3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Alacsonyabb adók Gyöngyösön 2014-ben

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.01.15. szerda
 
Utoljára módosítva: 2014-01-15 12:15
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

A magánszemélyek kommunális adóját tíz százalékkal mérsékli az önkormányzat, és másfél ezer vállalkozás mentesülhet az iparűzési adó alól.

 

A magánszemélyek kommunális adójának tíz százalékos csökkentését javasolja a képviselő-testület elé január végén kerülő előterjesztés - jelentette be dr. Réthy Béla alpolgármester szerdán sajtótájékoztatón. Mint mondta, az idei költségvetésben szeretnék érvényesíteni az adócsökkentést, ami minden gyöngyösit érint.

Szintén sokaknak jelenthet könnyebbséget az iparűzési adóban tervezett változás, mely szerint azok a vállalkozások, amelyek IPA adóalapja nem éri el az egymillió forintot, mentesülnek a helyi iparűzési adó megfizetése alól. Ez utóbbi kapcsán elhangzott: Gyöngyösön mintegy 4100 vállalkozást tartanak nyilván, közülük 1700-at érinthet az adómentesség.

Differenciált építményadó 2015-től

Az adók kapcsán szó esett az építményadóról is, ennek csökkentése idén nincs napirenden, viszont az önkormányzat kidolgozza a differenciált adózás lehetőségét. Erre - mint Kovács Róbert pénzügyi igazgató rámutatott - a jogszabály lehetőséget ad, ám a rendszer megalkotásához számos adatra, információra szükség van, s ezek ismeretében készülhet el az az építményadó-szabályozás, ami több szempontot figyelembe véve eltérő adómértékeket állapíthat meg egyes ingatlanok esetében. Dr. Réthy Béla szerint a differenciált építményadó bevezetése 2015-ben történhet meg.

A gazdasági ügyekért felelős alpolgármester példa nélkülinek nevezte, hogy „másfél-két évtized után most először” az önkormányzat pozitívummal zárta az évet. Mint mondta, csaknem hatszázmillió forint pluszt mutat a költségvetés az év végén. Emlékeztetett arra is: 2011-re kétféle költségvetést készítettek, az egyik az adósságrendezésről szólt, a másik pedig arról, hogy megszorításokkal ugyan, de megpróbálják talpon tartani a várost. Úgy vélte, helyesen választották ez utóbbit.

Beérett

- Beérett a több éves munka gyümölcse, a város gazdálkodása kiegyensúlyozott, megszűnt a korábban jellemző „hektikusság”, pontosan és időben fizetjük a számlákat, nincs lejárt tartozásunk - foglalta össze az alpolgármester. Megjegyezte: a szigorú és óvatos gazdálkodás mellett az eredményben szerepet játszott az állami szerepvállalás - értsd: az adósságátvállalás -, valamint az a tény, hogy a Gyöngyösön működő vállalkozások jó évet zártak, s ez többletbefizetést hozott az iparűzési adóban.

- Többször elhangzó kritika, hogy ezt az adónemet „alultervezzük”, ami jól hangzik, de szakmailag megalapozatlan, hiszen a befolyó adó a vállalkozások teljesítményétől függ, ez pedig megjósolhatatlan egy évre előre - jegyezte meg dr. Réthy Béla.

Ezt erősítette meg Kovács Róbert pénzügyi igazgató is, hozzátéve az elhangzottakhoz, hogy a decemberi adófeltöltés után is „csak” az adott évről áll rendelkezésre információ, amiből a következő esztendőre - tekintve a gazdaság gyors változásait - nem lehet és nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a tervezéskor.

Nem maradt el feladat

Faragó László polgármester a sajtótájékoztatón megjegyezte: a pozitív zárást helytelen lenne úgy értelmezni, hogy „ezek még ezt a pénzt se tudták elkölteni”, s mint mondta: az idén természetesen felhasználják fejlesztésekhez és „a közösséget szolgáló jó célokra” az összeget. Dr. Réthy Béla azt jegyezte meg: a pozitív mérleget úgy érték el, hogy egyetlen feladat ellátása sem szenvedett csorbát. Beszélt arról is: idén - megtartva a szigorú és feszes gazdálkodást - szeretnének egy picivel több pénzt juttatni kulturális célok illetve civil szervezetek támogatására.

Egyebek: Hangyától meghívásig

Faragó László polgármester több témáról is szólt a sajtótájékoztatón. Bejelentette, hogy Gyöngyösi székhellyel megalakult a Kárpát-medencei Hangya Szövetkezet. A társulásban magyarországi és székelyföldi önkormányzatok, vállalkozások és magánszemélyek vesznek részt, a cél a termelők piacra jutásának segítése. A szövetkezet elnökévé Faragó Lászlót választotta a tagság, a most 43 alapító tagot számláló szervezet célkitűzése a további bővülés, egyebek mellett felvidéki, vajdasági, kárpátaljai szereplőkkel.

Bejelentette azt is, hogy meghívást kapott Bakuba, ahol a Magyar-Azeri Gazdasági Bizottság tartja következő tanácskozását.


Közösségi funkciók