3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Újjáéled a zsinagóga

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.08.27. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2015-08-27 13:03
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A Zsidó Kulturális Fesztivál részeként a gyöngyösi zsinagógában kiállítás nyílt és filmvetítést tartottak.

     
     

    Rendhagyó módon kezdődött a Zsidó Kulturális Fesztivál gyöngyösi rendezvénye: Weisz Péter hitközségi elnök kérésére imával nyitották meg a programot, egyúttal jelezve azt is, hogy az újjáéledő gyöngyösi zsinagóga hitéleti célokat is szolgál.

    A kiállítás sem szokványos, hiszen három tárlat látható: a Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei zsidóság történetét bemutató anyag; Kishont Ferenc, avagy Efraim Kishon életét bemutató tablók, valamint Kovács László fotói, Izraeli villanások címmel. S mintegy ráadásként néhány tablón a gyöngyösi zsinagóga megújításának látványterveit is láthatják az érdeklődők.

    A kiállításmegnyitón Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke arról beszélt: jó egy olyan tárlatot látni, ami értékeket mutat be, ami segíthet megérteni Izrael varázsát.

    - Nekünk Izrael a szerelmünk. Nem ráció, hanem mély érzelem. A monoteizmus bölcsője, ma egy modern ország - hangsúlyozta a MAZSIHISZ elnöke, aki szerint Izrael története azt is bizonyítja, hogy a zsidó egy optimista nép.

    Beszélt arról is: mindig elborzasztja az antiszemitizmus, ami szerinte a butaság szinonímája, s nincs objektív forrása, hiszen "még zsidó sem kell hozzá"...

    Nasinszky Péter, a Hit Gyülekezete gyöngyösi vezetője arról beszélt: a zsidóság nélkül Magyarország polgárosodása, fejlődése elképzelhetetlen lett volna, s meglátása szerint a zsidóság mindig is tudást és gazdagságot adott és ad annak az országnak, amelyben él, annak felvirágoztatásáért dolgozik.

    - Nem a zsidóktól kell félteni Magyarországot, s együtt kell kiállnunk - zsidóknak és nem zsidóknak - közös értékeink megvédése mellett - fogalmazott.

    Kovács László fotóművész, egyúttal a Magyar Izraeli Baráti Társaság elnöke arra biztatott mindenkit, hogy látogassanak el Izraelbe, ne a médiából tájékozódjanak, hanem saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy Izrael népe barátságos és békeszerető nép.

    Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete szintén arra buzdított mindenkit, hogy keresse fel Izraelt, legyenek szemtanúi Izrael barátságosságának és nyitottságának.

    Méltatta a gyöngyösi projektet, a zsidó hitközség újjászervezését s ezzel párhuzamosan a zsinagóga újjáélesztését, a majdani Zsidó-Keresztény Együttélés Háza elképzelést. Ha mindez megvalósul, akkor a zsinagóga nem csupán a zsidóságot, hanem a várost szolgálja, s a zsidó kultúra, a zsidó hagyományok széleskörű megismertetése hozzájárul ahhoz, hogy "minél többen a barátaink legyenek" - vélekedett, ugyanakkor hozzátéve: ez "mind nem elég."

    - Három dolog kell az antiszemitizmus elleni harchoz: oktatás, oktatás, oktatás - nyomatékosította.

    A kiállítás megnyitása után Kishont Ferenc filmjét vetítették le a zsinagógában. Szeptemberben a gyöngyösi moziban további Kishont-filmek lesznek láthatók. A gyöngyösi Magyar Izraeli Baráti Társaság, illetve a Status Quo Ante Zsidó Hitközség szervezésében megvalósult kiállítás pedig szeptember közepéig látogatható hétköznapokon a gyöngyösi zsinagógában.

    Zsidó Kulturális Fesztivál

     
    28 kép
    Dátum: 2015-08-27 11:39:00
     


    Közösségi funkciók