3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Zöld energiával a zöld Magyarországért

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.04.28. kedd
 
Utoljára módosítva: 2015-04-28 15:14
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

2015. április 23-án került sor a Károly Róbert Főiskola, A NORDA Nonprofit Kft, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei és Nógrád Megyei Igazgatósága által megvalósított TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0047 számú, „Zöld energiával a zöld Magyarországért” projekt záró rendezvényére, amelynek helyszínéül a Károly Róbert Diákhotel szolgált.

 
 

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt utolsó rendezvényén a több mint hetven résztvevőt a Károly Róbert Főiskola rektorhelyettese, Dr. Szegedi László köszöntötte. Megnyitójában hangsúlyozta a kutatói életpálya fiatalok körében történő népszerűsítésének jelentőségét, valamint azoknak az innovatív együttműködéseknek a fontosságát, amelyek közvetlenül, de közvetett módon is az Észak-Magyarországi régió gazdasági és társadalmi fellendülését eredményezhetik.

 

Az előadások sorát Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató helyettese nyitotta, aki a fásszárú biomassza energetikai célú hasznosításának hazai helyzetét elemezte. Kiemelte, hogy a biomassza energia részaránya a magyarországi energiamixben valamelyest csökkent az elmúlt években a többi alternatív energiahordozóhoz viszonyítva, ugyanakkor nominális tekintetben továbbra is emelkedő tendenciát mutat. A tűzifa és az apríték hasznosításához jól működő logisztikai rendszerre is van szükség, amelynek mintája a cég telephelyén megtekinthető.

Váczi András az Enagro Kft. ügyvezetője a Nógrád megyei Felsőpetényben működő cégét mutatta be, kiemelve, hogy a marginális, élelmiszer- vagy takarmányozási célú növénytermesztésre kevésbé vagy egyáltalán nem megfelelő területeken az energianád termesztése rentábilis, különös tekintettel arra, hogy a mezőgazdasági termesztésben alkalmazott eszközök tökéletesen megfelelnek a nád számára is. A hátrányos helyzetű területen működő cég betakarítási, illetve telepítési időszakban tud jelentős létszámnak munkalehetőséget biztosítani. A szünet előtt Székely Zoltán, a NAK Heves megyei elnöke „Projekttapasztalatok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szemszögéből” című előadásában bemutatta a Kamara átszervezés utáni felépítését, feladatait és tevékenységeit, valamint beszámolt a projekt időszaka alatt a Kamara szervezésében lezajlott rendezvények sikerességéről. Reményét fejezte ki, hogy a konzorciumi partnerek projektben megvalósult sikeres együttműködése a projektzárást követő időszakban is folytatódik.

A negyedik előadó Kükedi Zsolt a Kisközösségi Program helyi gazdaság- és közösségfejlesztője volt, aki „Képességmegtartó népesség, népességmegtartó képesség - helyi gazdaságfejlesztés a gyakorlatban, avagy hogyan teremtsük újjá helyi jó(l)létünket?” címmel tartotta meg előadását. Kiemelte, hogy a helyi gazdaságfejlesztés nem más, mint tudatos helyi közösségi beavatkozás a gazdasági folyamatokba a fenntartható helyi fejlődés érdekében. Kutatásai eredményeit részletesen ismertetve mutatta be azokat a beavatkozási pontokat, amellyel a vidék a fejlődés útjára terelhető. Jó, követendő példák során szemléltette, hogy a helyi gazdaságfejlesztés és a helyi közösségfejlesztés szerves kiegészítői egymásnak.

Dr. Dinya László professzor, a Károly Róbert Főiskola egyetemi tanára prezentációjában a zöld energiát a fenntartható energiagazdálkodás szerves részeként jellemezte, ami a „zöld gazdaság” egyik alappillére, amely végül a fenntartható fejlődés megvalósulását célozza. Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban kiemelt prioritás a megfelelő energia-és emissziós mérleg, a hatékonyság, és a fenntarthatóság, illetve a komplex rendszerek megvalósítása. Meglátása szerint jelentő szerep hárul a jövőben a tudásközpontok és tudásszolgáltatók országos hálózatára.

Utolsó előadóként Tóth Ádám projektmenedzser értékelte a 2012. november 30-án kezdődő projektet, amelynek során 24 rendezvényre került sor, négyféle könyv és kilencféle brosúra mellett egy negyvennégy részes műsorsorozat, valamint egy negyed órás ismeretterjesztő kisfilm elkészítésére is sor került. Jelentős eredményként említette az aktív hallgatók projektmegvalósításba történő bevonását, valamint a nyílt rendezvények sikerességét – Fiatal kutatók éjszakája, Kutatóintézeti látogatások – amely sok érdeklődőt vonzottak. A rendezvény zárásaként a projektmenedzser megköszönte a konzorciumi tagok, együttműködő partnerek és minden, projekt megvalósításában közreműködő munkáját.

Zöld energiával a zöld Magyarországért

 
8 kép
Dátum: 2015-04-28 15:12:00
 


Közösségi funkciók