3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Ha karácsony, akkor tűzmegelőzés

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2014.11.28. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A katasztrófavédelem tűzmegelőzési tájékoztató összeállítása.

     

    Az ünnepek közeledtével változnak a szokások, akárcsak hétköznapjaink és velük együtt az ünnepre való készülődés is. Hagyományőrző a templomokban, köztereken, hivatalokban, üzletekben, pályaudvarokon felállított karácsonyfa, ezzel együtt az utcai forgatag, a díszes kirakatok, a kivilágított utcák, árkádok, az utcai árusok portékái, mind az ünnep közeledtét jelzik.

    A karácsonyfa állítása, a karácsony megünneplése az egész világon jelképpé vált, a karácsony köré egész ünnepkör épül, kezdve az adventtől egészen vízkeresztig. Advent négy vasárnapján este – minden vasárnap eggyel több – gyertyák fénye villan fel egyre több otthonban. A karácsony egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma a karácsonyfa – enélkül talán el sem lehetne képzelni az ünnepet. Hagyomány, az ünnephez tartozik a feldíszített fenyőfán elhelyezett gyertyák, csillagszórók meggyújtása.

    A legszebb ünnep napjaiban sem szabad azonban megfeledkeznünk a ránk leselkedő veszélyekről, elsősorban a gyertya gyönyörű, de veszélyes lángjáról! Az elmúlt évtizedek során bekövetkezett sajnálatos, olykor tragikus események (adventi gyertya lángjától, illetve karácsonyfa tüzétől kiégett lakások) arra kell, hogy figyelmeztessenek bennünket, hogy kellő körültekintéssel, nagyon nagy odafigyeléssel szabad a gyertyákat elhelyeznünk és meggyújtanunk. Amennyiben nem így tesszük, egy élet munkája semmisülhet meg, válhat a tűz martalékává néhány perc alatt. A legnagyobb körültekintés mellett/ellenére keletkezhet tűz a lakásunkban, különösen ebben az ünnepi időszakban. Nagyon fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül tudomást szerezzünk erről és a szükséges intézkedéseket (bent lévő személyek mentése, tűzoltóság értesítése, tűz oltásának megkezdése) megtegyük.

    Azért, hogy az ünneplés zavartalan legyen és az ünnep során érzett örömünket ne árnyékolja be semmilyen előre nem várt esemény, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség fontosnak tartja felhívni az állampolgárok figyelmét néhány alapvető biztonsági rendszabályra, melyek nyílt láng, valamint az elektromos árammal működő díszek használatára vonatkoznak.

     

    Az adventi koszorú által okozott tüzeket többnyire az égve felejtett gyertyák okozzák. Azért, hogy elkerüljük a hasonló tűzeseteket, javasoljuk:

    az adventi koszorúkat helyezzük nem éghető anyagból készült felületre (fém, vagy hőálló üveglap stb.) és közvetlen közelében ne helyezzünk el más éghető anyagokat, a gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek elhelyezve és rögzítve a koszorún, csokron! A gyertyákat, mécseseket ne tegyük közvetlenül a koszorú éghető anyagú részei (fenyőlevél, moha, fagyöngy, stb.) mellé, ott ne gyújtsuk meg! A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el, ugyanis a tapasztalatok szerint az égve felejtett gyertyák okozzák a tűzesetek jelentős részét.

    A karácsonyfa tüzek esetén a tűzesetek többségét a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, esetenként a működésben lévő elektromos árammal működő lámpafüzérek helytelen, vagy felügyelet nélküli használata okozhatja. A „karácsonyfa” jellemző tulajdonsága, hogy kiszáradásával egyenes arányban nő a lángra lobbanás veszélye, ezért az ünneprontó tűzesetek elkerülése érdekében javasoljuk:

    Csillagszórót, díszgyertyát a karácsonyfán csak felnőttek gyújtsanak meg. Mielőtt a helyiséget elhagyják a gyertyákat oltsák el, a csillagszóró maradványát távolítsák el a fáról.

    Csak magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos lámpa füzéreket használjunk. Az olcsó, legtöbbször távol-keletről származó elektromos díszítések rossz minőségük miatt nem csak áramütés lehetősége miatt veszélyesek, hanem az esetleg bekövetkezhető rövidzárlat tüzet is okozhat. A lámpafüzéreket éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyjuk bekapcsolva.

    Amennyiben a karácsonyfán nyílt lánggal működő díszeket alkalmazunk, a fát ne helyezzük függöny közelébe és lehetőség szerint eldőlés ellen is rögzítsük.

    Az esetleg fellobbanó lángok elharapódzását vizes pokrócokkal, vagy ha van kézi tűzoltó készülék alkalmazásával lehet leggyorsabban megfékezni. Fokozottan figyeljünk arra, hogy amennyiben karácsonyfatűz alakul ki és a fán elektromos lámpafüzér volt, vízzel vagy vizes pokróccal az ilyen tűz oltást csak azután kezdjük meg, miután a lámpafüzér csatlakozóját a dugaljból kihúztuk!

    Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a téli szünet idején több családban gyermekek felügyelet nélkül tartózkodnak otthon, és életkori sajátosságainknak köszönhetően kíváncsiságból igyekeznek sok mindent kipróbálni. A tragédiák elkerülése érdekében a gyújtóeszközöket zárják el, hívják fel a szülők a figyelmet a veszélyforrásokra és magyarázzák el, mit kell tenniük, ha mégis bekövetkezik egy nem várt esemény. Írjuk ki a telefon közelébe azokat a segélyhívó számokat, amiket a gyermeknek is jó tudni. Amennyiben mégis tűz keletkezik az otthonunkban, azt azonnal jelezzék a tűzoltóságra, majd fizikai és egészségi állapotuknak megfelelő mértékben igyekezzenek megakadályozni a lángok kiterjedését.

    Ha mégis megtörtént a baj a 105, vagy a 112 telefonon lehet a tüzet jelezni a tűzoltóságra.

    Kellő odafigyeléssel, a fentiek betartásával megvalósulhatnak a következő sorokban foglaltak:

    A házakban mindenhol kalács illatozzon,

    Fenyőfák alatt gyertyaláng ragyogjon.

    Szívekbe költözzék nyugalom, s szeretet,

    Hozzon a Karácsony békét és örömet!

    (Ismeretlen)

    Kellemes, Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!
    a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség személyi állománya.


    Közösségi funkciók