3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Új csalástrendek hódítanak

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.03.03. kedd
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Nem fogynak ki az ötletekből azok, akik mások megtévesztésével, jóhiszeműségének kihasználásával akarnak pénzhez jutni. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya a legújabb csalástrendek bemutatásával hívja fel a figyelmet a további bűncselekmények megelőzésére.

   
   

  Kamu adóvisszatérítés a neten

  Ismeretlen tettes ellen indult büntető eljárás, aki a 2020. február 22-én a NAV nevében e-mailt küldött a sértettnek, hogy adóvisszatérítésre jogosult. Az adóvisszatérítés igényléséhez a neve, a bankkártyája száma és a bankkártya biztonsági kódjának megadását kérte. A sértett a tájékoztatásban foglalt kérésnek megfelelően válaszában megadta a kért adatokat, ezt követően pedig rövid időn belül észlelte, hogy a bankszámlájáról négy alkalommal vontak le különböző összegeket vásárlás címszóval.

  Fontos tudni, hogy a NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatokat. A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, amennyiben túlfizetésük van.

  Ne kattintsanak az e-mailben érkező bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra!

  Minden esetben külön keressenek rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, a NAV esetében ez a nav.gov.hu címen található!

  Amennyiben munkahelyi fiókjukba gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelöljék meg SPAM üzenetként, és értesítsék a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját!

  Előfordulhat csatolmány is (MS Word dokumentum, tömörített, vagy pdf kiterjesztésű fájl), amelyet soha ne nyissanak meg, ne töltsenek le!

  Amennyiben valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, vagy annak áldozatává vált, akkor haladéktalanul értesítse az esetről az érintett szervezetet, vagy tegyen feljelentést!

  Duplacsavar

  A sértett 2020. február hónapban az egyik internetes hirdető oldalon az egyik hirdetésben megtalálta, amit keresett. Ezt követően e-mailben felvette a kapcsolatot az eladóval, akivel gyorsan megegyezett az adás-vételben és a megadott számlaszámra elutalta a kölcsönösen kialkudott összeget. Az áru viszont nem érkezett meg, így a sértett a Facebookon vette fel a kapcsolatot az e-mailben szereplő eladóval. Ekkor derült ki, hogy a hirdetésre jelentkezőknek e-mailben válaszoló ismeretlen tettes mások személyi adataival élt vissza, mások nevében írt és hirdetett, viszont a saját számlaszámát adta meg. A Facebookon megtalált "eladó" soha nem adott fel hirdetést, nem az ő számlaszámára utalták a vevők a pénzt, ő ugyanúgy a csalók áldozatává vált, mint a hirdetésre jelentkező vevők.

  Ezeket a csalásokat megelőzni csak úgy lehet teljes bizonyossággal, ha az eladó és a vevő valamilyen módon megteremtik a lehetőségét a megvásárolni kívánt dolog személyes szemrevételezésének, ellenőrzésének, és az áru vételárát csak az áru átvételekor adják át, vagy utalják el.

  Az interneten is ügyeljenek adataik fokozott védelmére, hogy ne kerülhessen sor "személyiséglopásra".

  A klasszikus

  2020 februárjában az egyik Heves megyei településen egy váratlanul érkező idegen a kiszemelt áldozat engedélyével bement annak lakásába azzal, hogy amikor a csekkjeit befizette, rosszul adtak neki vissza. Ezt a pénzt szeretné visszaadni, de csak húszezrese van, amiből szintén vissza kellene adni. Az idős sértett elővette a "visszajáró" pénzt, amiről az idegen megállapította, hogy az sérült, és kérte, hogy mutassa meg a többi papírpénzt is. Természetesen az összes pénz sérült volt, amelyet a "készséges" idegen gyorsan összeszedett azzal, hogy elviszi és becseréli sértetlen bankókra. A sértetlen bankók azonban azóta sem kerültek vissza a gazdájukhoz.

  Idősebb hozzátartozóink részére nagyon fontos tudatosítani és napra készen tartani a biztonságukkal kapcsolatos legalapvetőbb magatartási szabályokat:

  Ne tartsanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, értékeikkel ne hivalkodjanak!

  Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakásajtót és kaput!

  Ne engedjenek be idegeneket a házukba, udvarukba, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, bármilyen jó üzletet kínálnak is, vagy segítséget kérnek!

  Fontos tudni: az a pénz, amit a postás kézbesít, a postán keresztül jutottak hozzá, a nyugdíj, vagy amit a pénzintézetek folyósítanak, tárolnak, az nem lehet hamis, nem kell utólag ellenőrizni, mert az már ellenőrzött és nem lehet annyira sérült sem, hogy ne lehetne fizetőeszközként használni! Ha mégis szeretnék ellenőrizni, vagy becserélni, tegyék ezt meg személyesen a postán vagy a pénzintézetben, vagy kérjék meg erre a hozzátartozóikat, de semmiképpen se bízzák idegenre!


  Közösségi funkciók