3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Közmeghallgatás: járdák, turizmus, hulladékszállítás

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.02.12. péntek
 
Utoljára módosítva: 2016-02-12 09:22
 
    Szerző: Suha Péter
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Az önkormányzat költségvetésének fő szempontja a finanszírozhatóság és a folyamatos, biztonságos működés. A fejlesztésekre döntően külső, uniós forrásokra számít a város – derült ki a közmeghallgatáson.

     
     

    Az önkormányzat feladatai a korábbiakhoz képest jelentősen nem változtak, ennek megfelelően a képviselő-testület célja továbbra is a biztonságos működés feltételeinek biztosítása - mondta Kévés Tamás alpolgármester, a közmeghallgatás levezetőjeként.

    Úgy fogalmazott: reményei szerint a finanszírozhatóságot és a megvalósíthatóságot szem előtt tartva a februári ülésén a képviselő-testület elfogadja a város költségvetését.

    A részletekről szólva elmondta: városi költségvetés több mint harmada a bérek és járulékok kifizetésére megy, a saját bevételek döntő részét pedig az adóbevételek adják. Ez utóbbiak kapcsán megjegyezte, a korábbi évek tapasztalatai alapján ezúttal magasabb adóbevétellel terveztek, hiszen az adófizető vállalkozások jól prosperálnak.

    Kiemelt célnak nevezte a közfoglalkoztatást, ami egyrészt munkalehetőséget jelent, másrészt módot ad arra is, hogy egyes feladatokat olcsón elvégeztethessen a város.

    Szólt arról is: ebben az évben a parkokra és a közterületekre kiemelt figyelmet fognak fordítani.

    A fejlesztési elképzelések taglalásából kiderült: nagyobb beruházásokhoz uniós forrásokra számít a város. Hitel felvételét nem tervezik, már csak azért sem, mert ezt csak kormányzati engedéllyel tehetné meg a város, amire az alpolgármester szerint kicsi az esély.

    Beszélt arról is, hogy idén folytatódik az Észak-nyugati városrészben a közművesítés, végre elkezdődik a Zsellérközök fejlesztése. Ez utóbbi kivitelezőjét már kiválasztották, az időjárás függvényében márciusban kezdődhet a tényleges munka.

    Több körforgalom építését is tervezik, a város bevezetőútjain pedig rendszámfelismerő kamerákat fognak telepíteni, s ezen túl is bővítik a térfigyelő kamerarendszert - sorolta tovább a fejlesztési irányokat.

    A hozzászólások sorát Hegedűs Imre nyitotta meg, aki a Verő utca egyirányúsítását kifogásolta, kérdezve, hogy vissza lehetne-e állítani a korábbi forgalmi rendet. Ugyancsak érdeklődött az állattartás szabályozásáról, mondván: sokan nem tartják be a helyi rendeletet.

    Dr. Gulyás Zoltán városképi kérdésekkel érkezett: mi lesz a hármas út mellett pusztuló Morvai-telep sorsa; Lesz-e még valaha Gyöngyösön belvárosi szálloda; Mi a terv a Fő téri húsbolttal, a régi kettes kórház, illetve a régi rendőrség épületével?

    Felhívta a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés problémájára, miszerint vagy gyakrabban kellene elszállítani a sárga kukákat, vagy legalább néhány gyűjtőszigetet vissza kellene állítani.

    Végezetül az évtizedes kérdést tette fel: megépül-e valaha a nyugati elkerülőút.

    Varga István arról beszélt: a kórháznál kevés a parkolóhely, vannak ott szabad területek, ahol célszerű lenne parkolókat kialakítani.

    Azt is felvetette: a zöldhulladék elszállítására a lomtalanításhoz hasonlóan valamilyen megoldást kellene találni.

