3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Újabb pályázatok benyújtásáról döntöttek

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.04.29. péntek
 
Utoljára módosítva: 2016-04-29 12:39
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Összesen közel hatszázmillió forint értékű pályázat benyújtásáról döntött a gyöngyösi képviselő-testület áprilisi ülésén. A volt honvédségi laktanya területének rendezésére és az Idősek Bentlakásos Otthonának tetőfelújítására pályázik az önkormányzat. A testület előtt alapítványok, civil szervezetek támogatása és a szociális ellátásokról szóló rendelet módosítása is szerepelt.

     

    Park és szabadidőközpont létesülhet a volt honvédségi laktanya területén

    Teljesen megújulna a gyöngyösi volt honvédségi laktanya területe, ha az önkormányzat sikerrel pályázik a Területi Operatív Program „Barnamezős területek rehabilitációja” elnevezésű pályázatán. A mintegy 570 millió forintos beruházás tervezését a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. végezte el, a pályázat benyújtásáról pedig csütörtöki ülésén döntött a helyi képviselő-testület. Az elképzelések szerint a területen létrejönne egy úgynevezett „Aktív Ház”, amely elsősorban sport- és szabadidős célokat szolgálna. A beruházás tartalmazza a rossz állapotban lévő, fel nem újítható épületek bontását, valamint egy közpark létrehozását, és a terület teljes közműellátásának kiépítését. Ez utóbbira azért is nagy szükség van, mert a volt honvédségi laktanya területén épülne meg az új tűzoltólaktanya, egy kézilabda edzőcsarnok, valamint a műfüves futballpálya öltözője. Ezeknek a beruházásoknak a közműcsatlakozásai, az épületek működéséhez szükséges közműfejlesztések is a projekt keretén belül történnek meg. Fontos eleme a beruházásnak két átkötő út kialakítása: a Honvéd út folytatása, illetve a Bethlen Gábor út és Gábor Áron út összekötése, valamint parkolók kialakítása. A pályázat támogatási intenzitása száz százalékos. Az északnyugati városrész közműfejlesztését célzó szociális városrehabilitáció, valamint a Szent Bertalan-templom toronysisakjainak helyreállítását és kerékpárút építését is tartalmazó komplex turisztikai pályázat után ez a harmadik nagyértékű pályázat, amit az önkormányzat a Területi Operatív Program kiírásaira benyújtott. Szintén a nagyobb volumenű fejlesztési elképzelések közé tartozik a kékestetői gyógyhelyfejlesztési pályázat, amelynek benyújtásáról korábban döntöttek a képviselők.

    Tetőcserére is pályáznak

    Ugyancsak döntött a testület az Idősek Bentlakásos Otthonának tetőfelújítására benyújtandó pályázatról. Az épület ugyan európai uniós támogatásból az elmúlt években megújult, a tető azonban maradt a régi, és bár az önkormányzat a legfontosabb javításokat elvégezte, továbbra is cserére szorul. Nyertes pályázat esetén a húszmillió forintos költségek felét az állam biztosítaná, a másik felét a gyöngyösi önkormányzat előlegezné meg az intézményt fenntartó Kistérségi Humán Szolgáltató Központ számára, amely nyertes pályázat esetén visszafizetné azt a városnak.

    Indul a rendszámfelismerő kamerák beszerzése

    A testület csütörtöki döntésével elindította azt a közbeszerzési eljárást, amely tizenkét rendszámfelismerő kamera beszerzéséről szól. A kamerarendszer kiépítéséről és az új kamerák helyéről már korábban határozott a testület, a most elindított közbeszerzési eljárás sikere esetén pedig még idén kiépülhet a kamerarendszer, amely a város valamennyi be- és kivezető útját figyeli majd.

    Nagyobb lesz a mozgástér

    A szociális ellátásokról szóló rendelet módosításával várhatóan kevesebb kérelmet kell majd a képviselő-testületnek elutasítani amiatt, hogy a kérelmező jövedelme minimális mértékben meghaladja a rendelet által előírt mértéket. A tüzelőanyag-támogatás és az elemi kár enyhítésére nyújtott támogatás kivételével a képviselő-testület a támogatást abban az esetben is megállapíthatja, ha a jövedelem legfeljebb a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 20 %-ával (jelenleg 5 700 Ft) meghaladja a rendeletben meghatározott értékhatárt. A változtatás után várhatóan másfél-kétmillió forinttal több támogatást állapíthat majd a grémium a rászorulók részére.

    Kedvező áron adna telkeket az önkormányzat

    A képviselő-testület még korábban döntött arról, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, valamint az egyéb lakhatási célú állami támogatásokat igénybe vevőknek kedvező áron kíván telkeket kínálni. A mostani ülésen a testület kijelölte az érintett területeket, amelyeket hirdetés útján közzé tesz. A területek között családi házak és többlakásos társasházak építésére alkalmas telkek egyaránt találhatók.

    Támogatásokról is döntöttek

    A testület döntött alapítványok, civil szervezetek támogatásáról is, egészségügyi, oktatási-nevelési és szociális-karitatív célra a szakbizottságok területenként egymillió forintos keretösszeggel hirdettek pályázatot, amelyet a pályázók között a bizottságok javaslatai alapján a testület osztott szét. A városban működő nyugdíjas szervezetek összesen hárommillió forintra pályázhattak, a grémium tizenkét pályázót részesített támogatásban. A polgármesteri keretből négy alapítvány - „A Kékestető Gyógyintézetben Ápolt Betegekért Alapítvány”, a „Meseházikó Alapítvány”, a „Harcművészek a gyermekekért Alapítvány” és az „Aranyecset Művészetek Támogatásáért Alapítvány” összesen 430 ezer forint támogatásban részesül.

    Búzapiac tér lesz a buszpályaudvar környékének neve

    A testület döntése alapján a buszmegállót körülvevő területet Búzapiac térnek nevezik el, tekintettel arra, hogy a jelenlegi autóbusz pályaudvar helyén történeti források szerint 1875 és 1959 között búzapiac működött. Az MSZP-DK-Együtt frakció javaslata, hogy a teret Göncz Árpád volt köztársasági elnökről nevezzék el, nem nyerte el a képviselők többségének támogatását. Egy másik terület elnevezéséről is döntött a testület: a képviselők a Sárhegy oldalán található, 7506-os helyrajzi számú területet Puttonyos dűlőnek nevezték el. Itt lakóházak is állnak, ezért volt szükség a terület elnevezésére.

    Három pedagógust tüntettek ki

    A képviselő-testület döntött a „Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa” kitüntetés odaítéléséről: a díjat 2016-ban Benicsné Szatmáry-Révay Magdolna, az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű általános iskola tanára, Fülöpné Patlók Zsuzsanna, a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola pedagógusa, valamint Molnárné Borbás Katalin, a Berze Nagy János Gimnázium tanára veheti át a pedagógusnapi ünnepségen.


    Közösségi funkciók