3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Ismét feltűntek az unokázós csalók

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.07.30. kedd
 
Utoljára módosítva: 2019-07-30 10:56
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Többször adtunk már hírt a különböző "trükkös" módszerrel elkövetett csalásokról, lopásokról, és talán a folyamatos figyelemfelhívásnak is köszönhetően az elmúlt két évben alig-alig történt ilyen jellegű bűncselekmény, az úgynevezett "unokázós" csalás pedig egyáltalán nem, egészen 2019. július 24-ig - olvasható a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság legfrissebb közleményében.

     

    2019. július 24-én 23.00 óra körüli időben egy 83 éves férfit hívtak fel a vezetékes telefonján. A telefonáló az idős férfi fiának adta ki magát, azt állította, hogy balesetet szenvedett és azonnal pénzre lenne szüksége. A telefonhívást követően egy ismeretlen személy jelent meg az idős férfi lakásánál, akinek a sértett több mint félmillió forintot adott át.

    Ezúton is szeretnénk figyelmeztetni a veszélyre és felhívni a figyelmet a védekezésre.

    "Unokázós" csalás

    Az elkövetők telefonon hívnak fel idős személyeket, rendszerint a késő éjszakai órákban az unokájuknak, vagy egyéb hozzátartozójuknak, illetve egyes esetekben hivatalos személynek kiadva magukat, és egy meg nem történt balesetről, vagy más káreseményről tájékoztatják az idős embert, amelyet egy családtagja okozott. A hozzátartozó (legtöbbször unoka) ügyének gyors megoldása érdekében készpénzt és/vagy ékszert kérnek, amelyért azonnal küldenek valakit.

    Idősebb hozzátartozóink részére nagyon fontos tudatosítani és napra készen tartani a biztonságukkal kapcsolatos legalapvetőbb magatartási szabályokat:

    Ellenőrizze a telefonáló által elmondottakat azzal, hogy Ön felhívja a hozzátartozóját!

    Ha hozzátartozója "bajba kerüléséről" értesítik, a Rendőrségtől kérjen segítséget!

    Akkor is hívják a Rendőrséget, ha csak kísérlet történt a bűncselekmény elkövetésére, ha a hozzátartozó bajba kerüléséről éjszaka, telefonon kapnak értesítést, illetve a bajból kikerülése érdekében pénzt (ékszert) kérnek, amiért személyesen a bajba került nem tud menni, de küld maga helyett valakit!

    Hosszú idő után egyelőre egy sértettje vált ismertté "unokázós" csalásnak Heves megyében, azonban nincs kizárva, hogy nem fognak másoknál is próbálkozni, illetve más elkövetők, egyéb trükkel jelentkezni.

    Legyenek óvatosak és egészségesen bizalmatlanok!

    Korábbi bűncselekmények kapcsán ismertté vált módszerek:

    Az elkövető(k) hivatalnoknak adták ki magukat (rendőr, postás, stb). Elhitették, hogy hamis pénzben kapta a sértett a nyugdíját, ezért el kell vinni a pénzt megvizsgáltatni. Vagy rendőrnek kiadva magát az idős sértett unokája által okozott balesetre hivatkozva csalta ki a "kártérítést" az elkövető.

    Az elkövetők közüzemi szolgáltató képviselőjének, díjbeszedőjének (TIGÁZ, ÉMÁSZ), önkormányzat dolgozójának adták ki magukat, támogatást hoztak, a sértettnek túlfizetése volt, gázórát, villanyórát ellenőriztek, stb, majd következett a húszezres felváltása.

    Az elkövető(k) valamit megvételre ajánlottak, de a termék és annak ára nem volt arányban. Előfordult, hogy pár ezer forintos terméket a háziorvosra hivatkozva adtak el több százezer forintért!

    Szolgáltatással házaltak, tűzifát árultak, vasat vásároltak stb. A sértett beengedte őket, elővette a jelenlétükben a pénzét, megmutatva ezzel, mennyi van belőle és hol tárolja.

    Az elkövetők többnyire hívószám-kijelzés nélkül, telefonon felhívták a gyanútlan sértetteket azzal, hogy egy nyereményjátékban nyertek. A nyeremény felvételéhez a sértetteknek olyan utasításokat kellett végrehajtani, amivel idegen telefonokat töltöttek fel, vagy idegenek számlájára utaltak pénzt.

    Mit tehetnek Önök?

