3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.07.04. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Az alkalmi munkára, a mezőgazdasági, illetve a turisztikai idénymunkára vonatkozó jogviszony létrejöttéhez elég a szóbeli megállapodás és ennek munkáltatói bejelentése a NAV-hoz. A felek megállapodása alapján azonban írásbeli munkaszerződés is köthető.

     

    Az egyszerűsített foglalkoztatást a munkavégzés megkezdése előtt telefonon (a 185-ös telefonszámon) vagy elektronikusan a 13T1042E nyomtatványon kell bejelenteni az adóhatósághoz. Mindkét bejelentési mód előzetes feltétele az ügyfélkapus regisztráció - hívta fel a figyelmet a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferense.

    Mint dr. Körtvélyesi Zsuzsanna közölte: az alkalmi munkavállaló ugyanazon munkáltatónál legfeljebb egymást követő öt napig, egy hónapon belül tizenöt napig, egy naptári éven belül kilencven napig dolgozhat. A munkaviszony időtartama mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén azonos felek között, egy naptári évben maximum százhúsz nap lehet.

    Az egyszerűsített foglalkoztatásért fizetendő munkabér a felek megegyezésétől függ, de alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 százalékát, garantált bérminimum esetén annak 87 százalékát kötelező fizetni.

    A munkáltató az alkalmi munkavállaló után 1000 forint, a mezőgazdasági és az turisztikai idénymunkás után 500 forint, a filmipari statiszta alkalmi munkája esetén 3000 forint közterhet köteles fizetni naponta.

    Az egyszerűsített foglalkoztatottat nem terheli személyi jövedelemadó-előleg, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerő piaci járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség. Ha azonban az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétel meghaladja a mentesített keretösszeget, akkor a munkavállalónak az adott évről benyújtandó személyi jövedelemadó bevallásában munkaviszonyból származó bérjövedelemként kell a meghaladó részt bevallani. A mentesített keretösszeg megegyezik a foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (4.510,- forint) szorzatával.

    A munkavállaló az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán nem válik biztosítottá, ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett személyről van szó, az alkalmi vagy idénymunka végzése miatt nem mentesül a havi 6660.- napi 222.- forint megfizetése alól.

    Mint a szóvivő tudatta, az egyszerűsített foglalkoztatás szabályaival kapcsolatban is kérhető felvilágosítás a NAV 40/42-42-42-es telefonszámán.


    Közösségi funkciók