3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Horváth szerint kasszasöprés az osztalékfizetés

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.04.19. péntek
 
Utoljára módosítva: 2013-04-19 13:21
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Sajtótájékoztatót tartott Horváth László megyei kormánymegbízott a Mátrai Erőmű főportája előtt, miközben bent az osztalékfizetésről is döntött a cég közgyűlése.

     

    A rezsicsökkentéssel a magyar kormány tisztességet kért az érintett cégekről, ám most úgy tűnik, a tisztesség helyett kisöprik a kasszát - fogalmazott Horváth László (Fidesz) megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő a Mátrai Erőmű Zrt. visontai üzemének főportája előtt tartott sajtótájékoztatóján.

     
    Horváth László: csak olyat tegyenek, amit a német emberekkel is megtennének
    Fotó: Suha Péter

    A sajtótájékoztatóval egyidőben zajlott a társaság részvényeseinek közgyűlése.

     

    - A 2012-es évről információm szerint a többségi német tulajdonosok eredetileg 10 milliárd forint osztalékot akartak kivenni, de ezt másfél hónappal ezelőtt megemelték 20 milliárd forintra. Úgy tudom, még ennél is többet szerettek volna, de likviditási problémák miatt erre nincs mód, így 20 milliárdot visznek - mondta Horváth László, megjegyezve, hogy \"az álmoskönyv szerint nem jelent jót, ha a tőkés viszi a pénzt\".

    Úgy vélte, a megemelt osztalékfizetés egy kedvezőtlen folyamat első eleme is lehet, ami akár leépítést, vagy bezárást is hozhat. Márpedig ezt nem lehet megengedni, hiszen az erőmű mintegy ötezer embernek ad közvetlenül vagy közvetve munkát, megélhetést.

    - Ezeknek az embereknek, a családjaiknak mi lesz a sorsuk? Kérjük, hogy gondolják át a döntésüket, csak olyat tegyenek meg, amit Németorszában, a német emberekkel is megtennének. Azt kérjük, hogy ne söpörjék ki a kasszát, vizsgálják felül a döntésüket - húzta alá a kormánymegbízott.

    Emlékeztetett arra is:

    Az erőmű a Horn-kormány idején, 1995-ben került német többségi tulajdonba, a két német tulajdonos összességében több mint 70 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, amihez \"áron alul\" jutottak hozzá.

    - A Mátrai Erőmű Zrt.-vel 2008-ban a Gyurcsány-kormány kötött egy olyan, a magyar állam számára előnytelen szerződést, amely 2015-ig van érvényben, s amely alapján most a magyar állam a piaci árnál 10 százalékkal többet fizet az áramért, azaz a német tulajdonosok extraprofithoz juthatnak - sorolta Horváth László, aki szerint a tulajonosok már a sokszorosát visszakeresték a vételárnak.

    - Hangsúlyozom: amikor a kormány a rezsicsökkentésről döntött, tisztességet kért a multinacionális cégektől - ehhez képest azt látjuk, hogy kisöprik a kasszát. Amint megszűnnek az extraprofitot garantáló játékszabályok, ez a válasz. Ez az ő válaszuk a rezsicsökkentésre. A villamos energia-termelés nem volt rossz üzlet, a gyurcsányi szerződésért ma is sokat fizet mindenki, aki felkapcsolja a villanyt az országban - mondta nyomatékkal Horváth László.

    Valaska József: stabilitás a gyors változások közepette is

    Az erőmű elé meghirdetett sajtótájékoztatón időközben megjelent Valaska József, a társaság igazgatóságának elnöke, aki a kormánymegbízottat és az újságírókat beinvitálta az erőmű látogatóközpontjába, mondván: ott egyrészt kényelmesebb, másrészt nem akadályozzák a munkásokat szállító buszok forgalmát.

    Valaska József: ötvenhét milliárd az eredménytartalék, kiegyensúlyozott működést biztosít az idei üzletpolitika
    Fotó: Suha Péter

    - A Mátrai Erőmű Zrt. középtávú osztalékpolitikájától eltérően, a tulajdonosok javaslatára valóban 20 milliárd forint osztalék kifizetéséről határozott a közgyűlés - jelentette be Valaska József a sajtótájékoztatón.

    A döntés hátteréről elmondta: a társaság 2008-ban nem fizetett osztalékot, a tervezett 400 Megawattos blokk megvalósítása érdekében. Időközben a Magyar Villamos Művek, mint kisebbségi tulajdonos kiszállt a projektből, amelynek megvalósítására az energia-politikai \"gyors és intenzív változások\" tükrében nem mutatkozik esély, ebben a környezetben \"nem lehet mélyreható döntést hozni.\" A tulajdonosok ezért döntöttek úgy, hogy - leegyszerűsítve - a 2008-as osztalékot is fizessék ki.

    Kérdésre válaszolva Valaska József elmondta azt is: a cég tavalyi adózott nyeresége 18 milliárd forint volt, ehhez tettek hozzá kétmilliárdot az eredménytartalékból az osztalékfizetéshez.

    - A Mátrai Erőmű eredménytartaléka 57 milliárd forint jelenleg, ebből 31 milliárd forint likvid. A ma elfogadott idei üzletpolitika kiegyensúlyozott működést biztosít - húzta alá Valaska József, hangsúlyozva, hogy sem közép, sem rövid távon nem lesznek likviditási problémái a cégnek az osztalékfizetés ellenére sem.

    Az áram eladási szerződések kapcsán megjegyezte: a piaci környezet miatt elsősorban nem hosszú távú, hanem 2-5 éves szerződések megkötésére törekszenek.


    Közösségi funkciók