3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Hatékony szakképzésre, vonzó városra van szükség

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.03.12. szombat
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Hatékony szakképzésen alapuló, biztos életpályamodellt szeretne kínálni a helyi fiataloknak a város önkormányzata, ezért Hiesz György polgármester kezdeményezésére létrejött egy testület, amely az önkormányzat mellett a munkaadók, a Károly Róbert Főiskola, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, oktatási intézmények és szakmai szervezetek közreműködésével próbál megoldást találni a térség munkaerőhiányára. A grémium első egyeztetésén kiderült: az érintettek hasonlóképp ítélik meg a problémákat, amelyekre mielőbbi megoldást kell találni.

     

    Gyöngyös egy újabb nagyléptékű ipari bővítési hullám közepén áll, a város iránt folyamatosan érdeklődnek új befektetők, cégek telepednek le a környéken, és a meglévők is bővíteni szeretnének. Általános probléma azonban, hogy a cégek nehezen találnak megfelelő szakmunkás, technikus vagy diplomás végzettségű munkaerőt, mert a más városban tanuló fiataloknak csak kis része tér haza az iskola elvégzése után, sokan Budapesten vagy Nyugat-Magyarországon, még többen külföldön képzelik el jövőjüket – vetette fel a problémát a csütörtöki egyeztetésen Hiesz György polgármester, aki Dr. Tatár László és Kévés Tamás alpolgármester társaságában a környék jelentősebb munkaadóival, az oktatási intézmények vezetőivel és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakembereivel folytatott kerekasztal-megbeszélést. Az egyeztetés célja az volt, hogy az érintettek közösen hozzanak létre egy olyan modellt, amely a munkaerőpiac igényeit kielégítő szakképzés alapjain vonzó életpályát nyújtana a szakképzett fiataloknak. Ehhez az önkormányzat hatékony városmarketinggel, megfelelő lakhatási feltételek biztosításával, vonzó életkörnyezettel járulna hozzá, míg a munkaadók és a képzési intézmények szorosabb együttműködéssel tennének a munkaerőhiány csökkentése érdekében. Az együttműködés keretében ösztöndíjrendszert hoznának létre, a cégek bekapcsolódnának a gyakorlati képzésbe, és biztos munkahelyet kínálnának a végzett szakembereknek, az iskolák pedig nagyobb hangsúlyt fektetnének a gyakorlati képzésre.

    - Gyöngyös ötven kilométeres vonzáskörzetében az ország egyik legerősebb ipari potenciálja alakult ki, amely többezres munkaerőigénnyel lép fel – mondja Hiesz György polgármester. - Ezt nagyon nehéz kielégíteni, mert az elvándorlás rendkívül érzékenyen érint bennünket. Meg kell teremtenünk egy olyan modellt, amely nem csak itt tartja a frissen végzett fiatalokat, de visszaadja a szakképzés presztízsét, és hatékony városmarketing segítségével a pillanatnyi munkaerőhiány enyhítésére is megoldást kínál. Ennek érdekében most létrehoztunk az érintettek közreműködésével egy testületet, amelytől konkrét javaslatokat várunk majd.

    A csütörtöki egyeztetésen a sarkalatos kérdésekben a meghívottak mind egyetértettek, és több javaslatot is megfogalmaztak, amelyek alapján folytatódhat a munka. Az elő találkozón felmerült a felsőfokú műszaki képzés megvalósításának lehetősége is, amely az elképzelések szerint a Károly Róbert Főiskola és az Óbudai Egyetem közreműködésével valósulhat meg.


    Közösségi funkciók