3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Akcióban a trükkös tolvajok

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.01.15. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Több alkalommal adtunk már hírt a főként idős emberek sérelmére elkövetett csalásokról, trükkös lopásokról. 2015 szeptemberében több elkövetőt is sikerült elfognia a rendőrségnek, akik ilyen bűncselekményeket valósítottak meg megyénkben, sajnos azonban folyamatos az utánpótlás – hívja fel a figyelmet közleményében a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

     

    Az egyik legnépszerűbb – és valószínűleg a „legsikeresebb” – legenda, amivel az elkövetők pénzt tudtak kicsalni áldozataiktól, az „unokázós trükk”. Valaki – főként a késő éjszakai órákban – telefonon felhívja az idős embert azzal, hogy az unokája nagy bajba került – szerencsejátékon veszített, fogva tartják, megzsarolták, stb. Ahhoz, hogy megmentsék vagy segítsenek rajta, sürgősen nagyobb összegű pénzre van szükség, amiért az unoka ugyan nem tud odamenni, de megy helyette valaki, akinek át kell adni. Ha pénz nincs, ékszer is jó. A csalók éppen az idős emberek legérzékenyebb pontjára tapintanak, amikor az unokára hivatkoznak. Pontosan tudják, hogy értük mindenre képesek. Ezt, és az általuk keltett riadalmat, pánikot kihasználva igyekeznek minél több pénzt kicsalni. Szerencsére egyre többször nem járnak sikerrel, és a kiszemelt áldozatok értesítetik a rendőrséget.

    Ezt kérjük mindnyájuktól. Ha önöknél, hozzátartozóiknál vagy ismerősi körükben hasonló esetről tudnak, azonnal értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható, 112-es segélyhívó telefonszámon. Ezen túlmenően javasoljuk, ha hasonló hívást kapnak, azonnal ellenőrizzék vissza az ismeretlen telefonáló által elmondottakat. Hívják fel az unokát vagy a szüleit és nem utolsó sorban a rendőrséget. Ne feledjék, ha az unoka bajban lenne, akkor is a rendőrség tudna segíteni.

    Nem újszerű, de továbbra is népszerű trükkök:

    - A házhoz váratlanul érkező idegenek közszolgáltató cégek embereinek adják ki magukat – ÉMÁSZ, Tigáz, biztosító –, akik ellenőrizni jöttek a fogyasztásmérőt, túlfizetése van a kiszemelt áldozatnak, de csak húszezresük van, pénzt kellene visszaadni.

    - Támogatást hoztak – krumplit, hagymát és pénzt –, húszezrest kellene felváltani.

    - Fát hoztak, de sem a mennyiség, sem a minőség nem felel meg a kifizetett összegnek.

    - Munkát vállalnak, például megjavítják a csatornát, amire felveszik az előleget, aztán eltűnnek, vagy a munka befejezésével lényegesebben többet kell fizetni, mint amiben eredetileg megegyeztek.

    - A háziorvosra, gyógyszerészre hivatkozva vetetnek meg különböző „gyógyászati termékeket” az eredeti ár többszöröséért.

    - Segítséget kérve igyekeznek elérni, hogy beengedjék őket a lakásba Például egy pohár vizet kérnek, vagy eszközt az elromlott gépkocsi megjavításához, stb.

    Az alkalmazott legendák rendkívül színesek és változatosak, de a cél mindig ugyanaz: megszerezni a kiszemelt áldozat pénzét. Ehhez el kell érniük, hogy beengedjék őket az udvarra, a lakásba. Általában többen vannak, 2-3 fő, akik váratlanul jelentkeznek valamilyen ürüggyel. Azt, hogy többen vannak, a sértett nem is mindig veszi észre, vagy már csak későn. Amíg egyikőjük eltereli a sértett figyelmét, addig a másik besurran és kutatást végez a lakásban. Kifigyelik, honnan veszi elő a pénzt, gyorsan összeszedik a kézzel fogható értékeket, ékszereket, órát, és egy pillanat alatt el is lopják.

    Legyenek egészségesen bizalmatlanok, amikor idegenek érkeznek és valamilyen ürüggyel el akarják érni, hogy beengedjék őket az udvarra, a lakásba! Javasoljuk, hogy amíg egyedül vannak otthon, addig ne engedjenek be senkit, bármire hivatkozzanak is, bármilyen csábítóan jó üzletet kínálnak is, amíg valakit segítségül nem hívtak azok közül, akiket ismernek és megbízhatóak: szomszéd, unoka, polgárőr, polgármester és a rendőrség az ingyenesen hívható, 112-es telefonszámon!

    Ha nem valósult meg a bűncselekmény, mert kellően elővigyázatosak és óvatosak voltak, kérjük, akkor is értesítsék a Rendőrséget, ha hasonló szituáció történt Önökkel!

    A már megtörtént bűncselekmények felderítéséhez jelentős segítséget tudnak nyújtani azzal, ha személyleírást tudnak adni a jelentkező idegenekről, az általuk használt gépkocsiról – szín, típus, esetleg rendszám –, érkezés, távozás irányáról, valamint az alkalmazott legendáról.

    Ne engedjenek be idegeneket az udvarra, lakásba, bármilyen ürüggyel jelentkeznek, bármilyen kedvező lehetőséget kínálnak, és ne adjanak át pénzt idegeneknek, bármilyen bajra hivatkoznak is!

    Hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget!


    Közösségi funkciók