3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Újabb fordulat jégpályaügyben

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.11.30. hétfő
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Mégis lehet jégpálya Gyöngyösön az idei téli szezonban. Hiesz György polgármester a novemberi képviselő-testületi ülésen jelentette be, hogy tárgyalnak a Károly Róbert Főiskolával a felsőoktatási intézmény szilikon alapú műjégpályájának városközpontba telepítéséről. A testület előtt a gyöngyösi és az egri főiskola rektora a két intézmény jövőjéről tartott beszámolót, a grémium pedig egyebek mellett döntött a helyi adók jövő évre érvényes mértékéről is.

     

    Az év utolsó előtti, munkaterv szerinti ülése egyperces néma felállással kezdődött: a képviselő-testület a város volt jegyzője, a napokban elhunyt Dr. Kömlei Károly emléke előtt tisztelgett. A grémium a párizsi terrortámadások áldozatairól és az ugyancsak terrortámadás során elpusztult orosz repülőgép utasairól is egyperces néma felállással emlékezett meg.

    Az ülés napirendje előtt a gyöngyösi és az egri főiskola rektora adott tájékoztatást a két intézmény fúziójáról. Helgertné Dr. Szabó Ilona, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rektora elmondta: a 2016. július elsejével létrejövő új intézmény szervezeti kereteit december 31-ig határozzák meg, az előkészítő bizottság munkája jó ütemben halad, az együttműködés pedig közös pályázatok formájában már el is kezdődött. Dr. Liptai Kálmán, az egri Eszterházy Károly Főiskola rektora azt mondta: 2016. júliusában egy erős egyetem jön létre az északkelet-magyarországi régióban, amely négy helyszínen: Gyöngyös és Eger mellett Sárospatakon és Jászberényben folytat majd képzéseket. A két intézményvezető hangsúlyozta: az a céljuk, hogy európai mércével mérve is magas színvonalú intézményt hozzanak létre. Liptai Kálmán úgy fogalmazott: nem birodalmi személettel alakítják ki az egyetem struktúráját, vagyis a karok dékánjai onnan kerülnek ki, ahol a legfelkészültebb szakemberek találhatók. Az intézményvezetők abban is egyetértettek, hogy a létrejövő egyetemnek komoly felelőssége lesz a térség felzárkóztatásában, és ezt fontos feladatként határozták meg.

    Hiesz György polgármester a beszámoló végén elmondta: az önkormányzat és a Károly Róbert Főiskola hónapok óta tárgyal arról, hogy a felsőoktatási intézmény Mátrai úti sporttelepén álló szilikon alapú műjégpályát a téli hónapokra a város központjába telepítsék. A városvezető azt mondta: bízik benne, hogy napokon belül megszületik az erről szóló megállapodás, amelyről tájékoztatja majd a képviselő-testületet.

    A grémium elfogadta az önkormányzat jövő évi adórendeletét. A helyi adók mértéke 2016-ban nem változik, két ponton azonban módosította a rendeletet a testület. Jövőre azok is mentesülnek a tárgyévre vonatkozó kommunális adó megfizetése alól, akik az év első felében betöltik hetvenedik életévüket, a vállalkozó orvosok pedig 50 százalékos kedvezményt kapnak az iparűzési adó mértékéből.

    A képviselő-testület elfogadta a járási tisztifőorvos beszámolóját a város egészségügyi helyzetéről. A beszámolóból egyebek mellett kiderül, hogy a gyöngyösi férfiak körében a legtöbb haláleset a keringési rendszer megbetegedéseire vezethető vissza, míg a nők esetében a különböző daganatos betegségek szedik a legtöbb áldozatot. A 15-64 évesek haláloki tényezőit vizsgálva két területen tárt fel az országos átlagtól való eltérést a Népegészségügyi Hivatal: a Gyöngyösi járásban a légzőrendszer betegségei a férfiak körében az átlagtól mintegy negyven százalékkal kevesebb esetben vezetnek halálhoz, az emésztőrendszer betegségei azonban több mint húsz százalékkal nagyobb arányban fordulnak elő a fiatal férfiak haláloki tényezői között. A beszámoló szerint a lakosságszám – ahogy az ország egészében – Gyöngyösön is folyamatosan csökken, miközben a társadalom elöregedése is jellemző.

    A képviselők hosszan vitáztak a 2016-os költségvetés koncepciójáról, amelyet a vitában elhangzottak figyelembe vételével decemberben újra tárgyalnak majd. Néhány konkrét kötelezettségvállalást azonban elfogadott a testület, többek között például, hogy pályázik a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny 2016-os futamának részhajrá-helyszínére. A képviselők jóváhagytak több infrastrukturális beruházást, így a jövő évi költségvetésben például körforgalom kialakításához szükséges fedezetet is elfogadtak. A képviselők olyan tételekről szavaztak, amelyek elfogadása valamilyen határidő miatt sürgős volt.

    Ugyancsak döntött a testület a Városi Strand- és Termálfürdő elnevezéséről. Szeptemberben már szerepelt a grémium előtt a kérdés, akkor azonban a testület többsége úgy határozott, hogy a város lakóinak javaslatai alapján lehetőleg több alternatíva közül választva dönthessék el, kinek a nevét viselje a strand. Az október végi határidőig összesen három alternatívára érkezett javaslat, melyek többsége ? összesen 132 e-mail ? Dr. Csépe György nevét tartalmazta, ami egybecseng a Gyöngyösi Úszó Alapítvány javaslatával. A képviselő-testület mindezek alapján úgy döntött, hogy a néhai pedagógus és sportszakember, a gyöngyösi úszósport egyik nagy egyéniségének nevét viselje a strand.


    Közösségi funkciók