3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Félmilliárdos turisztikai pályázatról döntött a képviselő-testület

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.04.19. kedd
 
Utoljára módosítva: 2016-04-19 11:02
 
    Szerző: Pifkó Tamás
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Kilátó a templomtoronyban, városi virágüzlet - a képviselő-testület döntései.

     

    Kilátó nyílhat a Szent Bertalan-templomban

    A gyöngyösi képviselő-testület rendkívüli ülésen döntött arról, hogy indul a Területi Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán. A benyújtandó pályázat a Szent Bertalan-templom toronysisakjainak helyreállítása mellett egy látványlift létrehozását is tartalmazza, amely lehetővé teszi kilátó és interaktív kiállítás létrehozását a templom déli tornyában. A közel ötszázmillió forintos pályázat része a Gyöngyös és Mátrafüred közötti kerékpárút felújítása és kibővítése is, amely így két zarándokhelyet – a Szent Bertalan-templomot és a mátrafüredi Keresztelő Szent János-templomot – kötne össze, és erősítené a Mária-út mátrafüredi kapcsolatát.

    A templom eredeti toronysisakjai 1826-ban készültek el, azonban az 1917-es nagy tűzvészben a lángok martalékává váltak. A Szent Bertalan-templom tornyain azóta ideiglenes sisakok ülnek, egy nyertes pályázat esetén azonban száz év után ismét megcsodálhatnánk a templom eredeti pompáját. De nem csak a tornyokban, hanem az onnan nyíló páratlan panorámában is gyönyörködhetnénk, hiszen a pályázat egy látványlift kialakítását is tartalmazza, amely a déli toronyban kialakítandó kilátóba vinné fel a látogatókat. Az elképzelések szerint a plébánia épületében kávézó nyílna, így a templom falánál található lapidáriummal és a Szent Bertalan utcában lévő egyházi kincstárral egységes turisztikai attrakciót képezne.

    Virágüzletet nyit a városi cég

    A testület többsége támogatta a Városgondozási Zrt. alapszabály-módosítását. Az önkormányzati társaság temetkezési üzletágával összefüggésben virágüzlet nyitását tervezi a Kossuth utca 8. alatti önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségben.

    Megújulhat az I. világháborús emlékmű

    A képviselők támogatói nyilatkozattal erősítették a gyöngyösi zsidó hitközség pályázati elképzeléseit az izraelita temetőben álló I. világháborús emlékmű felújítására. A munkákra a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség az I. világháború centenáriuma alkalmából megnyíló keret terhére kíván pályázni.

    Emléktáblát kaphat Almásy Pál a Fő téren

    A testület egyetértett a Mátra Honvéd Kaszinó és az Aba Sámuel Kórus terveivel Almásy Pál emléktáblájának felállításához. Almásy Pál 1848-49-ben Gyöngyös országgyűlési képviselője volt, aki a képviselőház elnökeként kihirdette a Habsburg-ház trónfosztásáról szóló nyilatkozatot. Emléktáblája a Fő tér 8. szám alatti épület homlokzatán áll majd. Az emléktábla felállításának költségeit az önkormányzat viseli.


    Közösségi funkciók