3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Újjászületett az egyházi kincstár

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.07.01. kedd
 
Utoljára módosítva: 2014-07-01 14:15
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Az ország második leggazdagabb gyűjteménye immár méltó körülmények között fogadja a látogatókat.

 

Mindenki türelmére és támogatására szükség volt ahhoz, hogy az elmúlt hat évben megújulhatott a Szent Bertalan-templom Kincstára – kezdte ünnepi köszöntőjét Juhász Ferenc plébános-kanonok, az egyházi múzeum ünnepélyes átadóján.

A Gyöngyös-Felsőváros Szent Bertalan Főplébánia vezető plébánosa külön köszönetet mondott a város önkormányzatának, amely egy emberként állt a kincstár felújítási program mellé, így - mint fogalmazott - soha nem maradt teljesítetlenül egyetlen kérés sem.

 

Az egykori Almásy-palotában megújult környezetben kapott helyet a Szent Bertalan-templom Kincstára, valamint kialakítottak két látogatható restaurátor-műhelyt is. A projekt európai uniós társfinanszírozással, 275 millió forint összköltséggel valósult meg.

 

Az új turisztikai szolgáltatás a vallási turizmus különleges, egyedi attrakciója Gyöngyösnek és az Észak-magyarországi régiónak. A most nyíló múzeumban kiállított ötvöstárgyak az Esztergomi Főszékesegyház kimagasló értékű kincstára után az ország második leggazdagabb gyűjteményét alkotják. A gyöngyösi kincstárban kiállított 43 ötvösmű, közte 12 középkori, illetve reneszánsz liturgikus tárgy, mind számszerűségükben, mind műtörténeti értékük miatt igen értékesek és jelentősek.

A páratlan kincseket őrző egyházi múzeumot dr. Ternyák Csaba áldotta meg. Az egri érsek ünnepi beszédében hangsúlyozta: már akkor magával ragadta a város szépsége, amikor egyházi vezetőként először járt Gyöngyösön. Mint fogalmazott a település – nevéhez méltó módon – az egyházmegye egyik gyöngyszeme.

- Mindannyian jobban érezzük magunkat, ha olyan alkalmak vannak az életünkben, amelyek megbizsergetik a lelkünket. Ilyen ez a kincstárátadó is. A múzeum kialakításához mindenkinek gratulálok, akinek része volt a munkában, valamint támogatta és erőt adott Feri atyának a nehéz pillanatokban – fogalmazott az érsek, majd hozzátette: a kincsek nem ebbe a házba vannak bezárva. Az egyház igazi kincsei az ősegyháztól fogva a szegények. Azok a szegények, akik mi is vagyunk, hiszen mindannyian rászorulunk Krisztus gazdagságára, hogy abból merítsünk örök értéket.

Az ünnepségen egyházközség nevében dr. Réthy Béla alpolgármester ígéretet tett arra, hogy amint az a kincstár esetében történt, úgy „egy másik nagy terve megvalósításában is segítik és támogatják majd Feri atyát.”

Kapcsolódó képgaléria:

Egyházi kincstár -nyitás előtt

 
41 kép
Dátum: 2014-06-27 11:48:00

Július elsején megnyílik a gyöngyösi egyházi kincstár.

 


Közösségi funkciók