3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Húszéves testvérvárosi kapcsolat

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.10.23. péntek
 
Utoljára módosítva: 2015-10-23 16:36
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Húsz évvel ezelőtt, 1995-ben kötött testvérvárosi megállapodást Gyöngyös és Kézdivásárhely.

     

    A két évtizedes együttműködés fontos eredményeket hozott az oktatás, a kultúra, a sport és a gazdaság területén, mára azt is kijelenthetjük: a két város története összefonódott.

    Az együttműködés aláírása óta kiválóan működik a kialakult kapcsolatrendszer, a két település önkormányzatának képviselői és művelődési csoportjai minden évben kölcsönösen látogatják egymást, tapasztalatcserét folytatnak, kulturális és hagyományőrző rendezvényeken vesznek részt, mint például a kézdivásárhelyi Városnapokon, az Őszi Sokadalom programjain, illetve a gyöngyösi Szüreti Fesztiválon, a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztiválon, vagy a Kékes Csúcsfutáson.

    Hiesz György, Gyöngyös polgármestere és Bokor Tibor, Kézdivásárhely első embere egyaránt nagyra értékeli a húszéves együttműködést, az életre szóló barátságokat és az élet szinte minden területén kialakult kapcsolatokat, és azon dolgoznak, hogy az együttműködés a jövőben is olyan gyümölcsöző legyen, mint volt az elmúlt húsz esztendőben.

    Középiskoláink közül a Berze Nagy János Gimnázium kapcsolata a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceummal több, mint két évtizedes múltra tekint vissza. A testvériskolai együttműködés keretében évről-évre rendszeresen látogatják egymást a tanárok és diákok. A szokásoknak megfelelően az ősz folyamán az erdélyi fiatalok látogatnak városunkba, míg tavasszal a gyöngyösi gimnazisták ismerkedhetnek meg az erdélyi kultúrával, hagyományokkal, történelmi emlékhelyekkel. A városvezetők hasonlóan jól működő kapcsolatok kiépítését tűzték ki célul más gyöngyösi és kézdivásárhelyi oktatási intézmények tanárai és diákjai között.

    A városok kulturális programjaira rendszeresen meghívást kapnak a partnervárosok vezetői, delegációi. A Kézdivásárhelyi Városnapokon a hivatalos küldöttséget már több alkalommal elkísérték a Pátzay János Zeneiskola képviselői, az Egressy Béni Általános Iskola csoportja, valamint a Muzsikus Céh Leánykar is. Volt olyan év, amikor a rendezvényen gyöngyösi mesemondók is részt vettek.

    Szép hagyomány, hogy március 15-ét a gyöngyösiek Kézdivásárhelyen is köszöntik. A közös múlt tisztelete a magyarság lélekemelő ünnepévé teszi évről-évre ezt a kora tavaszi napot.

    Kézdivásárhelyen minden évben megrendezésre kerül az Őszi Sokadalom. A többnapos szakmai és kulturális programsorozatra rendszeresen meghívást kap a testvérváros, Gyöngyös képviselete. Az elmúlt évek során a hivatalos delegációt elkísérte már az Ördögszekér Néptáncegyüttes, a Vidróczki Néptáncegyüttes, Cantus Corvinus Vegyeskar és a Musica Mansueta Kamarazenekar is.

    Gyöngyösön is számos alkalommal képviseltették magukat a meghívott vendégek Kézdivásárhelyről. Az évente megrendezésre kerülő Gyöngyösi Bornapok, Gyöngyösi Szüreti Napok, Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál eseményein vendégül láttuk már a kézdivásárhelyi kórust, a színtársulatatot, népdalénekeseket, a népi iparművészeket.

    A két város képzőművészei számára kölcsönösen kiállításokat is rendeztünk már, így a kézdivásárhelyi Vetro házaspár munkáit Gyöngyösön, Delast Elena és Bodrogi Dalma műveit pedig Kézdivásárhelyen láthatták az érdeklődők.

    A Junior Art Alapítvány és a Bene Egylet is több ízben vendégül látott kézdivásárhelyi művészeket az elmúlt évek során.

    A kézdivásárhelyi sportnapok alkalmából - május elején - már több alkalommal néhány fős gyöngyösi sportküldöttség látogatott Erdélybe, ahol a “hagyományokhoz híven” a sportolók hegyi gyalogtúrán, 10 km-es minimaratonon, és különféle sportágakban, többek között teniszben, tollaslabdában és strandröplabdában is megmérették magukat. Ugyanakkor Kézdivásárhelyről is rendszeresen érkeznek sportolók Gyöngyösre, a „Kékes csúcsfutásra”.


    Közösségi funkciók