3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Szigorúan ellenőrzött adóbevallások

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.07.11. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A visszaigénylést tartalmazó szja-bevallások ellenőrzésére idén is nagy gondot fordított az adóhivatal.

     

    Az adó-visszaigénylést tartalmazó személyijövedelemadó-bevallások iutalás előtti ellenőrzése idén is kiemelt feladata volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Az egyik leggyakrabban előforduló hiba még mindig a bevallott, illetve a valójában megszerzett jövedelem közötti eltérés volt. Ez akkor fordult elő, amikor a magánszemély több forrásból, vagy különböző jogcímeken szerzett jövedelmet - tudatta a NAV Észak-Magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferense.

    Mint dr. Körtvélyesi Zsuzsanna főosztályvezető közölte: ugyancsak gyakran találkoztak azzal a hibával, hogy az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztáraktól származó egyéb jövedelmeket és az egyéb jövedelemhez kapcsolódó eho kötelezettséget elmulasztották bevallani az adózók. Továbbra is gyakori hiba, hogy az élet-, illetve nyugdíjbiztosítás feletti rendelkezési jog gyakorlás esetén nem szerepeltetették a 2009. évi adóbevallásban érvényesített biztosítási kedvezménnyel növelt összeget.

    Az érvényesíthető adó-, illetve adóalap kedvezmények esetében a leggyakrabban a lakáscélú hiteltörlesztés igénybevételét, valamint a családi kedvezményt, illetve kisebb arányban a halasztott tandíjkedvezményt jogosulatlanul szerepeltették.

    A családi kedvezmény érvényesítése kapcsán többször találkoztak az ellenőrök olyan házastársak, élettársak bevallásaival, akik ugyanazon gyermek után érvényesítették külön-külön a kedvezményt, illetve megosztás esetén számos esetben nem feleltek meg a feltételeknek. Ez utóbbira tipikus példa, amikor a szülők nem közös háztartásban élnek, s az egyik fél lakcímmel nem rendelkezik, a családi pótlékot a szülő egyedülállóként veszi igénybe.

    Külföldi munkavállalásnál, többen a külföldön megfizetett adóelőleget tévesen, a kifizetők által levont adóelőleg sorban tüntették fel, így a NAV adókülönbözetet állapított meg.

    Idén is akadtak olyanok, akik fiktív adóbevallás benyújtásával próbáltak illegális jövedelemre szert tenni. Az érintettek az adóbírság mellett büntetőjogi eljárásra is számíthatnak - hangsúlyozta a főosztályvezető.

    Az Észak-magyarországi régió adóellenőrei nem csak kiutalás előtti ellenőrzéseket végeznek, hanem az elévülési időn belül utólagos adóellenőrzéssel folyamatosan vizsgálják az szja-bevallások hitelességét - tette hozzá végül dr. Körtvélyesi Zsuzsanna.


    Közösségi funkciók