3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Tájrekonstrukció a Mátrában

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.05.11. szerda
 
Utoljára módosítva: 2016-07-01 13:31
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Elvadult területeket tisztítanak meg az Apollo Tyres támogatásával.

     
     

    Régen legelőnek használt, de mára teljesen elvadult területeket tisztíttat ki a Bükki Nemzeti Park Parád közelében, a Mátrában. Egy-egy ilyen tájegységen az eredeti állapotok visszaállítása több éven átívelő munka, melynek hatásosságát egészen különleges módon, az ott élő pókok számlálásával vizsgálják. A tájrekonstrukció a Gyöngyöshalászon gyárat építő Apollo Tyres támogatásával zajlik.

    A Parádhoz közeli Somhegybükki-legelőt az elmúlt évtizedekben teljesen benőtte a cserje, elnyomva az ott kialakult élővilágot, így a munkát bozótirtással, fakitermeléssel kezdték az 5 hektáros területen. Már ezt követően előbukkantak ritka, régen látott védett növények, mint például a gyepeket kedvelő ritka orchidea fajok. Arról, hogy hogyan képes a természet regenerálni önmagát, az ott élő pókok számából következtetnek a szakemberek. Ezért a területen pókszámlálást végeznek, amit a napokban kezdtek el. Pókcsapdákat, vagyis műanyag poharakat helyeznek a földbe, azokat kétnaponta ürítik. Most még lándzsás és gyászos farkaspókból van több, ezek az erdőket kedvelik. Azonban ahogy telik az idő, úgy veszik át helyüket a nyílt gyepeket kedvelő fajok, ilyenek például a zugpókok.

    A mátrai gyeprekonstrukció jelenleg az Apollo Tyres egyik legnagyobb ilyen jellegű természetvédelmi programja Indián kívül.

    - „Az Apollo Tyres Hungary környezetvédelmi programjának első lépéseként a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával kötött partner együttműködés keretében szeretné támogatni az Igazgatósághoz tartozó védett területeken az eredeti állapotok visszaállítását, fenntartását. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal szorosan együttműködve választottuk ki a Parád Somhegybükki-legelőt, hogy ott gyeprekonstrukció kezdődhessen. A cserjeirtást és fakitermelést követően növekszik a Nemzeti Park által hasznosítható és fenntartható védett terület, ami eredeti állapotában biztosít élőhelyet az őshonos fajok számára – mondta Bányai Tibor, az Apollo Tyres Hungary humánerőforrás igazgatója.

    A Bükki Nemzeti Park vállalta, hogy a helyreállított gyepet tradicionális legeltetéssel fenntartja, és a jövőben megóvja az erdősödéstől.

    Az Apollo Tyres szilárdan hisz a társadalmi felelősségvállalás fontosságában, ezért támogat környezetvédelmi, oktatási és egészségügyi fejlesztéseket, szorosan együttműködve a helyi intézményekkel. Így járul hozzá a közösségek életminőségének javításához Magyarországon is, ennek részeként adott támogatást a közelmúltban a gyöngyöshalászi óvoda korszerűsítéséhez. Az Apollo Tyres a vállalat társadalmi felelősségvállalási programja részként – sok más mellett– 100 ezer fát ültet el Chennai-ban 2016-ig.


    Közösségi funkciók