3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A lakossági fűtés egészségügyi kockázatai

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.10.30. kedd
 
Utoljára módosítva: 2018-10-30 14:30
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A fűtési idény fokozott egészségügyi kockázatot jelent mindannyiunk számára. Ma Magyarország legsúlyosabb környezetegészségügyi veszélyforrása a lakossági fűtésből és az illegális hulladékégetésből származó légszennyezés. A kisméretű szálló por kibocsátás 70 százaléka a lakossági tüzelésből ered.

     
     

    Hazánkban évente több mint 14.000 ember hal meg idő előtt a légszennyezés következtében, és ennél két-három nagyságrenddel nagyobb a légszennyezés okozta megbetegedések száma. Gyerekeink életesélyeit átlagosan 6-18 hónappal csökkentheti a szennyezett levegő, a kisiskolások 30 százaléka szenved olyan légúti megbetegedésben, amely közvetlen kapcsolatba hozható az elavult lakossági fűtési berendezésekkel, a nem megfelelő minőségű tüzelőanyaggal, a hulladékégetéssel.

    A gáztüzelés mellett az utóbbi években sokan visszatértek a vegyes tüzelésű kazánok, illetve kályhák használatára. A fa- és a jóminőségű széntüzelés kismértékben terheli a levegőt, sajnálatos módon azonban sok háztartás jelentős mennyiségű hulladékot is a kazánban tüntet el kényelemből, vélt spórolásból, vagy kellő ismeretek és a felelősségérzet hiányából eredően. A hulladék tökéletlen égése során felszabaduló szilárd részecskék, szerves és szervetlen gázok szív- és érrendszeri, légúti és daganatos elváltozásokat, magzatokban és gyerekekben fejlődési rendellenességet okozhatnak. A kéményen kibocsátott légszennyezőanyagok elől senki sem tud elbújni, hiszen lélegeznünk kell!

    A szakminisztérium és a szakmai szervezetek széles körű tájékoztatási kampányt folytatnak annak érdekében, hogy a lakosság megismerje a tüzelésből eredő egészségügyi kockázatokat, illetve a helyes tüzelés szabályait. A Földművelésügyi Minisztérium „Fűts okosan„ kampánya minden hasznos tudnivalót tartalmaz a helyes tüzelőanyag és tüzelőberendezés megválasztásáról, a háztartási tüzelőberendezésekre vonatkozó szabályokról, a helytelen tüzelés egészségügyi hatásairól, a mindennapi gyakorlati teendőkről, és arról, hogy hova fordulhatunk, ha a szomszéd „befüstöl„. Javasoljuk, hogy aki teheti, keresse fel és tanulmányozza a www.futsokosankampany.hu honlapot.

    A hatályos kormány- és önkormányzati rendeletek szerint vegyes tüzelésű kazánban, kályhában kizárólag a kereskedelemben kapható tüzelőanyagok, háztartási papírhulladék és kezeletlen fahulladék égethető. A szén és a fa közül a fát javasoljuk előnyben részesíteni, míg a különböző szénfajták közül a jóminőségű szenet. Az olcsó, rossz minőségű barnaszenek és a lignit jelentős légszennyezést okoz, rossz hatásfokkal ég és gazdaságtalan.

    TILOS háztartási tüzelőberendezésben hulladékot égetni, beleértve például az alábbiakat:

    - „kezelt„, tehát festett, lakkozott fa (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),

    - rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék,

    - színes, „fényes„ papírhulladék,

    - PET palack, műanyag hulladék,

    - autógumi, használt ruha, rongy.

    A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 9. számú melléklete értelmében 300.000 Ft összegű bírság megfizetésére köteles az, aki a jogszabály előírásait megszegve, háztartási tüzelőberendezésben éget el bármely, nem tüzelőanyagnak minősülő anyagot.

    Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy a saját és a többi városlakó egészsége érdekében gondosan és felelősségteljesen válassza meg a fűtéshez használt energiahordozót és NE ÉGESSEN HULLADÉKOT!


    Közösségi funkciók