3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Új tanév, régi-új veszélyek

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.08.26. szerda
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A szeptemberi iskolakezdés fokozott figyelmet követel a gépjárművezetőktől, szülőktől és gyerekektől egyaránt. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében fontos tanácsokat olvashatunk.

     

    Lassan véget ér a nyár, újra itt a szeptember. Letelik a szabadság, kezdődik a munka és az iskola, életünk visszatér a megszokott kerékvágásba, bár az átállás okozhat némi nehézséget. Mind a felnőtteknek, mind pedig a gyermekeknek vissza kell rázódni a korábbi ritmusba.

    A balesetek megelőzése érdekében kérjük, a gépkocsivezetők fokozottan ügyeljenek a közlekedési szabályok betartására, különösen az óvodák, iskolák közelében. A gépkocsiban utazók biztonságára is ügyeljenek az egyébként is kötelező biztonsági eszközök használatával, úgymint gyermekülés, biztonsági öv. A balesetek okai között jelentős hányadot képvisel a figyelmetlenség, amelyet sok esetben inkább a közlekedés helyett másra figyelésnek is nevezhetnénk, ilyen például a vezetés közbeni telefonálás, sms-írás, internet böngészése.

    Fontos, hogy a gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők is legyenek figyelmesek és egészségesen óvatosak, természetesen a rájuk vonatkozó közlekedési szabályok betartása mellett. A szülőknek javasoljuk, hogy beszéljék meg gyermekeikkel az őket is érintő, legfontosabb közlekedési szabályokat, együtt tervezzék meg és járják be a legbiztonságosabb útvonalat, amelyen a gyermekek közlekedni fognak. Ne feledjék a példamutatást, hiszen ezzel akkor is tanítanak, amikor nem akarnak!

    A már egyedül közlekedő gyermekekkel beszéljék meg, hogy a rövidítés érdekében se térjenek el a szokásos útvonaltól - jobb elkésni, mint soha meg nem érkezni -, és mindig értesítsék szüleiket, ha tanítás után nem tudnak a megbeszélt időpontra hazaérni.

    Nem árt emlékeztetni a gyermekeket arra is, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, ne üljenek be idegen autójába, és ne fogadjanak el tőlük ajándékot. Néha ismerős autójába sem lenne szabad beszállni. A legjobb, ha ilyen helyzet adódik, a gyermekek kérdezzék meg szüleiket – ezzel együtt a szülő tudomására is hozzák, kivel vannak – elfogadhatják-e az ajánlatot?

    Hasonlóképpen szükséges a gyermekekkel megbeszélni, ha kénytelenek néhány órát otthon egyedül tartózkodni, hogy ne engedjenek be idegeneket, ne dicsekedjenek el azzal, hogy egyedül tartózkodnak otthon, és kik azok a gyermekek, felnőttek, akiket beengedhetnek a lakásba.

    Javasoljuk a szülőknek, hogy lehetőség szerint ismerjék meg gyermekük osztálytársait, barátait, szüleit, legalább egy elérhetőség, telefonszám erejéig. Ha a gyermekek már önálló, közös programot szerveznek egymással, javasoljuk, erről az érintett szülők közvetlenül is egyeztessenek!

    A veszélyhelyzetekre történő figyelmeztetések között szentelnünk kell egy gondolatot az internetre is. Tanítsák meg gyermekeiket a biztonságos internethasználatra, amelyhez segítséget kapnak az alábbi honlapokon: www.saferinternet.hu, www.biztonságosbongeszes.org, www.internethotline.hu, wwww.biztonsagosinternet.hu (utóbbi két oldalon bejelenthetők a jogellenes, káros és illegális tartalmak is.)

    S végül, de nem utolsó sorban, a legfontosabb tanács: nyílt, őszinte, bizalmon alapuló kapcsolat kialakítása, megőrzése a gyermekeikkel, hogy minden pillanatban azt érezhessék, a családjuk, a szüleik azok, akikre számíthatnak, akik segíthetnek nekik a gondjaik, problémáik megoldásában.

    Természetesen baj esetén, vagy ha egyéb okból segítségre van szükség, mind a felnőttek, mind a gyermekek fordulhatnak a Rendőrséghez az ingyenesen hívható segélyhívó számon (112 vagy 107) vagy az utcán szolgálatot teljesítő egyenruhás rendőrhöz.


    Közösségi funkciók