3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Százötven család felzárkózását segítették

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.11.26. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2015-11-26 14:37
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Lezárult a Gyöngyös Észak-nyugati városrészében zajló komplex telep-program. A projekt során a négy közreműködő szervezet mintegy százötven család felzárkóztatását tűzte ki célul.

     
     

    Városvezetőként köszönetet kell mondanom mindenkinek, aki segítette ennek a programnak a megvalósulását – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a szerdai projektzárót Dr. Tatár László, Gyöngyös alpolgármestere a Fuvaros utcában álló közösségi házban. Ez a Csillagház-Cserhaj volt a központi helyszíne a város Észak-nyugati városrészében 2014. április elsején indult, Gyöngyös Észak-nyugati városrészének közösségi integrációs programja című (TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0068) komplex telep-programnak, amely Gyöngyös Város Önkormányzata, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Befogadás” Nonprofit Kft., a Türr István Képző és Kutató Intézet valamint a Heves Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja (ma Heves Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály) együttműködésével valósult meg. A projekt alapvető célja a „Durandán” szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő mintegy százötven család társadalmi felzárkózásának segítése volt.

    A célokat Fazekas Mária Ibolya, a projekt szakmai vezetője foglalta össze a szerdai projektzárón.

    Mint mondta: a projekt céljai között szerepelt az itt élők szociális-, egészségügyi-, közösségi-, oktatási-, képzési- és munkaerő-piaci szolgáltatásokhoz való hozzáférésének segítése valamint a képzettségi és foglalkoztatási szint javítása is. A húsz hónapon át zajlott program a felnőttek mellett a gyerekek felzárkóztatására is nagy hangsúlyt fektetett, a szegregátumban élő gyermekek óvodáztatási arányának növelése, valamint az iskoláskorú gyermekek iskolai előrehaladási esélyeinek, tanulmányi eredményeinek és szabadidő eltöltési lehetőségeinek javítása egyaránt szerepelt a célok között.

    A programban résztvevők egyebek mellett pszichológiai, jogi, foglalkoztatási tanácsadásokon, a gyerekek délutáni foglalkozásokon vehettek részt, a kismamák számára védőnők adtak tanácsokat és egészségügyi szűréseket is tartottak

    A projekt során a különböző közösségfejlesztő rendezvényeket, képzéseket és tanácsadási programokat szervező Türr István Képző és Kutató Intézet munkatársa, Gál Ágnes elmondta, a társadalmi felzárkóztatást segítő, különösen oktatási, képzési és foglalkoztatási programokba való bekapcsolódás elősegítése is elérendő és megvalósított projektelem volt.

    A Fuvaros utcai Csillagház mellett található Csillag-Szolgáltatóponton a projektzáró alatt is folyt az építkezés. Mint Lantos Szilárd, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület modellprogramok divízióvezetője hangsúlyozta: ez is azt mutatja, hogy a program nem áll le, az elmúlt húsz hónap munkája csak az első lépés volt az úton, amelyen tovább kell járniuk a szervezeteknek.

    Vitézné Jakus Enikő projektmenedzser is a folytatás szükségességét húzta alá záróbeszédében:

    a program az európai uniós támogatás lejártával a fenntartási szakasszal folytatódik.


    Közösségi funkciók