    Ne tartsanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, értékeikkel ne hivalkodjanak!

    Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakásajtót és kaput!

    Ne engedjenek be idegeneket a házukba, udvarukba, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, bármilyen jó üzletet kínálnak is, vagy segítséget kérnek!

    Ha hozzátartozója "bajba kerüléséről" értesítik, a Rendőrségtől kérjen segítséget! Lehetőleg ne is beszéljen a telefonálóval, ha mégis, semmiképpen ne közölje, mennyi pénz van otthon, kérjen időt a pénz "előteremtetésére", például azzal, hogy csak másnap tudja kivenni a bankból és értesítse a Rendőrséget! Az is feltételezhető, hogy a telefonáló már ismeri az Ön lakcímét, és visszautasítás esetén is odamegy a pénzért!

    Értesítse a Rendőrséget!

    Ha díjbeszedő, egyéb "hivatalos emberek", vagy idegenek érkeznek, kérjenek tőlük igazolványt, hívják át a szomszédot, ismerőst, vagy hívják fel rokonaikat, gyermekeiket, kérjenek segítséget a rendőrségtől (112)!

    Jótékonysági célra gyűjtögetőktől kérjenek csekket, ne adjanak készpénzt, ne engedjék be őket a lakásba, és főleg ne vegyék elő jelenlétükben a pénztárcájukat, vagy az otthon tárolt pénzt!

    Postaládára, az ajtón a névtáblára elég csak vezetéknevet írni, ne lehessen következtetni az ott lakó nemére, családi állapotára, vagy a keresztnév ismeretében ismeretségre hivatkozni.

    Érdemes:

    Saját "biztonsági hálót" kiépíteni a közelben lakó, élő, könnyen elérhető, megbízható személyekből (rokon, szomszéd, polgárőr), akiktől azonnal segítséget kérhet.

    Telefonszámuk legyen mindig a telefon közelében! Ez nemcsak akkor lehet fontos, amikor bűncselekmény gyanúja merül fel, hanem egyéb okból (pl. egészségügyi) is.

    Ha mégis üzletet kötne a váratlanul érkező idegennel, ne legyen egyedül!

    A kiszolgáltatottság csökkentése érdekében javasoljuk technikai eszközök alkalmazását, például:

    Vezeték nélküli kapucsengő (SOS Szomszédhívó)

    Vészhelyzet esetén az adóegység gombját lenyomva a hatótávolságon belül lévő vevőegység ébresztésre alkalmas hang- és fényjelzést bocsát ki.

    Elektromos ajtóék - nyitásjelző riasztó

    A szerkezetet az ajtószárny és a padló burkolata közé kell illeszteni, mely az erőszakos nyitás és feszítés hatására hangjelzést ad. Az ajtó mozgása automatikusan beindítja a hangjelzést, mely riaszthatja a közelben tartózkodókat, illetve elriaszthatja a behatolót.

    Elektronikai védelem, riasztók alkalmazása

    Az elektronikai védelem a mechanikai védelem hasznos kiegészítője, de kerülhet önállóan is alkalmazásra.

    Míg a hívatlan látogató azon szorgoskodik, hogy bejusson lakásunkba, fontos, hogy a külvilág tudomására hozzuk, valaki jogtalanul be akar hatolni az otthonunkba. Felszerelhetünk helyi szirénákat, zajkeltőket, ebben az esetben hívjuk fel a szomszédok figyelmét a hang- illetve fényjelzés jelentésére.

    Házi jelző-riasztó rendszer alkalmazása - távjelzésre alkalmas segélyhívó rendszerek:

    Több vagyonvédelmi vállalkozás üzemeltet GSM rádiós technikai megoldású, valamint GPS alapú helymeghatározós segélyhívó rendszert, melyen keresztül a bajba került személy egy gombnyomással (vagy akár anélkül, mert például nem érzékel a viselt készülék mozgást, vagy élet-funkciót) segítséget kérhet - és kap is - a 24 órán át ügyeletet adó diszpécser szolgálattól.

    Ezekkel a segélyhívó rendszerekkel sok ember életét sikerült már megmenteni, akik nem feltétlenül bűncselekmény áldozatává váltak, hanem például az idős ember elesett az udvaron, vagy a lakásában rosszul lett, és az eszköz segítségével sikerült időben segítséget küldeni a helyszínre.

    Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

    Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály

    112


    Közösségi funkciók