3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Közmeghallgatás: takarékosság és fejlesztések

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.02.12. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2015-02-13 09:44
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

Újabb hitelfelvételekkel nem terhelik a város költségvetését, fejlesztéseket kisebb részben önerőből, nagyobbrészt uniós pályázatok segítségével terveznek - hangzott el a közmeghallgatáson.

 

A 2015-ös költségvetés fő gondolata a korábbi évek folyamatainak megtartása, a működőképesség megőrzése, a takarékosság. Ezzel együtt a fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektet a büdzsé tervezete, döntően pályázati támogatások reményében - foglalta össze a közmeghallgatáson Hiesz György polgármester. Mint mondta, mindezek jegyében a korábbi évekhez képest nagyobb, 80 millió forintos keretet különítettek el pályázati önrészekre.

A város teljes költségvetése mintegy 8 milliárd forint, ebből 4,7 milliárd szükséges a működéshez. A büdzsé tervezete mintegy 2,2 százaléknyi hiányt tartalmaz, melynek "lefaragásában" elkötelezett a képviselő-testület - fogalmazott a polgármester.

Szólt arról is: bár több területen könnyítettek az adókon, összességében a korábbiaknál magasabb adóbevétellel számolnak, a városban működő cégek teljesítményét alapul véve.

Kiemelt célként említette a közfoglalkoztatás folytatását, valamint a kommunális feladatok ellátását, a köztisztasági, park- és zöldfelület fenntartási munkákat.

Mivel fejlesztési források csak korlátozottan állnak rendelkezésre, döntően uniós pénzekre alapozva terveznek fejlesztéseket - jegyezte meg.

A nagyobb projektek között említette az Észak-nyugati városrész rehabilitációjának folytatását, a Zsellérközök felújításának megkezdését, az út- és járdafelújítások folytatását.

Szintén fontos feladatként említette a köztéri játszóterek felújítását, a Mátra Művelődési Központ felújítását, valamint a városképi szempontból kiemelt műemlék, vagy műemlék jellegű ingatlanok felújítása.

Hangsúlyozta azt is: a város adósságállományát nem kívánják tovább növelni, már csak azért sem, mert aligha kapna a város kormányzati hozzájárulást jelentősebb hitelfelvételhez.

Elutasítás

A helyiek felszólalásait az Epreskert úti tagóvoda szülői közössége nyitotta, akik azt sérelmezték, hogy az intézmény nem nyert pályázati támogatást, így égetően fontos felújításokat nem sikerül elvégeztetni.

Hiesz György válaszában leszögezte: a Belügyminisztériumhoz pályázott az intézmény, s onnan érkezett a sajnálatos elutasító válasz, szó sincs tehát arról, hogy a városi képviselő-tetület "kőszívűsködött" volna.

Nincs élet, jubilál az ígéret

Dr. Gulyás Zoltán, a város díszpolgára arról beszélt: a fő téren nincs élet, leromlott épületek éktelenkednek a város központjában, s ez így együtt nem kelt jó benyomást a turistákban sem.

Rendkívül elhibázott döntésnek nevezte, hogy Gyöngyösön "nincs egy megfelelő szálloda", mint fogalmazott, "bűn volt eladni" a Mátra Szálló épületét.

A város szégyenfoltjának nevezte az évek óta lezárt Vármegyeház-téri hidat, a patak omladozó korlátját.

- Tíz éves jubileumot ünnepel a nyugati elkerülő út ügye. Nem volt olyan év, hogy ne hallottam volna, hogy mikor építik majd meg - jegyezte meg a még mindig félkész útszakasz kapcsán, nyomatékosítva azt is: nem feltétlenül az alpolgármester-kérdés a legfontosabb, hanem azt, hogy Gyöngyös érdekérvényesítő-képessége javuljon, és a képviselők Gyöngyös érdekében tegyenek, és "ne egymást döfködjék" párt-megfontolásból.

Válaszában a polgármester azt mondta: nem elsősorban az önkormányzat dolga, hogy "élet legyen" a főtéren, a vendéglátó-egységek, vállalkozások saját jól felfogott érdeke, és így talán közös feladata is lenne ennek serkentése.

Elismerte, hogy rossz állapotú épületek csúfítják a teret, de megjegyezte: idegen tulajdonon nem végezhet beruházást az önkormányzat, de igyekeznek a tulajdonosokkal "szót érteni" a felújítások érdekében.

- A városnak sose volt szállodája, vajmi kevés szerepe és köze volt a Mátra Szálló eladásához - szögezte le a polgármester, aki megjegyezte azt is: a Vármegyeház-téri hídra egyszerűen "nincs honnan elvenni" a pénzt.

Az elkerülőút kapcsán végezetük úgy fogalmazott: próbálnak minden eszközzel lobbizni, hogy végre megépüljön az út, reméli, hogy "egyszer a hangunk elhallatszik a kormányig."

