3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Átadták a Pro Civitate kitüntetéseket

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.05.08. vasárnap
 
Utoljára módosítva: 2016-05-08 17:42
 
    Szerző: Pifkó Tamás
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Gyöngyös Város Barátainak köre, dr. Faragó Tibor háziorvos, valamint a posztumusz kitüntetett Puky Árpád leszármazottja vette át a Pro Civitate kitüntetéseket Gyöngyösön. Az egyéni kitüntettek részére díszpolgári címmel is járó díj a város legrangosabb elismerése, amelyet minden évben Gyöngyös 1334-es várossá avatásának évfordulóján, Gyöngyös Város Napján adnak át a városháza dísztermében.

     
     

    - Szerencsés az a város, ahol ennyi nagyszerű ember született és nőtt fel – mondta ünnepi beszédében Hiesz György polgármester utalva arra az ötvennyolc személyre és egyesületre, akik 1994 óta átvehették a Pro Civitate díjat. A városvezető azt mondta: a kitüntetettekben közös, hogy nem csak saját szakterületükön, hanem a város közéletében is maradandót alkottak. Mint Hiesz György felidézte: a képviselő-testület idén is sok nagyszerű jelölt közül választotta ki az elismerésre legméltóbbakat, a város néhai polgármesterét, Puky Árpádot, dr. Faragó Tibor háziorvost és a Gyöngyös Város Barátainak Köre elnevezésű civil szervezetet.

    Városnap - Pro Civitate kitüntetés - 2016

     
    23 kép
    Dátum: 2016-05-08 17:10:00
     

    Puky Árpád 139 évvel ezelőtt, 1877. július 1-én született. 1919. november 18-án, Kemény János után őt emelték a város polgármesteri székébe, és több mint húsz éven át vezette a várost. A hivatalba lépő polgármestert az 1917-es nagy tűzész nyomán kiégett város, ínségszállásokon lakó polgárok sokasága fogadta. Nem kisebb feladatot vállalt, mint hogy a romokból újra várost építsen, a lerongyolódott köz-és magánvagyont talpra állítsa. Felépítette a leégett templomokat, iskolákat, bankokat. Utcákat nyitott, csatornázott. Új otthonokat teremtett a tűzvészben megsemmisültek helyében. 1920 és 1930 között 445 új házat emeltek a városban. Az 1927-ben elkészült vízmű Magyarország egyik legmodernebb városi közműve lett. Walder Gyula tervei alapján épült fel a Petőfi utcában a víztorony, mely ma is a város egyik szimbóluma. A kor legkiválóbbnak számító építészei, Medgyasszay István és Walder Gyula alakították a várost ma is meghatározó arculatot.

    A néhai polgármester sokat dolgozott a Mátra turizmusának és idegenforgalmának fellendítésén. Az idegenforgalom fogadására menedékházak, turistaházak és szállodák épültek a Mátrában. Sajátos színfoltja volt a Mátra idegenforgalmának az 1930-as években meginduló pipis-hegyi sportrepülés, amelynek elindításában Puky Árpádnak elévülhetetlen érdemei voltak.

    Dr. Puky Árpád, Gyöngyös város néhai polgármestere 1959 júniusában hunyt el szegényen, magára hagyatottan, 82 éves korában. Emlékét ma a róla elnevezett utcában, a városháza falán álló emléktábla, valamint Fő téri szobor őrzi. A Pro Civitate-kitüntetést a néhai városvezető örököse, Szabó Tamás vette át.

    A szintén díszpolgári címmel jutalmazott Faragó Tibor háziorvos 1943. szeptember 23-án született Körösladányban, jelenleg Mátrafüreden él. A Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán 1972-ben szerezte meg a diplomáját általános orvosként. Még ebben az évben Gyöngyösön, a Bugát Pál Kórház Gyerekosztályán állt munkába. 1972 és 1976 között Mátraszentimre Körzeti orvosaként dolgozott, majd 1976. augusztus 1-jétől napjainkig, immáron 40 éve Mátrafüreden tölti be a körzeti orvos állást. Elismert szaktudása és kiváló személyisége révén számos megbízatást tölt be a Mátrában és a környező településeken üzemorvosi munkakörben. Mindeközben Pálosvörösmart háziorvosa, sportorvosként tevékenykedik a Mátraháza Edzőtáborban, és éveken át kiemelt szívügyeként kezelte a gyöngyösi kézilabda-csapatnál a sportorvosi feladatot. Munkájában azt vallja, hogy az ember egészét kell gyógyítani, mert hitre és szeretetre is szükségük van a betegeknek, nem csupán gyógyszerre.

    Az idei év kitüntetett egyesülete, Gyöngyös Város Barátainak Köre 2003-ban alakult magánszemélyek, lokálpatrióták, a Vidróczki Néptáncfesztivál Alapítvány elnöke és a Művelődési Központ akkori vezetőjének javaslatára Gyöngyös város vezetésének támogatásával. Működésük megfogalmazott célja volt a Gyöngyösről elszármazottak és gyöngyösi lakosok, Gyöngyöst szerető emberek város iránti kötődésének erősítése. Alapszabályukban ezen felül megfogalmazták értékteremtő tevékenységük céljaként a kultúra, a kulturális örökségvédelem, a közművelődés, a sport, az idegenforgalom, és a testvérvárosi kapcsolatok ápolása során kifejtett tevékenységüket. Az egyesület aktív tagjainak létszáma jelenleg 170 fő.

     

    2009-ben rendezték meg először Gyöngyös Város Napján a XIX. Századi Piacot hagyományteremtő szándékkal, a rendezvény mára a város életének legjelentősebb eseményévé vált. Emellett számos művész, sportoló kiállítását rendezték meg, és egy sor kulturális program fűződik a nevükhöz. A baráti kör a Magyar Olimpia Akadémia egyik tagszervezete. Vállalt kötelezettségeinek megfelelően ápolja a helyi olimpiai eszmét, kiállítások, előadások rendezésével. A Pro Civitate-díjat Balázs Ernő, az egyesület elnöke vette át Hiesz György polgármestertől.

     

    Az ünnepélyes ceremóniát követően a kitüntetettek a Fő téren zajló XIX. Századi Piac közönsége előtt is bemutatkoztak, majd közösen koszorút helyeztek el Puky Árpád emléktáblájánál.

    Városnap - 19. századi piac

     
    45 kép
    Dátum: 2016-05-08 17:22:00
     


    Közösségi funkciók