3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Mit tehetünk a tisztább városi levegőért?

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.02.15. hétfő
 
Utoljára módosítva: 2016-02-15 15:13
 
    Szerző: dr. Szemes Paula
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Januárban több napon is szmog telepedett Gyöngyösre. Ennek a jelenségnek bizonyos meteorológiai tényezők egyidejű fennállása és a környezetszennyezés az okozója, tehát a szmog figyelmeztető jelzés a levegő magas korom és szálló por szennyezettségére.

     

    A levegő korom- és portartalmáért – az ún. részecskeszennyezésért - elsődlegesen a lakossági tüzelés és a közlekedés a felelős. Az általánosan elterjedt gáztüzelés mellett, vagy helyett az utóbbi években sokan visszatértek a vegyes tüzelésű kazán használatára. A fa- és jó minőségű széntüzelés kismértékben terheli a levegőt, sajnálatos módon azonban sok háztartás jelentős mennyiségű hulladékot is a kazánban tüntet el - kényelemből, spórolásból, vagy kellő ismeretek hiányából eredően. A hulladék tökéletlen égése során felszabaduló szilárd részecskék, szerves és szervetlen gázok szív- és érrendszeri, légúti és daganatos elváltozásokat, magzatokban és gyerekekben fejlődési rendellenességeket okozhatnak. A kéményen kibocsátott légszennyezőanyagok elől senki sem tud elbújni, hiszen lélegeznünk muszáj.

    Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2015 novemberében közzétett jelentése szerint Magyarországon a részecskeszennyezés miatt 12800 ember veszíti el idő előtt az életét minden évben, a légszennyezés okozta megbetegedések száma pedig két-három nagyságrenddel nagyobb ennél. A részecskeszennyezés a gyerekek számára jelenti a legnagyobb kockázatot, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett, de fokozottan érzékenyek a szennyezés egészségügyi hatásaira az idősek, a tüdő- és szívbetegek. Már régóta ismert, hogy amennyiben a születés körüli időszakban kerülnek a szervezetbe ezeknek a részecskéknek egyes összetevői, akkor az a felnőttkorban vezethet súlyos, nem egyszer visszafordíthatatlan betegségekhez.

    A hatályos kormány- és önkormányzati rendeletek szerint vegyes tüzelésű kazánban, kályhában kizárólag a kereskedelemben kapható tüzelőanyagok (tűzifa, fabrikett, pellet, szén, koksz stb.), a papírhulladék és a kezeletlen fahulladék égethető. A lakkozott parkettát, a farostlemezt, kezelt, festett fát tüzelőberendezésben tilos elégetni, csakúgy, mint a műanyagot, gumit, textíliát és egyéb hulladékot. Ezeknek az anyagoknak a háztartási tüzelőberendezésben való égetésekor súlyos egészségkárosodást előidéző mérgek szabadulhatnak fel, melyek egyaránt veszélyeztetik magát az égetőt és a környezetében élőket is. A hulladékkal való tüzelésnek nem elhanyagolható velejárója a bűz, amit fűtési idényben sajnos gyakran tapasztalhatunk Gyöngyösön.

    A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet értelmében tilos a lakosság bűzzel való terhelése, és tilos hulladék házi tüzelőberendezésben való elégetése, kivételt a háztartásban keletkező papírhulladék és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék képez. Tájékoztatásul közöljük, hogy a Kormányrendelet 9. számú melléklete értelmében

    - 300.000 Ft összegű bírság megfizetésére köteles az, aki a jogszabály előírásait megszegve, háztartási tüzelőberendezésben éget el bármely, nem tüzelőanyagnak minősülő anyagot,

    - 50.000 Ft összegű bírság megfizetésére köteles az, aki nem gazdasági tevékenység keretében lakosságot zavaró bűzhatást okoz.

    Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy a saját és a többi városlakó egészsége érdekében, ne égessen hulladékot a kályhában, kazánban. A megspórolni vélt tüzelőanyag ára messze nincs arányban egy megbetegedés kiadásaival, és a forintban ki nem fejezhető életminőség romlással.


    Közösségi funkciók