3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A NAV tájékoztatója a nyári diákmunkákról

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.07.05. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Ki vállalhat munkát? Mikor kell adót fizetni, és mikor nem? Kell járulékot fizetni? A NAV válaszol.

     

    A nyári szünidő kezdetétől egyre több diák vállal munkát, nem árt tisztában lenni a diákok munkavállalásának alapvető szabályaival. Ebben segít a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága tájékoztatója, melyet dr. Körtvélyesi Zsuzsanna főosztályvezető, sajtóreferens juttatott el szerkesztőségünkhöz.

    A legfontosabb tudnivaló, hogy a Munka törvénykönyve szerint a 16. életévét betöltött személy létesíthet munkaviszonyt.

    Az iskolai szünet időtartama alatt azonban a 15. életévét betöltött, általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában nappali képzésben résztvevő tanuló is vállalhat munkát többek között munkaviszonyban, iskolaszövetkezet tagjaként munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (például megbízási szerződéssel), vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

    Az egyszerűsített foglalkoztatás kivételével a felsorolt jogviszonyok esetében a díjazás személyi jövedelemadó köteles, amelyből a munkáltató 16 százaalékos adóelőleget von le, a tanulókat pedig a következő év május 20-áig személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség terheli. Az egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkabérből a foglalkoztató nem vonhat le adót és járulékot, a diáknak pedig nem kell keresetét bevallania, ha annak összege nem haladja meg a mentesített keretösszeget, vagyis az egy napra jutó 4.510 forintot. Az e feletti kifizetés esetén a keretösszeget meghaladó rész után a munkavállalónak bevallási és adófizetési kötelezettsége keletkezik, melyet a foglalkoztatást követő év május 20-áig kell teljesítenie.

    Fontos, hogy az iskolaszövetkezet tagjaként, illetve az egyszerűsített foglalkoztatás keretében történő munkavégzés nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, így járulékfizetési kötelezettség nem terheli az ebből származó jövedelmet. Megbízási szerződés esetén járulékfizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha a tárgyhavi jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.

    Részletes tájékoztató olvasható a NAV internetes oldalán (www.nav.gov.hu). Telefonos tájékoztatás a 06/40/42-42-42 telefonszámon kérhető.


    Közösségi funkciók