    A város több pontjával kapcsolatban felvetődött az utak és járdák rossz állapota, Bárdos Benjamin pedig arról érdeklődött, hogy egyszer végre valahára valaki komolyan veszi-e a gyöngyösi turizmus fejlesztését. Úgy vélte, sok tekintetben nem tudunk európai körülményeket kínálni, mint fogalmazott: \"nem is a Balkánon vagyunk, hanem még azon is túl...\"

    Szekrényes Tamás a GYAK elnökeként arról beszélt: vezetik a labdarúgó megyei I. osztályt, és ha megnyerik a bajnokságot, akkor az NB III-as szereplés lehetősége is megnyílik. Azt kérte, ha sikerül feljutni, akkor a képviselők „gondoljanak az egyesületre” a költségvetés kapcsán is. Beszélt arról is, hogy két új szakosztályt – birkózó és atlétikai - is szeretnének létrehozni. Azt kérte, a képviselő-testület emelje meg hárommillió forinttal az egyesület éves támogatását.

    Jakkel Mihály, a városszépítő egyesület tiszteletbeli elnöke az országzászló megvalósításáról érdeklődött, illetve több felvetést is tett köztéri szobrok állítására.

    Kévés Tamás alpolgármester válaszában elmondta: az állattartás szabályait megsértőkkel szemben határozottan fellép az önkormányzat. A Verő utca újbóli kétirányúsítása meglátása szerint nem oldható meg, azzal viszont egyetértett, hogy most méltatlan kerülőúton kell közlekedni az egyirányúsítás mitt.

    Gulyás Zoltánnak azt mondta: magántulajdonban lévő épületekről van szó, az önkormányzatnak vajmi kevés ráhatása van ezekre, ezzel együtt egyetértett a felvetésekkel.

    A mátrafüredi kerékpárút felújítása, illetve bővítése pályázati forrásból lehetséges, jelentette ki, hozzátéve, hogy saját forrást erre most nem terveztek, bár szerinte életveszélyes állapotok vannak az úton, s ezen mindenképp változtatni kell.

    Az elkerülőút szerinte „nem önkormányzati téma”, több milliárdos beruházásról van szó, úgy vélte, ez is kormányzati segítséggel valósulhat meg, mint még sok más.

    A kórház körüli parkolás kapcsán Kévés Tamás azt mondta: zajlik a közlekedési infrastruktúra teljes felülvizsgálata, ennek a parkolóhelyek számának bővítése is része.

    Farkasmály és a turizmusfejlesztés ügyében ugyancsak a „kormányzati lobbierőt” hozta szóba, utalva rá, hogy központi segítség nélkül ekkora beruházásokkal nem fog bírni a város. Az tény, hogy Farkasmályban vannak az önkormányzatnak feladatai – tette hozzá -, igaz, a mostani költségvetésben erre a célra nincs keret beállítva, tekintve, hogy komoly forráshiánnyal küzd a város.

    Megjegyezte: turisztikában „komplexen kell gondolkodni”, s ennek jegyében egyetértett a felszólalókkal abban, hogy az ágazat szereplőinek és az önkormányzatnak közös feladata van a turizmusfejlesztésben.

    A GYAK támogatásáról azt mondta a sportért felelős alpolgármester, hogy ezt alaposan meg kell vitatnia a képviselő-testületnek, látva a pontos számokat, hogy mibe kerülne az NB III-as szereplés.

    Az országzászlót érintő kérdésre azt válaszolta: most „nulla forinton van betervezve a költségvetésben”, azonban mivel maga is a kezdeményezők között volt, nagyon fontosnak tartja, hogy az országzászló „újra lobogjon Gyöngyösön.”

    Németi László városüzemeltetési igazgató a kérdésekre válaszolva azt mondta: jelezni fogják a szolgáltatónak, hogy gyakrabban kellene elszállítani a sárga kukákat. Emlékeztetett azonban, hogy nem az önkormányzat, hanem az ingatlantulajdonosok állnak szerződésben a szolgáltatóval. Mint fogalmazott: most zajlik a nemrégiben bevezetett rendszer finomhangolása.

    Dr. Kozma Katalin jegyző az állattartással illetve más, közterületeket érintő problémákkal - szemetelés, rongálások - azt közölte: Gyöngyösön is készül a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet, amelyben számos ilyen kérdést igyekeznek rendezni.

    Kévés Tamás azzal zárta be a közmeghallgatást, hogy az elhangzottakat a képviselő-testület a költségvetés elfogadásakor figyelembe fogja venni.


    Közösségi funkciók