3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Laktanya, közbiztonság, vírus - ülésezett a testület

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.06.27. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Szabadidős rendőr teljesít majd szolgálatot július elsejétől az év végéig Gyöngyösön. A város saját költségvetéséből 5,4 millió forintot biztosít a feladat ellátására ? egyebek között erről is döntött a város képviselő-testülete csütörtöki ülésén.

     

    A tervek szerint hetente hat alkalommal, naponta hat órában lesz járőrözés Gyöngyösön, éjszaka és nappal. A járőrözést mindig egy rendőr és egy közterület-felügyelő páros látja majd el. A szolgálathoz szükséges gépjárművet a rendőrség és a gyöngyösi önkormányzat biztosítja. A járőrszolgálatba a későbbiekben a polgárőrséget is szeretnék majd bevonni - minderről a képviselő-testület csütörtöki ülésén született döntés.

    Tűzoltólaktanya: területért területet

    Ismét a testület asztalára került a gyöngyösi tűzoltólaktanya elköltöztetésének kérdése. Most azokat a lehetőségeket vizsgálta meg a grémium, melyeket az építkezés helyszínéül szakmai szempontból a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megjelölt.

    A lehetőségek ismeretében a képviselők úgy döntöttek, hogy a város határozott feltételek mellett tud együttműködést vállalni az új tűzoltólaktanya kialakítása érdekében. A testület az ingatlancsere lehetőségét teljesen kizárta, ám ingyen felajánlották a vasútállomásnál lévő önkormányzati ingatlanokat, ha a környéken épülne meg az új laktanya. Ha azonban a katasztrófavédelem ragaszkodik a korábbi Táncsics laktanya egyhektáros területének beépítéséhez, akkor ezért cserébe a város a szomszédos, korábban a Mátra Volánnak átadott, jelenleg állami tulajdonban lévő 0,9 hektáros területre igényt tart. Ha az alku így nem jön létre, akkor a tárgyalások tovább folytatódnak.

    HPV: az állami oltóprogramban bíznak

    A grémium már korábban is foglalkozott azzal a lehetőséggel, hogy a városban élő 13 éves lányokon kívül a 12 éves lányok vagy a 13 éves fiúk humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltását is ingyenesen biztosítja. Erről az elképzeléséről nem mondott le a testület, ám bíznak abban, hogy az állam által finanszírozott oltóprogramnak egy éven belül része lehet a HPV elleni oltás. Ha ez mégsem történik meg, akkor jövőre a város büdzséjéből mintegy hatmillió forintot fordítanának a tizenévesek rákelleni védelmére.

    Esélyegyenlőségi program vs. romló foglalkoztatottság

    Elkészült a város 5 évre szóló helyi esélyegyenlőségi programja, melyet elfogadott a képviselő-testület. Az önkormányzat által készített szakmai anyag a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok szociális, oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi, és lakhatási helyzetéről szól, és tartalmaz egy intézkedési tervet is a problémák komplex kezelésére.

    Az Esélyegyenlőségi Programból kiderül az is: Gyöngyös az álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított arányát, az álláskeresők összetételét és a munkaerő-kereslet volumenét és struktúráját tekintve a megye fejlettebb, kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetű kistérségei közé tartozik. Ugyanakkor a város lakosságának foglalkoztatási helyzete az elmúlt évtizedben az országos tendenciához hasonlóan romlott. A nyilvántartott álláskeresők száma 2012 januárjában több mint 400-zal haladta meg a 2000 januárjában regisztráltakét.

    Felújítják a Déli külhatár út 250 méteres szakaszát

    Mintegy 250 méter hosszan újulhat meg a főként teherforgalomnak kitett Déli külhatár út Gyöngyösön ? erről is határozott a képviselő-testület. Az érintett szakaszon gondoskodnak a felszíni csapadékvíz- és a szennyvízelvezetési problémák megoldásáról is. Ezek a munkák, valamint az útalap megerősítése, kiszélesítése és az útpadka építése még az idén elkezdődik. Erre az önkormányzat 9,5 millió forintot szán.

    A két évre ütemezett útfelújítás jövőre folytatódik. A képviselő-testület előzetes kötelezettséget vállalt arra, hogy az útburkolat megépítéséhez szükséges kiadást, várhatóan 6 millió forintot az önkormányzat 2014. évi költségvetésében megtervezi.

    A grémium élt a lehetőséggel, és elfogadta a beruházásban érintett vállalkozások 300 ezer forintos hozzájárulását, mellyel a tervezési költségeket csökkentik.

    Hét és félmillió a Máltai Szeretetszolgálatnak

    A testület továbbá döntött arról, hogy 7,5 millió forinttal támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ingatlanfejlesztésre, valamint szociális-közösségi programok indítására irányuló kezdeményezését. A szervezet a Fuvaros utca 5. szám alatt egy közösségi házat szeretne kialakítani, valamint 24 új munkahely megteremtését is tervezik. A szeretetszolgálat az önkormányzati támogatással egyenértékű saját forrást is felhasznál a célok elérése érdekében.

    A képviselők elviekben támogatták azt is, hogy szintén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével készüljön egy ifjúsági program, amely az autóbusz-pályaudvar környékén csellengő fiataloknak nyújtana hasznos szabadidő-eltöltési lehetőségeket. Ennek megvalósításához az egykor tüdőgondozóként használt épületet javasolták.


    Közösségi funkciók