3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Kényszertörlés a kötelezettségszegő vállalkozásokkal szemben

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.05.27. hétfő
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A kényszertörlés célja, hogy a működésképtelen, vagyontalan és alkalmazottak nélküli cégektől a piac megtisztuljon és így a szabályosan működő vállalkozások versenyképessége növekedjen.

     

    2012. március 1-jétől van lehetőség kényszertörlési eljárásokra. Ezt az intézkedést szankciós jelleggel rendelheti el a cégbíróság azoknál a társas vállalkozásoknál, amelyek nem a jogszabályoknak megfelelően működnek, például nem teljesítik a számviteli beszámolójuk közzétételével kapcsolatos kötelezettségüket, de kényszertörlés vár azokra a cégekre is, melyek adószámát a NAV jogerősen törölte. Utóbbiakat a cégbíróság legkésőbb a NAV-tól kapott értesítést követő 15 munkanapon belül megszűntnek nyilvánítja és kényszertörlésüket rendeli el. A jogerősen elrendelt kényszertörlési eljárást visszafordítani nem lehet, az mindenképpen a vállalkozás megszüntetésével zárul - emlékeztetett a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága sajtóreferense.

    Dr. Körtvélyesi Zsuzsanna tudatta: a kényszertörlési eljárásnak az érintett cég tagjaira és a vezető tisztségviselőire nézve komoly következményei lehetnek. Ha a társaságot kényszertörlési eljárásban törlik, és a cég kiegyenlítetlen kötelezettséget hagyott hátra, ezért a tartozásért a korábbi többségi befolyással rendelkező (vagy egyedüli) tagnak a hitelező által indított pert követően helyt kell állnia. A vezető tisztségviselő, illetve a tag fizetési kötelezettsége a vállalkozási formától függetlenül fennáll, tehát adott esetben a korlátolt felelősségű társaság tartozásaiért is felelősséggel tartoznak. További szankcióként a cégbíróság a kényszertörlési eljárást követően a korábbi vezető tisztségviselőt, valamint a korábbi többségi befolyással rendelkező (illetve egyedüli) tagot akár 5 évre is eltilthatja attól, hogy más cégben vezető tisztségviselő vagy többségi befolyással rendelkező tag, illetve közkereseti társaság tagja, vagy betéti társaság beltagja legyen.

    Az újonnan alakuló társaságoknál a NAV az adóregisztrációs eljárásban akadálynak tekinti és az adószám megállapítását megtagadja többek között akkor is, ha a vezető tisztségviselő vagy képviseletre jogosult tag korábbi cégét kényszertörlési eljárásban a jogszabályban meghatározott mértékű hátralékkal törölte a cégbíróság.

    A NAV vizsgálja a mögöttes felelősök, az ügyvezetők, tagok magatartását és él minden jogszabály adta lehetőséggel annak érdekében, hogy a visszaéléseket megakadályozza - hangsúlyozta a sajtóreferens.


    Közösségi funkciók