3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Bölcsődék napja: szerény bér, teljes odaadás

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.04.16. szerda
 
Utoljára módosítva: 2014-04-16 16:53
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Bölcsődei dolgozókat köszöntöttek Gyöngyösön. A szakszervezeti vezető szerint a munkájuk olyan, mint a csendes, áztató eső. Aranyat ér.

 

Szerény bérért, teljes odaadással dolgoznak. Ráadásul olyan munkát végeznek, melynek gyümölcse csak évek, vagy akár évtizedek múlva érik be igazán. Nehéz, felelősségteljes hivatást választottak, s pótolhatatlan szerepet töltenek be a kisgyermekek szocializációjában, egyúttal a kisgyermekes családok mindennapjainak élhetőbbé tételében - ezekkel a gondolatokkal méltatta Bozsik István alpolgármester a bölcsődei dolgozókat a Bölcsődék napja alkalmából rendezett városi ünnepségen.

Mint az alpolgármester fogalmazott, mára a bölcsődék kivívták a társadalom megbecsülését, és fontos szerepet töltenek be a nők munkába állásának megkönnyítésében, s a gyermekvállalási kedv élénkítésében.

Bölcsődék napja

 
19 kép
Dátum: 2014-04-16 16:52:00
 

Az ünnepen két bölcsődei dolgozó vehetett át elismerést, Petrik Béláné kisgyermek-gondozó, valamint Kismárton Attiláné szakácsnő, mindketten a Visonta úti bölcsőde munkatársai.

Az ünnepségen Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke ugyancsak méltatta a bölcsődékben folyó munkát, megjegyezve: ez a forma a hazai gyermekjóléti ellátások között a legrégebbi. A kezdetekre utalva elmondta: elsőként az egészségügyi ellátórendszer részei voltak a bölcsődék, majd a szociális, gyermekjóléti területhez tartoznak. Úgy vélte, célszerű lenne az oktatási-nevelési intézmények közé sorolni őket, hiszen a bölcsődék alapozzák meg a későbbi oktató-nevelő munkát.

Szólt arról is: a bölcsődei dolgozók anyagi megbecsülése méltatlan, s bár a közelmúltban történtek \"kezdeti lépések\", reményét fejezte ki, hogy ezek folytatódnak, s jövőre \"a szakma történetében példa nélküli\" életpálya-modell születhet, ami meghozza a ma a létminimum alatti jövedelmekből élő bölcsődei dolgozók anyagi megbecsülését is.

Emlékeztetett arra is: 2014 a munka és a családi élet összehangolásának éve Európában, s ebben fontos szerepet játszanak a bölcsődék, hiszen lehetőséget teremtenek a nők visszatérésére a munka világába.

Európának szüksége van a női munkaerőre, s nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy hazaküldje a nőket gyermeket nevelni. Nem lehet a munka és a gyermekvállalás kérdését vagy-vagy kérdésként felvetni, hanem a szabad választás lehetőségét kell megteremteni. Vagyis: aki vissza akar menni dolgozni szülés után, annak erre lehetőséget kell adni, s lehetővé kell tenni azt is, hogy aki inkább otthon maradna, az megtehesse - fogalmazott a szakszervezet vezetője. A bölcsődei munkát végül a \"csendes, áztató esőhöz\" hasonlította, mondván: sokáig tart, és ez teszi lehetővé, hogy a növény később, akár szárazság idején is termőre fordulhasson.

Az ünnepséget óvodások műsora színesítette, majd Gömöriné dr. Fehér Zsuzsanna, az önkormányzat intézményirányítási igazgatója mondott pohárköszöntőt a kitüntetettek és minden bölcsődei dolgozó tiszteletére, méltatva elhivatott munkájukat.


Közösségi funkciók