3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A Richter Egészségváros hazaért Gyöngyösre

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.06.08. hétfő
 
Utoljára módosítva: 2015-06-08 12:52
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Szombaton Gyöngyös Fő terére költözött a Richter Egészségváros programsorozat, ahol ingyenes szűrővizsgálatokon és egészségügyi tanácsadásokon vettek részt a lakosok.

     
     

    A részvételért, valamint minden egyes aktivitásért 300 forintot érő matricát gyűjtöttek a látogatók, mellyel a Richter Gedeon gyógyszercég által felajánlott 2.000.000 forintos alapadományt növelték. A gyöngyösi lakosok egészségtudatosságának köszönhetően a nap zárásaként Weisz Péter, a Bugát Pál Kórház főigazgatója 5.474.000 forint összegű adományt vehetett át. A támogatást az intézmény életmentő eszközök, így őrző monitorok, laryngoscop és lélegeztető gép beszerzésére fordítja.

     

    A Richter Egészségváros programnak többek között komoly aktualitást ad a magyar lakosság rossz egészségügyi állapota, illetve az egyes szűrővizsgálatokhoz való hozzáférés szűkös lehetősége, körülményessége. Hétvégén a gyöngyösi lakosoknak lehetőségük volt egy nap alatt több, sokszor nehezen elérhető vizsgálaton ingyenesen részt venni. Hiesz György, a város polgármestere megnyitó beszédében üdvözölte a Program érkezését, melytől a város egészségügyi mutatójának javulását várja. „ Egy kórház vezetőjének legfontosabb feladata, hogy elősegítse, hogy környezete lakosainak az egészségben megélt életévei minél hosszabbak legyenek. Öröm számunkra, hogy a Richter Egészségvároson elérhető vizsgálatokkal hozzá tudunk járulni az egészségesebb életmódhoz. Azt szeretnénk elérni, hogy a következő utódgeneráció egészségben megélhesse dédunokái születését, és ehhez nagyon fontosak a szűrőprogramok. Köszönöm a Richter gyógyszergyárnak, hogy hazajött Gyöngyösre, hiszen Richter Gedeon ide kötődik.” – értékelte a program megvalósulásának aktualitását Gyöngyösön Weisz Péter főigazgató.

     

    A minden korosztályt megmozgató, példaértékű eseményen több ezer szűrést végeztek el a szakemberek és az előadásokon, tanácsadásokon is igen aktív volt a részvétel. A legtöbben koleszterinszintjüket, mintegy 425 fő, és vérnyomásukat – több mint 469 fő – mérették meg. A két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szűréseken résztvevő lakosok csaknem 22 százalékánál mértek magas vérnyomást, a koleszterinszintje pedig minden harmadik embernek volt magas. Csontsűrűség mérésen 253-an vettek részt, a szakemberek 52 főnél találtak csontritkulásra utaló, figyelmeztető jeleket. A betegség elsősorban a nőket, illetve az 50-60 éves korosztályt érinti. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel.

     

    Az ingyenes – prosztata vizsgálatot 221-en keresték fel, jelentős részük még sosem járt korábban PSA vizsgálaton. Az asztma szűrésen részt vettek közül 35 asztmás beteg kiszűrése történt. A nap folyamán véradásra is volt lehetőség, melyre 58 fő jelentkezett. A kiszűrt résztvevők azonnali tanácsadás keretében a kórház szakembereitől közvetlenül tájékozódhattak a szükséges további lépésekről, teendőkről. Jelentős eredmény, hogy olyan lakosokat is sikerült elérnie a programnak, akik eddig soha nem vettek részt szűrővizsgálatokon.

     

    A hazai gyógyszercég egészségnevelő kezdeményezése mellé számos ismert személy állt, így a rendezvényre látogató lakosoknak lehetőségük volt személyesen is találkozni az Egészségváros fővédnökével, Rudolf Péter színművésszel, nagyköveteivel: Béres Alexandra fitnesz világbajnokkal, Katus Attila aerobik világbajnokkal, Radványi Dorottya műsorvezetővel, Jaksity Kata műsorvezetővel, valamint, Rácz Zsuzsa írónővel, Nagy Tímea olimpikonnal, akik a program keretében személyes példájukkal is az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelt hirdették.

    Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője adta át Weisz Péter főigazgatónak a Bugát Pál Kórházat megillető 5.474.00 forintos adományt, melyből a kórház életmentő eszközök beszerzését valósítja meg. A nap zárásaként a város és a kórház vezetősége, a Richter Gedeon Nyrt. képviselői, valamint a programon résztvevők egy-egy szál virággal emlékeztek meg az alapítóról.


    Közösségi funkciók