3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Hazánkban sem ritka egy-egy nagyragadozó az erdőben

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.04.25. vasárnap
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Tavaly márciusban Mátranovákon farkastámadásról számoltak be. Az ordas egy gazdaság juhállományát tizedelte meg. Augusztusban medvét láttak a Mátrafüreden túrázók. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nagyragadozót figyelnek meg hazánkban.

     
     

    Magyarországon az Északi-középhegységben élnek nagyragadozók. A farkas már megtelepedettnek tekinthető, és rendszeresen szaporodik hazánk több területén. A hiúzból csupán néhány egyed fordul elő az országban. Ezen felül időnként egy-egy Szlovákiából átkóborló barnamedve is megfigyelhető az országban – számolt be róla az agrionform.hu, ahol arról is olvashatunk, milyen megoldások léteznek a hazánkba visszaköltöző vagy az erdeinkben felbukkanó nagyragadozókkal szemben.

    A félelmek és aggodalmak legyőzését, valamint az érintettek közötti párbeszéd és tapasztalatcsere elősegítését tűzte ki célul a 2017-2022 között futó EuroLargeCarnivores LIFE projekt, melyben a WWF Magyarországon kívül más európai WWF irodák, a baden-württembergi Erdészeti Kutatóintézet, az olaszországi Eliante Intézet és az Elmauer Intézet is rész vesznek.

    A projekt célja, hogy egy olyan felületet biztosítson, ahol az EU-ban élő különböző érdekcsoportok információkat gyűjthetnek és oszthatnak meg egymással az emberek és a nagyragadozók együttélésével kapcsolatosan.

    A mindennapok azt bizonyítják, szükség van erre az összefogásra, hiszen míg 2000-ben, a Bükkben egy, a kölykével mozgó nőstény farkast tudtak azonosítani a szakemberek, 2018-ban már egy teljes, ötkölykös család jelenlétét valószínűsítették. 2019-ben négy, 2020-ban pedig három kölyök és szülei, rokonai látszódtak egy kamerás felvételeken. A fellelt életnyomok alapján a szakemberek arra következtettek, hogy a Bükk és peremi élőhelyein egy rendszeresen szaporodó farkascsalád lakik, az igazgatóság teljes működési területei pedig három-négy farkasfalkának biztosítottak otthont.

    Ahogyan a farkas, a hiúz is ritka látogató a Mátrában. Ám időszakos vendégként a barna medve átkóborol a szomszédos szlovákiai élőhelyekről, de Magyarországon nem szaporodik.

    Az Egererdő Zrt. munkatársai tavaly augusztusban megerősítették azt az információt, miszerint valóban medve járt a Mátrában. Az információt akkor a Facebookon egy Mátrafüreden túrázó osztotta meg közösségi oldalán, aki a Rákóczi-forrás közelében kirándult.

    A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 2020 nyarán hangsúlyozta: rettegésre, pánikkeltésre semmi ok, ugyanis gyakran megtörténik, hogy a medvék átlépve a szlovák határt, a hazai erdőkben is megjelennek rövid időre.


    Közösségi funkciók