A város érdekét szolgáló politizálás kapcsán pedig úgy fogalmazott: a konszenzust bizonyíthatják a képviselők azzal, hogy 26-án elfogadják a költségvetést, és addigra reményei szerint "nyugvópontra kerül" az alpolgármester megválasztása is.

Nem tervezni, csinálni

Antal Attila hozzászólásában azt ajánlotta a képviselő-testület figyelmébe: "értelmes döntéseket kellene hozni, nem tervezni kellene dolgokat, hanem kivitelezni". Úgy vélte, "körforgalmakból nem hármat kell megtervezni, hanem egyet megcsinálni, és nem a tervekre kell milliókat költeni."

Úgy vélte, Gyöngyös sportélete is elmarad a kívánatostól, sérelmezte, hogy miért nem ingyenesek a kézilabda-csapat meccsei.

Úgy vélte, Gyöngyös ipari parkja a kezdetekkor "elrontott történet" volt, ma már "jászárokszállásra jár a gyöngyösiek nagy része dolgozni".

Összefoglalóan úgy fogalmazott: Gyöngyös nem "megtartó", hanem "elengedő" város.

A polgármester válaszában azt mondta: tervek nélkül nem lehet kivitelezni, megemlítette, hogy állami útra nem építhet az önkormányzat körforgalmat, sőt, nem is javíthat meg állami utakat, annyit tehet, hogy folyamatosan jelzi a problémákat a Közútnak.

A sport kapcsán leszögezte: a jegybevétel nem a város, hanem a csapat bevétele. Gyöngyös több százmillió forintot költ sportra, ebben a sportlétesítmények törlesztőrészletei is benne vannak, de több tízmilliós tétel a közvetlen sporttámogatás is.

Az ipari parkban tíz vállalkozás működik, az iparűzési adóbevétel egyébként igen magas Gyöngyösön - szögezte le végül, érzékeltetve, hogy Gyöngyös ipara korántsem elmaradott.

Utak, közlekedés, parkolás, kamerák, szobrok

A Bethlen Gábor úti lakosok a megnövekedett személy- és főképp teherautó-forgalom miatt kértek sürgős intézkedést, válaszában a polgármester azt mondta: a város forgalomszervezési kérdéseinek áttekintése folyamatban van.

Dudás László hozzászólásában köszönetet mondott a végre megépült Róbert Károly úti parkolóért, de kérte: a kamerarendszer bővítésekor gondoljanak a területre, mert a rendőrségtől húsz méterre rendszeresen megrongálják az autókat.

Jakkel Mihály, a város díszpolgára városképi problémákra világított rá, úgy vélte, a Fő téren gyakorta zsibvásár van, illetve több köztéri szobor nem a megfelelő helyen áll. Vagy éppen hiányzik.

Hiesz György erre azt mondta: a Fő tér rendezvénytér is, és bizony el kell dönteni, hogy akkor most kevés az élet a Fő téren, vagy sok.

Bejelentette, hogy az évekkel ezelőtt kidöntött Károly Róbert szobrot idén visszaállítják a helyére, az egyéb köztéri alkotásokkal kapcsolatban pedig "szakmai párbeszédet" szorgalmazott.

Mátrafüred, Mátrafüred, Mátrafüred

A továbbiakban több hozzászóló fogalmazott meg Mátrafüreddel kapcsolatos problémákat, a gyakori csőtörésektől a közlekedési nehézségeken át a hiányzó fejlesztésekig, a kereskedelmi ellátottság hiányától a nyilvános wc problematikájáig. Összefoglalóan elmondható, hogy a hozzászólók egyfajta "mostohagyerekként" tüntették fel a településrészt.

Hiesz György válaszában emlékeztetett: út-, járda-, és parkfejlesztéseket is terveznek Mátrafüreden, továbbá uniós forrásból több jelentős turisztikai fejlesztést is terveznek.

Az önkormányzat igyekszik vállalkozókkal tárgyalni Mátrafüred élelmiszer-ellátásának javítására, illetve egy gyógyszertár megnyitására.

A vízművet védelmébe vette, mondván, bár nem akar politizálni, de a rezsicsökkentés meg a sárgacsekk-adó elviszi a társaság bevételeinek ötödét, s igen nehéz körülmények között igyekszik tisztességesen szolgáltatni a vízmű.

Kitért arra is: a közmeghallgatás előtt az Észak-nyugati városrészen illetve a Zsellérközökben voltak a képviselők bejáráson, ahol "középkor" uralkodik, s bizony mérlegelni kell, ha az egyik területen javítás szükséges, a másikon pedig a létfeltételek megteremtése...

Többen kifogásolták azt is, hogy a közterületeken éjjelente a fiatalok "szórakoznak", más megfogalmazásban randalíroznak. A polgármester válaszában elmondta: 24 órás figyelőszolgálatot fognak bevezetni, hogy ezeket a jelenségeket visszaszorítsák.


Közösségi funkciók