3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Fiatal kutatók éjszakája Károly Róbert Főiskolán

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.09.30. kedd
 
Utoljára módosítva: 2014-10-06 11:54
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

2014 szeptemberének utolsó péntekén „Kutatók Éjszakája” országos rendezvénysorozat kiegészítő programjaként immár második alkalommal került megrendezésre a Károly Róbert Főiskolán a „Fiatal Kutatók Éjszakája”.

 

A Károly Róbert Főiskola TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0047 számú „Zöld energiával a zöld Magyarországért” projektjének égisze alatt megvalósuló program már kora délután elkezdődött; mintegy negyven résztvevő indult útnak a mátraszentimrei bánya meddőjére, valamint a piszkéstetői obszervatóriumba.

 

A délutáni program részeként az érdeklődők kirándulást tettek a Mátraszentimre ércbánya meddőhányójához, ahol lehetőségük volt a Mátra hidrotermális ércesedéséhez kapcsolódó ásványok gyűjtésére. Mielőtt a résztvevők megérkeztek volna az ásványgyűjtés helyszínére, előadást hallgattak meg a Mátra földtani felépítéséről és ércbányászatáról, valamint a Mátrában előfordul ásványok köréről. A hallgatóság megismerte, hogy a Mátra mely földtörténeti korokban és milyen erőhatásoknak köszönhetően nyerhette el jelenlegi formáját és milyen elméletek láttak napvilágot a hegység „eredeti” formavilágára vonatkozóan. A geológusok munkáját a hegység földtörténetének leírásában és a műre való ásványkincsek feltárásában számos bánya, kutatófúrás és természetes feltáródás segítette. Az összetöredezett andezit kőzet repedéseiben hidrotermális ércesedés következett be. Gyöngyösoroszi térségében – amelybe a mátraszentimrei akna is beleértendő – összesen 31 érctelért tártak fel a kutatások, amelyből 1985-ig, a bányászati tevékenyég felfüggesztéséig összesen 19 telért vontak művelésbe. A bányászat célja elsősorban a cink- (szfalerit) és ólomérc (galenit) kitermelése volt, emellett azonban számos ún. meddő ásvány is felszínre került, amelyek az ásványgyűjtők szemében jelentősebb értékkel bírhatnak. A kirándulás résztvevői ásó és geológus kalapács segítségével lelkesen láttak neki az ásványok begyűjtésének. A kevésbé dekoratív tömbös kvarcok mellett számos ametiszt kristályt és kalcedont (mikrokristályos kvarcváltozat) is találtak, többeknek a bányászat eredeti célját jelentő ércásványokhoz is szerencséje volt.

 
 

A Magyar Tudományos Akadémia piszkéstetõi csillagvizsgálójában, hazánk legnagyobb és legmagasabban fekvő csillagászati megfigyelőhelyén Szakáts Róbert ügyeletes csillagász fogadta a csoportokat, aki először ismertette a több mint fél évszázados múltú kutatóhely történetét. Szólt Detre Lászlóról, akinek kiemelkedő érdemei voltak a csillagvizsgáló létrejöttében.

 
 

Itt található az ország legnagyobb távcsöve és további három kisebb távcső is szolgálja a csillagászati kutatásokat. A történeti áttekintést követően szó esett az itt folyó szupernóvákkal és változócsillagokkal kapcsolatos kutatásokról, majd az érdeklődők megtekinthették működés közben is az 1962-ben üzembe helyezett, a felfedezések ezreit szállító Schmidt-teleszkópot. A látogatók megtudhatták, hogy a csillagászok korábban lábbelire húzható szőrmecsizma és akkumulátorról fűthető kabát segítségével vészelték át a hideg téli napokat az észlelések során.

 

A „Fiatal Kutatók Éjszakája” esti programrésze a kutatói életpálya bemutatását és népszerűsítését célozta a főiskola hallgatóinak előadásain keresztül. A Károly Róbert Főiskola a résztvevők számára átadott kiadványokkal igyekezett tovább népszerűsíteni az itt folyó kutatási munkákat és eredményeket. A prezentációkat közel hatvanan követték figyelemmel.

Elsőként Kiss Konrád a Károly Róbert Főiskola Vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzés szak elsőéves hallgatója tartott előadást a Mátra egyedi tájértékeit, turisztikai lehetőségeit bemutatva. Konrád kiemelten érdeklődik a vidékfejlesztés témaköre iránt, mert hallgatóként fontosnak ítéli meg a vidék felvirágoztatását, élhetőségi szintjének növelését – egyben feladatának tekinti a falusi turizmus fellendítését, népszerűsítését. A Károly Róbert Főiskola „Négy Kapu” projektjében kutatási segédmunkatársként járult hozzá a projekt eredményességéhez. Kiemelkedő eredménye a 2012-2013-as tanév tavaszi Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott nyertes pályázata.

Vaniss Fanni 2012. decemberében fejezte be tanulmányait a Károly Róbert Főiskolán pénzügy-számvitel alapszakon, hitelintézeti szakirányon. 2013 februárja óta a Károly Róbert Főiskola Vállalkozásfejlesztés mesterszakos hallgatója. Angol nyelvből felsőfokú, olasz nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik. A Tudományos Diákköri Konferencián az „Öngondoskodás jelentőségének vizsgálata primerkutatás alapján” című dolgozatával az első helyezés mellett a különdíjat is kiérdemelte, ezen az estén a szélesebb közönség számára is bemutatta dolgozatának főbb momentumait. Előadásának címe: „Öngondoskodás jelentősége a hétköznapi ember szemével, amelyből megtudhattuk, hogy miért fontos az öngondoskodás mindannyiunk számára”.

Szeberényi András a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban érettségizett, ezt követően a Károly Róbert Főiskola kereskedelem és marketing alapszakos hallgatója lett, jelesre diplomázott. 2013-tól a Károly Róbert Főiskola Vállalkozásfejlesztés mester-szakos hallgatója. A 2014-2015. évi tanévnyitón Köztársasági Ösztöndíjat vett át tanulmányi eredményeinek elismeréseként. Németül, angolul és olaszul is beszél. Előadásának címe: Ombrella- Sötétség, vagy világosság?

A negyedik előadó, Korcz Roland az érettségit követően a Széchenyi Zsigmond Szakközépiskolában Erdész technikusi képesítést szerzett. 2010-ben a Károly Róbert Főiskola Vadgazda-mérnök alapszakos hallgatója lett, jeles minősítésű oklevelet kapott. 2013-ban a Tudományos Diákköri konferencia agrár szekciójában első helyezést ért el. 2014 februárjától a Károly Róbert Főiskola Vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakán tanul, a 2014-2015.-ös tanévnyitón Köztársasági Ösztöndíjat vett át tanulmányi eredményei elismeréseként. Roland előadásának a címe „Célkeresztben a vadászok…miként vélekednek a mai fiatalok a vadászatról, amelyben a vadászattal kapcsolatos negatív előítéleteket igyekezett megcáfolni.

Az előadások ideje alatt a délutáni programokhoz kapcsolódva a Praesepe Csillagász Kör Közhasznú Egyesület segítségével „csillaglesen” vehettek részt az érdeklődők a Károly Róbert Főiskola „K” szintjének teraszán, illetve megtekinthették a Mátra Ásványház a Mátra jellemző ásványait ismertető és kiállító standját.

Fiatal kutatók éjszakája

 
50 kép
Dátum: 2014-10-01 10:21:00
 


Közösségi funkciók