3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Környezettudatos városfejlesztés Gyöngyösön

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.04.27. kedd
 
Utoljára módosítva: 2021-04-28 08:53
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     
    Fotó: Gyöngyösi TV

    Gyöngyösön immár teljes egészében biztosított a város közművesített szennyvízelvezetése. A korszerűsítést segítő pályázat, melynek keretében megújult a helyi szennyvíztelep is, a napokban zárult. Szintén pályázati támogatás segíti, hogy Gyöngyös közterületein felszámolják az illegális hulladéklerakókat.

     
     

    Minderről kedden tájékoztatta a sajtót Hiesz György polgármester, aki azt is elmondta: döntött arról is, hogy május 31-ig meghosszabbítja a városban működő 24 órás orvosi ügyeletet.

    Biztonságos szennyvízkezelés

    A mintegy 2 330 300 000 forintból megvalósult gyöngyösi szennyvízfejlesztést a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) és Gyöngyös önkormányzatának konzorciuma valósította meg. A Gyöngyös és térsége szennyvízelvezetésének és -tisztításának fejlesztésére irányuló projekt célja a város százszázalékos közműves szennyvízelvezetésének kiépítése és az öt település szennyvizét tisztító telep fejlesztése volt (KEHOP-2.2.2-15-2016-0091).

    A beruházás részleteit ismertetve Hiesz György polgármester elmondta: 2018 novemberétől 5878 fm új szennyvízelvezető gerincvezeték és 385 házi bekötővezeték épült meg. A fejlesztés érinti a város északnyugati részén lévő Akaszka, Szép, Galamb, Solymosi külhatár, Víztorony, Malom, Víg utcát, a Petőfi utcai zsellérközöket, a Damjanich, Vasöntő, Akadémia, Toka, Csend utcát, továbbá a Karácsondi közt teljes hosszában, valamint a Határ és Kassai utca eddig közműves szennyvízelvezetéssel ellátatlan szakaszait.

    Csaknem 2828 fm hosszan megtörtént a rossz állapotban lévő, gyakran meghibásodó szennyvízgerinc rekonstrukciója is. Béleléses technikával valósult meg a Kassai, Széna, Béla, Lokodi, Visonta, Aranysas, Fecske, Farkas Tamás, Kármán József utca szennyvízelvezető hálózat korszerűsítése, míg a Petőfi és a Báthori utcában nagyobb átmérőjű vezetéket fektettek le a megnövekedett szennyvízmennyiség biztonságos elvezetése érdekében.

    Az építéssel érintett közterületek a pályázati feltételeknek megfelelőn nyomvonalas helyreállítást kaptak.

    A pályázat lehetővé tette a gyöngyösi szennyvíztisztító telep fejlesztését is. Itt a régi, üzemen kívüli műtárgyakat elbontották, és a felszabadult területen új épületeket és műtárgyakat helyeztek el. A korszerűsítésnek köszönhetően a szennyvíziszapból biogázt állítanak elő, amely energiaforrásként csaknem teljes egészében fedezi a tisztítási technológiához szükséges elektromos áramigényt.

    Hiesz György polgármester kiemelte: a megvalósult fejlesztések jó néhány évtizedre biztosítják a város, a mátrai területek és a szennyvíztisztító telephez tartozó öt település biztonságos szennyvízkezelését.

    Felszámolják az illegális hulladéklerakókat

    Szintén a város környezettudatos fejlesztését szolgálja az a pályázaton elnyert több, mint 22 millió forintos támogatás, amelyből a közterületeken elhelyezett illegális hulladéklerakókat számolják fel Gyöngyösön.

    Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt pályázat segítségével mintegy 40 helyszínen megközelítőleg 800 köbméter illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtenek össze, és szállítanak a hulladéktelepekre.

    A megtisztítandó helyszínek között van bel- és külterületi lerakó is, felderítésükben a gyöngyösi mezőőrök segítségét is igénybe vette a pályázatot készítő Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft.

    A pályázat a hulladékgyűjtés és -elszállítás mellett lehetőséget biztosít arra is, hogy megakadályozzák az illegális hulladéklerakók újra keletkezését. Emellett a pályázat keretében lakossági szemléletformáló kampányokat indítanak, valamint a város stratégiailag fontos pontjain elhelyeznek hat nagyfelbontású kamerát. A támogatási szerződés megkötése után, várhatóan májusban indulhat a környezetvédő munka.

    Május végéig marad a 24 órás orvosi ügyelet

    Hiesz György polgármester továbbá elmondta: igaz, a szolgáltatás biztosításához külső anyagi támogatást eddig még nem kapott a város, május 31-ig meghosszabbítja a 24 órás gyöngyösi orvosi ügyelet működését.

    Június 1-jétől pedig a megye minden más településéhez hasonlóan Gyöngyösön is 16 órás orvosi ügyelet látja majd el a betegeket. Ahogyan az ország csaknem minden településén, Gyöngyösön is délután 4 és reggel 8 óra között vehetik majd igénybe az ügyeleti orvosi ellátást.

    A polgármester hozzátette: azt a többletforrást, amit a város a 16 órás szolgáltatás finanszírozásához kap a központi költségvetésből, júniustól az ügyeletet segítő ápolók és technikai munkatársak béremelésére fordítják.


    Közösségi funkciók