok érdekességet rejt. Innen a sárga kör jelzésen, majd a sárga négyzet jelzésen folytatjuk utunkat. Innen a zöld kereszten, majd a zöld sáv jelzésen az Ilona -kút érintésével haladunk a tovább. Túránkat megszakíthatjuk vagy be is fejezhetjük Mátrafüreden, de a sárga háromszögön visszatérhetünk Sástóra.

  Kis Galya-kör

  Fotó: Gyöngyösi TV

  2 km, szintemelkedés: 85 m

  Egy rövid, kellemes séta a hatalmas bükkfák között Galyatető környékén. Minden korosztály számára ajánlott. Galyatetőn a nagyszállótól indul túránk. A kék sáv jelzésen a lépcsősoron felsétálunk a Galya-kilátóhoz, ahol csodálatos körpanoráma fogad minket. Innen tovább haladunk a kék jelzésen, majd pár száz méter után jobbra letérünk a piros háromszög jelzésen Mátraalmás-felé. Rövid meredek ereszkedést követően rátérünk egy kellemes szintútra, mely az egykori, mára bebokrosodott Dózsa sípályát keresztezi, ahonnan szép panoráma tárul elénk észak felé, a Karancs-Medves, szerencsés esetben a Tátra látványával. Alattunk Mátraalmás terül el. Tovább haladunk a hatalmas bükkfák övezte erdőben, míg egy elágazáshoz nem érünk. Itt a jobb felé vezető piros sáv jelzést követjük mely a galyai sípályát keresztezve visszavezet minket Galyatetőre.


  Közösségi funkciók